Tuča vam je oštetila auto? Evo što učiniti

Nakon prošlotjednog nevremena na sjeveru Hrvatske, kada je tuča zadesila Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, u četvrtak je nezapamćeno nevrijeme praćeno tučom pogodilo i Zagorje. Provjerili smo kako se zaštititi od neželjenih troškova ako vam je tuča oštetila auto.

Koliko je nevrijeme bilo snažno, a posebice neočekivano u ovo doba godine, potvrđuje i činjenica da su na teren izašle i ralice kako bi otklonile nanose leda koji su na nekim dijelovima prometnica bili visoki više od pola metra. Sagledavaju se razmjeri štete na usjevima, kućama, automobilima i infrastrukturi. Meteoalarm danas je izdao žuto upozorenje za zagrebačku i osječku regiju zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. Upravo zbog toga odlučili smo istražiti opcije osiguranja u takvim situacijama. Ako ste među onima kojima je tuča oštetila automobil i pitate se što vam je činiti, na pravom ste mjestu. Ako ste među onima koji su, srećom, prošli bez štete na automobilu no svejedno želite znati kako se zaštiti od neželjenih troškova u situacijama vremenskih nepogoda, i vi ste na pravom mjestu. Odgovor je jednostavan, naime, u slučaju oštećenja automobila zbog tuče, naknadu štete mogu ostvariti samo oni koji imaju kasko osiguranje. Ukoliko imate puni kasko, šteta od tuče pokrivena je u svim kućama. Ako nemate, trošak popravka automobila morate snositi sami.

Kako se i gdje osigurati?

Uz police za obavezno osiguranje moguće je ugovoriti i djelomični kasko koji pokriva tuču kako slijedi:

Croatia Osiguranje

Kod Croatie djelomični kasko u slučaju tuče: limit pokrića 10.000 kuna po štetnom događaju za štete od tuče – 275 kuna. Premija KASKO TRIO ovisi o kw, a kreće od 1.181,99 kn na više. Vrijedi u slučaju: sudara s drugim vozilom, šteta uzrokovanih vremenskim nepogodama (požar, udar groma, oluja, tuča, eksplozija, snježna lavina, pad zračne letjelice, udar groma, poplava, bujica ili visoka voda) i štete zbog krađe vozila. 

Allianz osiguranje

Allianz ima nekoliko paketa i svaki od njih sadrži određena pokrića. U paketu Plus, extra i max uključeno je pokriće prirodnih nepogoda u koje spada i tuča.

Generali

Za premiju u iznosu od 320 kuna Generali nudi pokriće štete od snijega, tuče, oluje, bujice, ukupnog iznosa do 10.000 kn, a za premiju 500 kn; u pokriću do 30.000 kn po osiguranom događaju.

Adriatic

Adriatic nudi opciju Mini kasko u slučaju požara, eksplozije, oluje, udar munje, tuče i poplave. Vrijedi kada je vozilo u mirovanju, na području RH i članica zelene karte. Limit pokrića je 15.000 kn po šteti i agregatno po motornom vozilu. Podlimit i agregatni limit za rizik tuče je 5.000 kn. Mini kasko je gratis uz sljedeće uvjete: ugovarate li Mini kasko, tehnički pregled potrebno je obaviti na jednoj od navedenih stanica za tehnički pregled. Prilikom tehničkog pregleda preuzimate i svoju policu osiguranja.

Vlasnici oštećenih automobila koji imaju kasko osiguranje već danas mogu krenuti u rješavanje štete jer puna polica pokriva i štete od tuče. Nekoliko je osnovnih koraka: prije svega, treba ispuniti prijavu o šteti, treba priložiti sve potrebne dokumente, otići u poslovnicu osiguranja na procjenu štete, pričekati obradu i odluku, nakon čega stiže obavijest i isplata naknade ili plaćanje popravka.

Ako već nemate kasko osiguranje, najbolje je da se javite kompareovcima i prepustite nam da sve ugovorimo umjesto vas! Na raspolaganju smo vam radnim danom od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.