NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Elementarne nepogode – ključni koraci za prijavu štete

Elementarne nepogode su prirodni fenomen koji ne bira ni mjesto ni vrijeme, a posljedice mogu biti ozbiljne. Bez obzira koliko pazili na vašu imovinu, nevrijeme može ostaviti zastrašujuće posljedice.

Oluje, siloviti udari vjetra, obilne kiše, tuča, poplave i ostale nepogode često oštećuju vaš automobil i imovinu. Što znači da u puno slučajeva imate pravo na prijavu štete vašim osiguravajućim kućama, a time i ostvarujete pravo na naknadu.

Automobil sa strganim vjetrobranom

Sigurnost na prvom mjestu

Prvi korak nakon što se nevrijeme smiri je osigurati vlastitu sigurnost i sigurnost drugih. Potrebno je biti obazriv, jer moguće štete ne završavaju s nestankom nevremena. Pažljivo i detaljno pregledajte automobil, nekretninu i plovilo. Ako niste sigurni da su sve opasnosti prošle, pričekajte stručnu pomoć i povucite se na sigurno mjesto.

Prijava štete na automobilu

Nakon poduzetih sigurnosnih mjera, važno je brzo i pravilno prijaviti štetu svojoj osiguravajućoj kući. Neki osiguratelji postavljaju stroge rokove za prijavu, stoga je hitnost u ovom koraku ključna. Čim možete, kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću i prenesite sve relevantne informacije o nevremenu i oštećenju koje je vaše vozilo pretrpjelo.

Imate li pravo na odštetu?

Prije nego prijavite štetu, imajte na umu da oštećenja uzrokovana elementarnim nepogodama nisu pokrivena u svim policama auto osiguranja. Provjerite ispunjavate li jedan od ova dva uvjeta:

  1. Vlasnik ste punog kasko osiguranja.
  2. Imate obaveznu policu osiguranja uz koju ste ugovorili dodatne uvjete zaštite poput zaštite od elementarne nepogodne, tuče i slično.

Ako niste sigurni kakvu policu imate ugovorenu, javite se vašoj osiguravajućoj kući ili kontaktirajte kompare.hr.

Dokumentirajte oštećenja

Prikupljanje dokaza je sljedeći ključni korak. Fotografirajte štetu iz različitih kutova i zabilježite sve relevantne podatke, kao što su datum i vrijeme elementarne nepogode, opis oštećenja te spomenite eventualne druge sudionike nesreće. Ti će dokazi poslužiti kao osnova za vaš zahtjev za naknadu štete.

Vaš osiguravatelj će vam dodijeliti broj predmeta štete te vam pružiti predstavnika osiguravajuće kuće, koji će vam pomoći u procesu prikupljanja dokaza i obrade vašeg zahtjeva. Budite otvoreni i iskreni u komunikaciji s predstavnikom, pružite sve relevantne informacije i surađujte s njima kako biste osigurali brzu i pravičnu obradu zahtjeva.

Pogledajte detaljne upute kako prijaviti štetu na vašem automobilu, ovisno s kojom osiguravajućom kućom imate sklopljen ugovor:

Zbog velikog broja prijava, savjetujemo vam da štetu prijavite online, ako to vaša osiguravajuća kuća podržava.

Prijava štete na ostaloj imovini

Kada se suočite s oštećenjima na imovini uzrokovanim elementarnim nepogodama, važno je poduzeti hitne korake kako biste spriječili daljnju štetu.

Prvo obavite sve popravke koji su neodgodivi kako biste zaustavili širenje štete i očuvali ostatak svoje imovine. Bilo da je riječ o začepljenju curenja vode, brtvljenju oštećenja na krovu ili bilo kojem drugom hitnom popravku, brza reakcija može smanjiti razmjere nastale štete.

Prije nego što krenete s popravcima, važno je dokumentirati oštećenja. Fotografirajte sve detalje što preciznije prije nego što započnete s popravcima. Ove fotografije će poslužiti kao važan dokaz pri podnošenju zahtjeva za naknadu štete vašem osiguratelju.

Ako je moguće, sačuvajte sve oštećene dijelove svoje imovine. Ovo uključuje sve što je oštećeno tijekom nepogode i što će biti zamijenjeno novim dijelovima tijekom popravka. Očuvanje oštećenih dijelova omogućuje vašem osiguratelju bolje razumijevanje stvarne vrijednosti štete i pomaže vam u osiguranju adekvatne naknade.

Saznajte više o prijavi štete na imovini vašoj osiguravajućoj kući!

Početak popravaka na imovini

Kada krenete s popravcima, čuvajte račune za zamijenjene dijelove, troškove popravka ili bilo kakve druge dokaze o potrošnji koji proizlaze iz sanacije štete. Financijska evidencija će biti ključna pri podnošenju zahtjeva za naknadu štete.

Imajte na umu da je vrijeme ključni čimbenik. Rok za prijavu štete najčešće je tri dana od saznanja štete. Stoga što prije obavijestite svoju osiguravajuću kuću o nastaloj šteti kako biste pokrenuli postupak naknade i osigurali pravodobnu obradu vašeg zahtjeva.

Kompare.hr kontakt za štete - 015550666

Uvjereni smo da će vam ovi savjeti pomoći da se što učinkovitije nosite s oštećenjima na imovini uzrokovanim elementarnim nepogodama. Vaša sigurnost i sigurnost vaše imovine su naš posao, stoga nam se uvijek možete javiti na 01 555 0666 za besplatan savjet ili pomoć oko prijave štete!