NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Znate voziti brodicu, ali znate li kako je osigurati? Donosimo sve detalje!

Za razliku od cestovnog prometa, pomorski krije potpuno drugačije izazove, ali i nevjerojatne zablude o tome što točno i na koji način osiguravate.

Kompare plovila

Situacija ne bi bila toliko zanimljiva da se u pomorskom prometu ne bilježe znatno veće novčane štete nego što je slučaj u auto osiguranju. Slično osiguranju cestovnih prometala, kod osiguranja brodica i jahti postoji obvezno i kasko osiguranje, ali mnogi zaborave na policu dragovoljne odgovornosti bez koje ste zapravo praktički neosigurani.

Obavezno osiguranje je minimalna zaštita

Za sve brodice i jahte registrirane u Hrvatskoj s motorom jačim od 15 kW potrebna je polica obveznog osiguranja odgovornosti od upotrebe plovila. Takva vrsta osiguranja obavezna je za sva plovila unutar hrvatskih teritorijalnih voda, dakle i za ona u stranom vlasništvu. Cijena obveznog osiguranja jednaka je kod svih osiguravatelja, a kreće se od 180 do 600 kn ovisno o snazi motora. Osigurana svota je također ista kod svakog osiguravatelja jer je propisana zakonom te iznosi 3.500.000 kuna. Polica će osigurati naknadu štete trećim osobama u slučaju smrti, tjelesnih ozljeda ili narušavanja zdravlja. Ovaj dio je ključan, ali o tome više u nastavku.

Pokriva kupače, ali ne i vašu jahtu

Mislite li da ste se ugovaranjem obveznog osiguranja potpuno zaštitili kao što je to slučaj kod auto osiguranja, varate se. Obvezno osiguranje plovila će pokriti isključivo štete koje nanesete plivačima, roniocima ili osobama na plaži. Štetu koju nanesete drugom plovilu, morat ćete platiti iz vlastitog džepa, a ako uzmete u obzir cijene, možete samo zamisliti o kojim iznosima je riječ.

Srećem, za svega nekoliko stotina kuna, možete ugovoriti policu dragovoljne odgovornosti i potpuno se zaštiti. U praksi to zapravo znači sljedeće – zamislite da odmarate na svojoj brodici i netko se zaleti u vas. Najvjerojatnije ćete proći bez fizičkih ozljeda, ali vaša brodica neće biti te sreće. Ako krivac ima ugovoreno obvezno osiguranje, ne i dragovoljno, jedini način da naplatite štetu je privatna tužba.

Dragovoljno osiguranje i pokrivanje štete na plovilu

S obzirom na to da obvezno i dragovoljno osiguranje sa sobom donose različita prava, ugovaranje jedne police ne isključuje potrebu za ugovaranjem druge. Želite li se osigurati u slučaju sudara s drugim plovilom i ogromnih šteta koje vas u tom slučaju mogu zadesiti – ugovorite policu dragovoljne odgovornosti!

Kasko osiguranje za plovidbene i ine nezgode

Ne treba zaboraviti štete koje nastanu kao posljedica nevremena, požara i drugih nepogoda koje su puno češće od klasične pomorske havarije. Uvrstite li kasko u ranije spomenutu kombinaciju osiguranja, možete mirno spavati. Što pokriva polica kasko osiguranja? Polica kasko osiguranja pokriva potpuni gubitak, troškove i naknade za spašavanje, ali i djelomične štete uslijed određenih događaja poput plovidbenih nezgoda, udara munje, plimnog vala, potresa, požara, eksplozije ili nesreće pri porinuću. Pokrivene su i krađa, ali i nepažnja brodopopravljača, nezgode pri ukrcaju ili iskrcaju.

Premija ovisi i o području plovidbe

Policu kasko osiguranja može se sklopiti i samo za određeno putovanje, odnosno za vrijeme trajanja plovidbe od polazišne do odredišne luke. Vrijedi napomenuti da visina premije ovisi i o području plovidbe. Osiguravajuće kuće tako razlikuju putovanje Jadranskim morem od velike obalne plovidbe između Gibraltarskog i Babelmandepskog tjesnaca. Dugom plovidbom smatra se pak plovidba svim morima i vodama pristupačnima s mora.

 

Dodatna osiguranja uz kasko

Dodatno je moguće ugovoriti i osiguranje od nezgode za sve osobe na plovilu. U slučaju da kao posljedica nezgode nastupi invaliditet ili smrt, isplaćuje se ugovoreni iznos osiguranja. Najčešće ugovarano pokriće je 40.000 kn za smrt, 80.000 za invaliditet, ali taj iznos možete biti i mnogo veći.

 

Uložite pametno

Koju god vrstu osiguranja i osiguravatelja izabrali, preporučamo da se fokusirate na kvalitetu i prilagođenost police vlastitim potrebama. Najčešća, ali potpuno pogrešna pretpostavka je da svi osiguravatelji nude identičan proizvod uz jednake uvjete što dovodi do toga da plaćate nešto što vam uopće ne treba, dok vam je istodobno izostavljeno pokriće za koje je realnije da će vam se dogoditi. Stoga, odabir osiguranja prepustite našim stručnjacima s višegodišnjim iskustvom. Surađujemo s 10 osiguravajućih kuća. Upravo to garancija je da ćemo za vas pronaći najbolju policu.

Ugovorite osiguranje plovila online!