Što nakon prometne nesreće?

Planirali ste nekoliko mjeseci unaprijed da vam tih tjedan-dva godišnjeg odmora prođe bez problema. Sve ste provjerili, spakirali obitelj, uzeli osnovne lijekove, izvadili osigurače u kući. Ono što niste mogli planirati je da vam se na putu do ljetne destinacije dogodi sudar s drugim vozilom.

Problemi se množe kada treba odvesti i zbrinuti oštećeno vozilo s mjesta nesreće, izabrati povoljnu limariju gdje će vam popraviti vozilo te nabaviti dijelove za zamjenu, dok vi prijavljujete štetu osiguratelju.

Želimo vam ugodan odmor i sretan put, ali za svaki slučaj pripremili smo odgovore za nekoliko što ako scenarija automobilske nesreće. Što učiniti, koje papire ispuniti i koje podatke trebate da biste mogli zaštiti svoja prava i imovinu ukoliko vas baš ta situacija zadesi.

Što ako je nastala samo materijalna šteta?

Bez policijskog uvida, preporuka Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) jest da položaj vozila i mjesto nesreće izmjerite, označite kredom te da iz veće i iz neposredne udaljenosti fotografirate oštećenja na vozilima, tragove kočenja i zanašanja, otpalih krhotina na kolniku. Ako je na mjestu nesreće uvid napravila policija, potrebno je zapisati naziv policijske uprave ili postaje.

Automobil morate odmah ukloniti s kolnika kako bi se promet mogao nastaviti nesmetano odvijati, a prije napuštanja mjesta nesreće morate i popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći koje ste dobili uz policu auto osiguranja ili na neki drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. 

U slučaju da vam drugi sudionik prometne nesreće odbije dati osobne podatke o vozilu ili napusti mjesto nesreće (zbog oprečnih mišljenja glede krivnje, zbog neregistriranog vozila, inozemnih registracija, alkoholiziranosti vozača, vožnje bez vozačke dozvole i slično), obavijestite policiju koja će potom izaći na mjesto prometne nesreće. 

Što ako je netko izgubio život, ozlijeđen je ili je nastala veća materijalna šteta?

Pozovite liječnika, ostanite na mjestu nesreće, no privremeno se možete udaljiti samo radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama ili ako je vama potrebna liječnička pomoć. Također, pobrinite se da se promet može dalje nesmetano odvijati, ali da se sačuvaju postojeći tragovi. Upalite sve pokazivače smjera, postavite sigurnosni trokut (minimalno 50 metara od mjesta nesreće), te o nesreći obavijestite najbližu policijsku upravu ili postaju. 

Što ako ste se sudarili s vozilom hrvatske registracijske oznake?

Ukoliko ste se sudarili s vozilom hrvatskih registracija, odštetni zahtjev (posebni obrazac koji možete dobiti u svakom društvu za osiguranje) podnosite društvu za osiguranje kod kojega je sudionik odgovoran za nesreću osiguran od automobilske odgovornosti (sjedištu ili podružnici koja je izdala policu, a adresa se najčešće nalazi na polici osiguranja), a možete i u podružnici tog društva u mjestu Vašeg prebivališta.

Društvo kojem se podnijeli odštetni zahtjev obavit će procjenu štete na Vašem vozilu nakon čega možete odvesti vozilo na popravak. Osim prava na naknadu troškova popravka, oštećena osoba u ovoj situaciji ima pravo i na naknadu drugih tipova štete, kao što su prijevoz oštećenog vozila, eventualne smanjene vrijednosti vozila, totalne štete na vozilu i slično. Oštećena osoba ima pravo i na naknadu štete zbog pretrpljene fizičke boli, pretrpljenog straha, duševnih boli zbog invalidnosti, nagrđenja, duševnih boli zbog smrti bliskog srodnika i drugo.

Što ako je u sudaru sudjelovalo vozilo inozemne registracijske oznake?

Lupi li vas vozilo inozemnih registracija prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, svoj odštetni zahtjev podnosite HUO-u ili jednom od osigurateljskih društava, s obzirom da ih je HUO ovlastio da obrađuju u njegovo ime takve zahtjeve. Odštetni zahtjev možete podnijeti i nekom drugom osiguravajućem društvu koje je temeljem međunarodnih sporazuma nadležno za rješavanje tog odštetnog zahtjeva (ako znate naziv stranog društva za osiguranje i državu sudionika krivog za nesreću te ukoliko je strano društvo imenovalo korespondenta u RH). 

Što ako se u sudaru našlo neosigurano ili nepoznato motorno vozilo?

Odštetni zahtjev podnosite Hrvatskom uredu za osiguranje ili jednom od naših društava za osiguranje koje će ga zaprimiti i proslijediti HUO-u, no u pojedinim slučajevima društvo za osiguranje će zahtjev riješiti samostalno uz prethodno dobivenu suglasnost Hrvatskog ureda za osiguranje.

Oboružani ovim informacijama u slučajevima što ako, možete krenuti sigurno na put uz kompare.hr. A ako niste još osigurali svoj automobil, kod nas to možete najpovoljnije učiniti.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber