10 čudnih razloga zbog kojih možete pasti tehnički pregled

Znate li da gotovo svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prolazi godišnji pregled vozila? Želite li smanjiti rizik da budete baš onaj četvrti koji je pao tehnički pregled, dobro je znati 10 pomalo neobičnih razloga zbog kojih vas vrijedni djelatnici CVH-a mogu srušiti ili barem opomenuti.

Tehnički-pregled

1. Prljav automobil

U pravilniku o tehničkom pregledu jasno piše da se pregledu pristupa čistim vozilom. Točnije: Tehničkom pregledu vozila može se pristupiti samo ako je vozilo čisto i uredno. Tehnički pregled obavlja se na praznom vozilu, osim u slučaju opravdane nemogućnosti da se vozilo isprazni od tereta. Ovo se ne odnosi samo na vanjski dio vozila, već i na onaj unutarnji, pogotovo dio ispod haube.

2. Neispravni brisači i mlaz vode

Prije nego što odete na pregled, obavezno provjerite nedostaje li vam tekućine za pranje, odnosno je li mlaz vode nepravilan. Također bi bilo dobro da pogledate stanje metlica, a dotrajale zamijenite novim parom.

3. Nepotpuna kutija prve pomoći

Sve mora biti na broju. Čak ako ste iskoristili tek nekoliko flastera, u opasnosti ste od pada. Osim toga, rok uporabe pojedine kutije obično je 5 godina pa ne zaboravite i na tu stavku.

4. Nemate žaruljice i prsluk

Rezervne žaruljice možete kupiti u najbližem supermarketu, a reflektirajuće prsluke usto često dijeli policija. Ako niste bili te sreće, pronađite ih u specijaliziranim trgovinama ili još jednostavnije, online.

5. Ne rade dizači prozora i klima

Prozor koji se ne može otvoriti riješit će svaki limar, a klima uređaj treba redovito servisirati – što zbog zdravlja, što zbog tehničkih zahtjeva. Zamijenite peludni filter, provjerite tlakove, dopunite plin i mirni ste tijekom cijele godine.

6. Neispravna truba

Truba nije samo uređaj kojim proslavljamo pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije i izražavamo svoje negodovanje (što je kažnjivo!), nego je uređaj kojim ostale sudionike u prometu upozoravamo na opasnosti.

7. Podaci koji se ne podudaraju

Iako su vrlo rijetke, pogreške na polici osiguranja nisu nemoguće. Čim je dobijete, provjerite podatke. Podaci na polici osiguranja moraju biti jednaki onima u prometnoj dozvoli.

8. Pukotina na vjetrobranskom staklu 

Čim primijetite pukotinu na vjetrobranskom staklu, odvezite automobil u specijaliziranu radionicu za popravak. Ako ste je uočili vrlo brzo nakon nastanka, moguće ju je popraviti kvalitetno i povoljnije u odnosu na kupnju novog stakla. U svakom slučaju, nemojte čekati da se pukotina proširi. O tome što učiniti kad vam kamenčić razbije staklo pročitajte ovdje.

9. Vrata se nepravilno otvaraju i zatvaraju

Treba li uopće spominjati koliki je rizik voziti automobil čija se vrata ne mogu pravilno otvoriti ili zatvoriti? Ako imate taj problem, pravac limaru!

10. Sjedala, rukohvati i nasloni za noge

Osim samih dijelova automobila, sigurnost u vožnji ovisi i o ispravnosti sjedala, rukohvata i naslona za noge. Svaka nagla promjena položaja tijela vozača potencijalni je uzrok prometne nesreće. Provjerite funkcioniraju li svi dijelovi sjedala.

Pripazite i na druge kvarove

Osim pomalo čudnih razloga zbog kojih možete pasti na tehničkom pregledu, postoje i oni “uobičajeni”, vezani uz kvarove. Ne prođete li tehnički pregled, dobit ćete i rok od 15 dana da ih otklonite prije ponovnog dolaska. Pripazite na stanje i funkcionalnost sljedećih dijelova automobila:

– uređaja za kočenje

– uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju

– osovina, kotača, guma i ovjesa

– šasije i karoserije

– motora

Osigurajte se od pada

Ako ne možete živjeti bez automobila i nemate vremena tražiti mehaničare, dobro je znati da pojedine osiguravajuće kuće, uz policu obveznog osiguranja, nude dodatno pokriće kojim se vlasnik može dodatno osigurati u slučaju pada na tehničkom pregledu.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber