NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Što je B lista lijekova i kakvo dopunsko osiguranje odabrati

Svaka osigurana osoba u Hrvatskoj ima pravo na korištenje lijekova s osnovne A liste određene od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Uz osnovnu postoji i dopunska B lista lijekova koju možete odabrati kao pokriće unutar police za dopunsko osiguranje.

B lista lijekova, dopunsko osiguranje

Za lijekove koji su na A listi ne plaćamo participaciju u ljekarni. Ako nemate dopunsko osiguranje, za te ćete lijekove platiti trošak izdavanja lijeka na recept u iznosu od 10 kn. S druge strane, za lijekove koji su na B listi morate platiti participaciju, a bez police dopunskog ćete trebati platiti i trošak izdavanja lijeka na recept.

Što je B lista lijekova?

Ukratko, B lista lijekova je popis lijekova koje osoba može dobiti na recept, ali ih u ljekarni svejedno mora nadoplatiti. Na toj se listi nalaze lijekovi s višom cijenom u odnosu na osnovnu listu.

Na primjer, antibiotici Sumamed i Klavocin su lijekovi B liste. Uz njih, na B listi mogu biti lijekovi za kronične bolesnike, npr. za tlak, šećer i štitnjaču. Također, mogu se pronaći neki antidepresivi, kontracepcijske pilule, lijekovi za alergije, lijekovi za bolove itd.

Uz spomenute, može se dogoditi da određeni lijek koji je dosad bio na A listi već sljedeći mjesec završi na B listi.

Neke osiguravajuće kuće u pokriću za dopunsko osiguranje imaju ograničeno pokriće troškova participacije lijekova s B liste, dok neke uopće nemaju to pokriće. Ako dopunsko osiguranje imate preko HZZO-a, pokriće za B listu lijekova možete zaboraviti jer ga kod njih dodatno ne možete ugovoriti.

Primjeri troškova s i bez pokrića za B listu lijekova

Ako osoba ima obvezno, a nema dopunsko zdravstveno osiguranje, a doktor joj prepiše lijek koji je na A listi, platit će samo 10 kn za izdavanje lijeka na recept. S druge strane, ako joj doktor prepiše lijek koji je na B listi, platit će 10 kn za izdavanje lijeka na recept i participaciju za lijek.

Ako osoba ima obvezno zdravstveno osiguranje i policu dopunskog osiguranja koje ne uključuje pokriće B liste lijekova, a doktor joj prepiše lijek koji je na A listi, neće platiti ništa. Međutim, za lijek na B listi će morati platiti participaciju za lijek, dok će joj izdavanje lijeka biti besplatno.

Ako osoba uz obvezno zdrav. osiguranje ima i dopunsko s pokrićem B liste lijekova, a doktor joj prepiše lijek koji je na A ili B listi, neće platiti ništa.

Znači, ako imate dopunsko osiguranje s pokrićem B liste lijekova, trošak participacije će u potpunosti pokriti vaša polica dopunskog osiguranja.

Pokriće za B listu lijekova – isplati li se ili ne?

Ako ste u skupini ljudi koji trebaju uzimati određene lijekove koji se nalaze na B listi, dopunsko osiguranje s pokrićem za B listu lijekova se svakako isplati ugovoriti.

Na primjer, na stranici HZZO-a možete pronaći Klavocin na dopunskoj, tj. B listi lijekova.

Klavocin, B lista lijekova

Ako nemate dopunsko osiguranje, za njega ćete platiti sveukupno 45,44 kn. Izdavanje lijeka na recept je 10 kn, a participacija za lijek je 35,44 kn.

Ako imate dopunsko, ali nemate pokriće za B listu lijekova, platit ćete samo participaciju u iznosu od 35,44 kn. Međutim, ako imate dopunsko s pokrićem za B listu lijekova, nećete platiti ništa.

Naravno, ako lijekove s dopunske liste uzimate često, jefitnije je ugovoriti policu dopunskog osiguranja s pokrićem za B listu nego plaćati participaciju za lijek svaki put kada odete u ljekarnu.

Kako vam Kompare može pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja za provjeru dopunskog osiguranja i želite pokriće za B listu lijekova, na pravom ste mjestu.

Naši Kompareovci odgovorit će vam na sve upite – besplatno i bez obveze. Budući da surađujemo sa svim osiguravajućim kućama, za vas ćemo sigurno pronaći najisplativiju opciju i usput vam objasniti sva sitna slova.

Uštedite svoje vrijeme i sačuvajte živce te nam se slobodno javite od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati – na broj 01 555 0666 ili e-mail dzo@kompare.hr.