NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Bonusi kod auto osiguranja: Sve što trebate znati

Tko još želi uštedjeti na auto osiguranju? 🙋 

To vam mogu omogućiti takozvani bonusi kod auto osiguranja, a u zadnje vrijeme sve više osiguratelja nudi maksimalan bonus od čak 74%!

Stoga je svakako korisno znati što više o bonusima. U ovom ćemo članku razjasniti što je bonus, što je prijenos bonusa auto osiguranja i druge važne stvari bitne za uštedu.

Ljubičasti auto na parkiralištu

Što je bonus u auto osiguranju?

Bonus je postotak popusta na ukupni iznos premije osiguranja. Bonusi su u Hrvatskoj u pravilu išli do 50%, no to se promijenilo u zadnjih par godina – i to u korist vozača!

Sada tako neki osiguratelji nude bonus do 60% (Grawe) ili čak 74% (Euroherc i Adriatic) .

Tako velik bonus, međutim, gotovo nikad nećete dobiti odmah kad ugovorite osiguranje. Bonusi se “skupljaju” tijekom godina, a hoćete li ih uopće dobiti ovisi o tome jeste li u prethodnoj godini imali prijavljenu štetu.

⚠️ Većina osiguratelja daje vam 5% bonusa ako u prethodnom osiguranom razdoblju niste imali ni jednu prijavljenu štetu. Naglasak na ‘prijavljenu’ – jer nije bitno je li vam osiguranje isplatilo štetu ili ne, već samo jeste li ju prijavili!

Također, ako ste u prethodnoj godini prijavili štetu, umjesto bonusa dobivate malus. To ukratko znači da ćete osiguranje platiti više (a ne manje).

Kako dobiti 50% na osiguranju – ili barem blizu toga?

Bonus od 50% (i naravno više) super zvuči. No, kad biste ga skupljali tako da svake godine pri novom ugovaranju osiguranja dobijete samo 5% bonusa, trebalo bi vam čak 10 godina da ga ostvarite!

Srećom, postoji nekoliko načina kako možete brže doći do tako velikih bonusa. Donosimo 3 ideje u nastavku.

tri načina da ostvarite veći bonus auto osiguranja

1. Prijenos bonusa auto osiguranja od člana uže obitelji

U slučaju da član vaše uže obitelji (roditelj, brat, sestra, supružnik, supružnica, dijete) ima bonus od, recimo, 35%, vi ga možete prenijeti na svoju prvu policu osiguranja. 

U tom slučaju član vaše obitelji ne gubi pravo na svoj bonus, nego ga samo preslikava, kopira, odnosno duplicira na vas. 

Prilikom dupliciranja, neki osiguratelji ne traže da osobe imaju istu osiguravajuću kuću, dok drugi da. Treći, pak, imaju posebne uvjete. 

  • Recimo, prema uvjetima iz 2023., UNIQA može odobriti dupliciranje bonusa od člana obitelji koji ima ugovor s drugim osiguranjem, ali pod uvjetom da taj član obitelji zatim također pređe u UNIQA-u.

Neki osiguratelji također imaju i druge uvjete. Na primjer, prilikom kopiranja bonusa s roditelja na dijete, pojedina društva uvjetuju da dijete mora biti starije od određenog broja godina.

Također, neki osiguratelji ne dopuštaju dupliciranje i prijenos bonusa između različitih vrsta vozila, primjerice s motora na osobni automobil i slično. 

Jedan izuzetak je, recimo, Uniqa koja, prema gore spomenutom letku, dopušta prijenos bonusa između osobnog vozila i motornog vozila za prijevoz tereta mase do 3,500 kg.

Sava osiguranje, pak, dopušta i prijenos bonusa s automobilske police na policu osiguranja motocikla i obrnuto, kao i prijenos s privatne police osiguranja na vozilo kupljeno na firmu.

👉 S obzirom na takve razlike, opći je savjet da doznate uvjete većeg broja osiguratelja prije nego se obvežete na novu policu. Ili kontaktirajte naše agente kako bi to besplatno učinili za vas!

Prijenos bonusa auto osiguranja – koje dokumente trebate priložiti?

  • kopiju police s koje se bonus prenosi
  • kopiju prometne dozvole na koju se prenosi bonus
  • vjenčani list, rodni list ili slični dokaz da se radi o članu uže obitelji

Ako je to drugo vozilo u obitelji, odnosno ako osoba #1 ima svoj auto i prenosi bonus na osobu #2 koja je kupila prvi auto, u većini slučajeva ona ne može uzeti cijeli bonus od 50%, već samo 35%.

Ako se radi o drugom vozilu i istom vlasniku, neki osiguratelji dat će vam da prenesete bonus u istom postotku (bez ograničenja), dok će vam drugi smanjiti bonus na npr. 75% od bonusa od 50%.

Prijenos bonusa moguć je i s jednog na drugog člana uže obitelji, ali i s jednog vozila na drugo vozilo istog vlasnika!

2. Bonus dobrodošlice

Druga opcija koju možete iskoristiti za „startni bonus“ je tzv. bonus dobrodošlice. Koliki će on biti, ovisi o godinama osiguranika te osiguratelju.

Pripazite, međutim, na to je li za dobivanje navedenih bonusa opet potrebno ispuniti neke dodatne uvjete – na primjer biti stariji od # godina i slično.

3. Početni bonus na temelju godina vozačke dozvole

Neka su osiguranja prije nudila i početni bonus na temelju godina vozačke dozvole. 

Čest uvjet za odobravanje je bio da osiguranik ima minimalno 10 godina vozačkog staža, odnosno da posjeduje vozačku dozvolu minimalno 10 godina. Također, najčešće nije smio biti u bazi štetnika. 
Takve bonuse sve rjeđe viđamo no, ako postoje društva koja ih u ovom trenutku nude, to će vam svakako znati reći naši agenti.

Česti (pod)uvjeti za ostvarivanje bonusa

Česta pitanja i odgovori

Prodao sam vozilo prije nekoliko godina, a imao sam 50% bonusa na polici. Mogu li prenijeti taj bonus na novo vozilo?

Da, bonus se najčešće može prenijeti nakon određene vremenske stanke na novo vozilo. Rok većinom ovisi o osiguravajućoj kući, a u prosjeku iznosi od 3 do 4 godine.

Vlasnik sam obrta na koji glasi vozilo. Ako obrt zatvorim, a vozilo prenesem na svoje ime gubim li bonus?

Ne gubite. Bonus koji ste do sada stekli moguće je prenijeti na vlastito ime.

Nabavio sam auto putem leasinga. Tijekom otplate vozilo glasi na ime banke. Što je s bonusom koji sam stekao tijekom otplate?

Pravo ne gubite. Nakon otplate leasinga bonus se prenosi na primatelja leasinga, odnosno vas.

Već pet godina sam osiguran kod jedne osiguravajuće kuće. Imam li pravo na bonus ako prelazim drugoj osiguravajućoj kući?

Da. Bonus koji ste stekli kod jedne osiguravajuće kuće priznaje se kod druge.

Registracija dva auta na istog vlasnika – ima li vlasnik pravo na prijenos bonusa?

Da. Kako smo već spomenuli, ponekad će moći prenijeti bonus u cijelosti, a ponekad samo djelomično (npr. 75% postojećeg bonusa).

Zatražite besplatnu ponudu i savjete naših agenata

Na sva bonus pitanja kompare.hr tim ima odgovor – zatražite ponudu auto osiguranja i pronaći ćemo najbolje rješenje za vas. Krenite s usporedbom ponuda putem našeg besplatnog alata za komparaciju.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila