NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Prometna nesreća – 8 koraka koje odmah morate poduzeti

Slika tri auta na cesti.

Prometne nesreće puno su češće nego što mislimo. Na hrvatskim se cestama u zadnjih 10 godina dogodilo preko 320,000 nesreća. Ako niste nikada bili u ovakvoj situaciji, sigurno znate nekoga tko jest. Zato vam donosimo korake koje je potrebno pratiti u slučaju nesreće u prometu.

Što napraviti u slučaju prometne nesreće?

 1. Po potrebi pružite prvu pomoć i nazovite hitnu
 2. Ostanite na mjestu prometne nesreće
 3. Uklonite vozilo s kolnika
 4. Dokumentirajte štetu
 5. Ispunite Europsko izvješće
 6. Obavijestite policiju
 7. Pozovite vučnu službu
 8. Prijavite štetu osiguranju

1. Prva pomoć i hitni pozivi u slučaju prometne nesreće

Prva pomoć i poziv hitnim službama mogu biti ključni u spašavanju života i kontroli ozljeda. Ako se dogodila manja nesreća, potrebno je ukloniti vozila s puta kako bi se omogućio protok prometa. U slučaju ozbiljne nesreće, ostavite vozilo na mjestu i pokušajte se ne kretati.

Nakon što osigurate mjesto nesreće, razmišljajte o prvoj pomoći. Provjerite jesu li svi putnici u vašem vozilu dobro i pomozite onima koji trebaju medicinsku pomoć. Ako ste sami i sumnjate u ozljedu glave ili kralježnice, nastojite se ne kretati kako ne biste pogoršali stanje.

Hitna pomoć pomaže ozlijeđenima.

Sljedeći korak je hitni poziv. U slučaju ozbiljne nesreće, hitnu pomoć zovite odmah nakon što pružite prvu pomoć. U pozivu dajte točnu lokaciju mjesta nesreće, opišite ozljede i navedite broj putnika koji su sudjelovali u prometnoj nesreći.

Zapamtite, vrijeme igra glavnu ulogu i svaka minuta je važna. Stoga, što prije poduzmete navedene korake, povećavate šanse za pozitivan ishod.

2. Zašto je važno ostati na mjestu prometne nesreće

Iako se može činiti da ostanak na mjestu nesreće nije uvijek nužan, obavezno promislite o vašoj odluci. U suprotnom, napuštanje mjesta bi vas moglo koštati do 2500€, a nije isključena ni zatvorska kazna do 60 dana.

Prije odlaska, vodite se ovim trima točkama:

 1. Ostanite na mjestu nesreće jer je to zakonska obveza. Ako vi ili netko drugi zove policiju, ostanak je obavezan dok god se ne preuzme izjava o nesreći. Napuštanje mjesta nesreće prije dolaska policije može rezultirati kaznenom prijavom.
 2. Ostanak vam omogućuje da pružite pomoć drugim osobama koje mogu biti ozlijeđene. Možda ćete biti jedina osoba koja je sposobna pružiti prvu pomoć dok ne stigne hitna služba.
 3. Nakon što ste provjerili jesu li svi neozlijeđeni, ostanite na mjestu nesreće kako biste skupili sve informacije potrebne za prijavu nesreće vašoj osiguravajućoj kući. Informacije koje trebate skupiti su:
  • Fotografije mjesta nesreće
  • Fotografije oštećenja vozila
  • Imena i brojeve telefona sudionika i svjedoka

U konačnici, ostanak na mjestu nesreće pomoći će vam da ostanete pribrani. Pomozite stradalima, pričekajte policiju i hitnu pomoć te osigurajte da se promet može nastaviti nesmetano.

3. Kako ukloniti vozila s kolnika nakon manje prometne nesreće

Ako vozila nisu teško oštećena i mogu se pomaknuti, pokušajte ih ukloniti s kolnika. Međutim, to biste trebali učiniti samo ako ne postoji rizik za vas i druge sudionike u prometu. Ako sumnjate u bilo kakvo oštećenje ili problem s vozilom, nemojte ga pomicati.

Prije nego što se pokušate maknuti s ceste, svakako fotografirajte položaj i oštećenja vozila. Ta će vam fotografija biti potrebna pri razgovoru s osiguravajućom tvrtkom te će pomoći policiji u utvrđivanju odgovornosti i procjeni štete.

Zatim uklonite vozilo s ceste da ne ometa promet. Ako niste sigurni kako to učiniti, obavijestite policiju i pričekajte njihove upute.

Prilikom pomicanja vozila, koristite upozoravajući sigurnosni trokut i uključite sva četiri pokazivača smjera kako bi drugi vozači znali što radite. Ako je potrebno, zatražite pomoć vozača u blizini. Vodite računa da ne oštetite tuđe vozilo ili imovinu.

Auto nakon prometne nesreće

Nakon uklanjanja vozila, nemojte zaboraviti ostati na mjestu prometne nesreće sve dok policija ne dođe i ne završi svoj posao. Čak i ako je nesreća manja, važno je ne micati se kako ne bi došlo do pomutnje u prometu te kako bi se utvrdili svi detalji incidenta.

Ako vozila ne možete pomaknuti, a ne uzrokuju neposrednu opasnost, ostavite ih na mjestu nesreće dok policija ne dođe. Postavite trokut upozorenja na sigurnoj udaljenosti od vozila kako bi drugi vozači znali da je došlo do sudara.

Uz to, provjerite je li vozilo sigurno za vožnju. Ako nije, možda će vam trebati pomoć vučne službe. Ako ste sigurni da vozilo možete pokrenuti, provjerite ima li dovoljno goriva i jesu li kočnice ispravne.

4. Kako dokumentirati štetu nakon prometne nesreće

Dokumentiranje štete ključno je za osiguranje i financijsko obeštećenje. Dokumentacija će vam pomoći odrediti tko je krivac za nesreću, odnosno tko će platiti štetu. Zato trebate napraviti što detaljniji popis oštećenja.

Propisno dokumentiranje uključuje fotografije oštećenja vozila i okoline u kojoj se nesreća dogodila. Fotografije trebaju biti jasne, a na njima se trebaju vidjeti svi dijelovi vozila koji su oštećeni. Važno je dokumentirati i druge objekte koji su oštećeni, na primjer znakove, semafore i ostale infrastrukturne objekte.

Zapišite detalje o nesreći: vrijeme, mjesto i uvjeti. Obratite pažnju na točnu lokaciju nesreće te opišite koliko je vozila bilo uključeno u incident. Ako postoje svjedoci, zamolite ih za osobne podatke i kontakt informacije.

5. Kako ispuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći

Europsko izvješće o prometnoj nesreći je standardizirani obrazac koji se koristi u cijeloj Europi za prijavljivanje prometnih nesreća. Njime se dokumentiraju svi relevantni podaci o nesreći, a služi i kao osnova za procjenu štete te za potrebe osiguranja.

Obavezno ispunite ovo izvješće. Naime, mnogi vozači ne znaju da je to zakonska obaveza, a ne samo preporuka. Izvješće se obično nalazi u vlasničkoj dokumentaciji vozila, no ako ga ne posjedujete, možete ga nabaviti u svakoj policijskoj postaji.

Primjer Europskog izvješća o prometnoj nesreći.
foto: automobili.hr

Kada se popunjava Europsko izvješće o prometnoj nesreći, potrebno je navesti točno vrijeme i mjesto događaja, kao i opisati što se dogodilo. Važno je biti precizan i detaljan, te navesti sve relevantne informacije, poput vremenskih uvjeta, stanja ceste, brzine kretanja vozila i slično. Također, potrebno je navesti imena i kontakt podatke svih sudionika nesreće, kao i svjedoka, ukoliko ih ima.

Kada ste završili s popunjavanjem Europskog izvješća, trebate ga potpisati s drugim sudionicima nesreće. Svaki od njih treba dobiti jedan primjerak izvješća. Nakon toga pozovite policiju ukoliko je došlo do većih oštećenja ili ozljeda.

Ako niste sigurni kako popuniti ovo izvješće, zatražite pomoć policije ili nekog drugog stručnjaka za prometne nesreće. Važno je da popunjavanje bude što preciznije kako biste izbjegli eventualne nejasnoće i pogreške.

6. Kada obavijestiti policiju nakon prometne nesreće

Policiju treba obavijestiti ako je netko ozlijeđen, ako materijalna šteta prelazi određeni iznos, ili ako postoji sumnja na neki oblik nezakonite aktivnosti, poput vožnje pod utjecajem alkohola ili droga.

Policijski auto na cesti.

Policija će vam pomoći i ako na mjestu nesreće trebate sigurnost te će pomoći pri reguliranju prometa. Uz njihovu ćete pomoć lakše prikupiti dokaze i svjedočanstava za kasniju obradu zahtjeva za osiguranje.

Ako niste sigurni treba li obavijestiti policiju, uvijek je bolje nazvati i pitati. Mnogi se ljudi pitaju hoće li prijavljivanje nesreće utjecati na njihovu premiju za osiguranje. U većini slučajeva, ona neće se povećati ako nesreću prijavite svom osiguravajućem društvu. Međutim, ako ne prijavite nesreću, to može dovesti do dodatnih problema, a može vas i više koštati.

7. Kada pozvati vučnu službu nakon prometne nesreće

Nakon prometne nesreće, može se dogoditi da je vaš automobil oštećen i da ne može sigurno voziti. U takvim situacijama, potrebno je pozvati vučnu službu kako bi vam pomogli da uklonite vozilo s mjesta nesreće. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

 1. Provjerite jeste li sigurni: prije nego što pozovete vučnu službu, važno je da se uvjerite da ste i vi i ostali sudionici sigurni. Ako ste ozlijeđeni ili sumnjate da je druga osoba ozlijeđena, trebate prvo pozvati hitnu medicinsku pomoć.
 2. Nazovite vučnu službu: nakon pregleda situacije, zovite vučnu službu. Broj za pozivanje vučne službe obično se nalazi na stražnjoj strani vaše vozačke dozvole, ali ga možete pronaći i na internetu. Kada nazovete vučnu službu, trebate im pružiti podatke o vašoj lokaciji, vašem vozilu i opisati problem.
 3. Pričekajte vučnu službu. U međuvremenu maknite svoje vozilo s ceste ako za to postoji mogućnost.
 4. Pripremite dokumentaciju: dok čekate vučnu službu, pripremite potrebnu dokumentaciju za vašu osiguravajuću tvrtku. To može uključivati fotografiranje oštećenja vašeg vozila i drugih vozila, bilježenje kontaktnih podataka svjedoka i razmjena informacija s drugim sudionicima nesreće.

Vučna služba diže auto.

Kada vučna služba dođe, pomoći će vam da uklonite vozilo s mjesta nesreće te ga prevesti na željeno odredište. Troškovi vučne službe ovisit će o vrsti vašeg vozila i udaljenosti koju je potrebno prijeći. Takvi se troškovi obično pokrivaju osiguranjem.

8. Kako prijaviti štetu osiguratelju nakon prometne nesreće

Zadnja najvažnija stvar je prijava štete na vozilu vašem osiguratelju. To napravite što je prije moguće jer postoji određeni rok u kojem se morate obratiti osiguratelju – obično u razdoblju od 24 do 48 sati.

Kada prijavljujete štetu, prikupite sve relevantne informacije. One uključuje podatke o drugoj strani u nesreći, poput njihovog imena, broja police osiguranja i registarske tablice vozila. Također priložite fotografije i druge dokaze koji mogu pomoći u dokazivanju vašeg zahtjeva za naknadu štete.

Vaš osiguratelj će vam dodijeliti broj predmeta štete te vam dati predstavnika osiguravajuće kuće. Predstavnik će vam pomoći u procesu prikupljanja dokaza i obradi vašeg zahtjeva. Također će vas savjetovati i informirati o tome što trebate učiniti sljedeće kako biste osigurali naknadu štete.

Agent iz osiguranja pomaže klijentu.

Budite otvoreni i iskreni u razgovoru – što je više relevantnih informacija, to bolje. One uključuju sve detalje o tome što se dogodilo i kako se dogodilo. Ako se utvrdi da ste neiskreni ili da ste namjerno prikrili informacije, vaša osiguravajuća kuća ima pravo odbiti isplatiti naknadu štete. Stoga je najbolje biti iskren kako bi vaš zahtjev bio što brže obrađen.

Što ako je u sudaru sudjelovalo vozilo inozemne registracijske oznake?

Sudarite li se s vozilom inozemnih registracija, prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, svoj odštetni zahtjev podnosite HUO-u ili jednom od osigurateljskih društava, s obzirom na to da ih je HUO ovlastio da obrađuju takve zahtjeve.

Odštetni zahtjev možete podnijeti i nekom drugom osiguravajućem društvu koje je temeljem međunarodnih sporazuma nadležno za rješavanje tog odštetnog zahtjeva (ako znate naziv stranog društva za osiguranje i državu sudionika krivog za nesreću te ako je strano društvo imenovalo korespondenta u RH).

Što ako se u sudaru našlo neosigurano ili nepoznato motorno vozilo?

Odštetni zahtjev podnosite Hrvatskom uredu za osiguranje ili jednom od naših društava za osiguranje koje će ga zaprimiti i proslijediti HUO-u.

U pojedinim slučajevima, društvo za osiguranje će zahtjev riješiti samostalno uz prethodno dobivenu suglasnost Hrvatskog ureda za osiguranje. U slučaju da ste se u prometnoj nesreći našli s motociklom, pogledajte 5 koraka što učiniti nakon takve nesreće.

Budite sigurni i osigurani

Kompare.hr vam pomaže da budete sigurniji na cesti. Pronaći ćemo vam najbolju policu osiguranja po najnižoj cijeni. Javite nam se već danas i osigurajte svoj automobil!

Ugovorite auto osiguranje online! →