Što je B lista lijekova i kakvo dopunsko osiguranje odabrati

Svaka osigurana osoba u Hrvatskoj ima pravo na korištenje lijekova s osnovne A liste određene od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Uz osnovnu postoji i dopunska B lista lijekova koju možete odabrati kao pokriće unutar police za dopunsko osiguranje.

B lista lijekova, dopunsko osiguranje

Za lijekove koji su na A listi ne plaćamo participaciju u ljekarni. Ako nemate dopunsko osiguranje, za te ćete lijekove platiti trošak izdavanja lijeka na recept u iznosu od 10 kn. S druge strane, za lijekove koji su na B listi morate platiti participaciju, a bez police dopunskog ćete trebati platiti i trošak izdavanja lijeka na recept.

Što je B lista lijekova?

Ukratko, B lista lijekova je popis lijekova koje osoba može dobiti na recept, ali ih u ljekarni svejedno mora nadoplatiti. Na toj se listi nalaze lijekovi s višom cijenom u odnosu na osnovnu listu.

Na primjer, antibiotici Sumamed i Klavocin su lijekovi B liste. Uz njih, na B listi mogu biti lijekovi za kronične bolesnike, npr. za tlak, šećer i štitnjaču. Također, mogu se pronaći neki antidepresivi, kontracepcijske pilule, lijekovi za alergije, lijekovi za bolove itd.

Uz spomenute, može se dogoditi da određeni lijek koji je dosad bio na A listi već sljedeći mjesec završi na B listi.

Neke osiguravajuće kuće u pokriću za dopunsko osiguranje imaju ograničeno pokriće troškova participacije lijekova s B liste, dok neke uopće nemaju to pokriće. Ako dopunsko osiguranje imate preko HZZO-a, pokriće za B listu lijekova možete zaboraviti jer ga kod njih dodatno ne možete ugovoriti.

Primjeri troškova s i bez pokrića za B listu lijekova

Ako osoba ima obvezno, a nema dopunsko zdravstveno osiguranje, a doktor joj prepiše lijek koji je na A listi, platit će samo 10 kn za izdavanje lijeka na recept. S druge strane, ako joj doktor prepiše lijek koji je na B listi, platit će 10 kn za izdavanje lijeka na recept i participaciju za lijek.

Ako osoba ima obvezno zdravstveno osiguranje i policu dopunskog osiguranja koje ne uključuje pokriće B liste lijekova, a doktor joj prepiše lijek koji je na A listi, neće platiti ništa. Međutim, za lijek na B listi će morati platiti participaciju za lijek, dok će joj izdavanje lijeka biti besplatno.

Ako osoba uz obvezno zdrav. osiguranje ima i dopunsko s pokrićem B liste lijekova, a doktor joj prepiše lijek koji je na A ili B listi, neće platiti ništa.

Znači, ako imate dopunsko osiguranje s pokrićem B liste lijekova, trošak participacije će u potpunosti pokriti vaša polica dopunskog osiguranja.

Pokriće za B listu lijekova – isplati li se ili ne?

Ako ste u skupini ljudi koji trebaju uzimati određene lijekove koji se nalaze na B listi, dopunsko osiguranje s pokrićem za B listu lijekova se svakako isplati ugovoriti.

Na primjer, na stranici HZZO-a možete pronaći Klavocin na dopunskoj, tj. B listi lijekova.

Klavocin, B lista lijekova

Ako nemate dopunsko osiguranje, za njega ćete platiti sveukupno 45,44 kn. Izdavanje lijeka na recept je 10 kn, a participacija za lijek je 35,44 kn.

Ako imate dopunsko, ali nemate pokriće za B listu lijekova, platit ćete samo participaciju u iznosu od 35,44 kn. Međutim, ako imate dopunsko s pokrićem za B listu lijekova, nećete platiti ništa.

Naravno, ako lijekove s dopunske liste uzimate često, jefitnije je ugovoriti policu dopunskog osiguranja s pokrićem za B listu nego plaćati participaciju za lijek svaki put kada odete u ljekarnu.

Kako vam Kompare može pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja za dopunsko osiguranje i želite pokriće za B listu lijekova, na pravom ste mjestu. 🙂

Naši Kompareovci odgovorit će vam na sve upite – besplatno i bez obveze. Budući da surađujemo sa svim osiguravajućim kućama, za vas ćemo sigurno pronaći najisplativiju opciju i usput vam objasniti sva sitna slova.

Uštedite svoje vrijeme i sačuvajte živce te nam se slobodno javite od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati – na broj 01 555 0666 ili e-mail dzo@kompare.hr.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber