Što nakon što vam netko ukrade auto?

Morate riješiti određene obveze u gradu, parkirali ste se na mjesto u blizini banke u koju najprije idete, nakon sat i pol riješili ste što ste imali, vraćate se prema autu, ali ga ne vidite na mjestu gdje ste sigurni da ste ga prethodno parkirali. Što sad?

 

kasko krađa839x436

Ukoliko nemate kasko policu osiguranja na svom vozilu, jedino što možete jest pozvati policiju i nadati se da će se auto pronaći i to neoštećen, odnosno kakav je bio prije krađe.

Ukoliko imate kasko policu, uz policijski zapisnik, morate predati prijavu osiguranju pisanim putem u roku od 3 dana otkad znate za nestanak vozila, a zatim teče 30 dana u kojem se osigurateljna kuća ‘nada’ da će vam auto biti pronađen (neoštećen).

Koji je postupak ukoliko imate ugovorenu kasko policu i auto je ukraden?

Postoji više scenarija:

 1. auto je ukraden i nije pronađen
 2. auto je ukraden i pronađen neoštećen, ali van roka osiguranja
 3. auto je ukraden i pronađen neoštećen unutar tog istog roka
 4. auto je ukraden, ali oštećen, unutar roka
 5. auto je ukraden, ali nije samo oštećen, već je u pitanju totalna šteta, isto unutar roka
 6. auto je ukraden, u pitanju je totalna šteta, van roka osiguranja

*rok osiguranja odnosi se na rok definiran uvjetima osiguranja, većinom u trajanju od 30 dana

Pisali smo o tome koliko se auti kradu pa ako imate marku koja je popularna među lopovima, zaštitite svoju investiciju ugovaranjem police auto obveznog i kasko osiguranja na kompare.hr.

Rasplet navedenih scenarija (radi jednostavnosti i istog ishoda, spojit ćemo neke scenarije)

 • Ukoliko vam auto nakon krađe: nije pronađen, pronađen uz totalnu štetu u roku osiguranja:

Za utvrđivanje visine naknade za štetu (dalje u tekstu: osigurnina) bitna je nabavna vrijednost novog auta na dan utvrđivanja štete, ali umanjena za izgubljenu vrijednost putem tehničke istrošenosti, odnosno amortizacije (starost vozila, kilometraža, tehnička zastarjelost, potražnja na tržištu i opće stanje vozila).

Kada se radi o totalki? Ako je oštećenje vozila takvo da je popravak ekonomski neisplativ, tehnički neizvediv ili kada su troškovi popravka vozila jednaki ili veći od 70% stvarne vrijednosti osiguranog vozila na dan utvrđivanja štete.

Ukoliko automobil nije u voznom stanju, osigurateljna kuća također preuzima i troškove tegljenja ili prijevoza oštećenog vozila do najbliže radionice gdje će se obaviti nužni ili konačni popravci. Ukoliko je u voznom stanju, osiguranik sam dolazi do procjenitelja.

Jednostavno rečeno: osiguranje će vam u ova dva scenarija isplatiti procjenjenu vrijednost na temelju cijene novog automobila (uz uračunato smanjenje zbog gore navedenih faktora tehničke istrošenosti) i vrijednosti ostatka olupine. Uzima se u obzir i iznos osiguranja na polici.

 • Ukoliko vam je auto nakon krađe: pronađen oštećen unutar roka

U slučaju da je riječ o djelomičnoj šteti (odnosno auto je i dalje u voznom stanju, no oštećen), visina osigurnine utvrđuje se na osnovi visine troškova popravka umanjenih za vrijednost ostataka dijelova koji se zamjenjuju. U ove troškove ubrajaju se i troškove demontaže, montaže i prijevoza.

Jednostavno rečeno: osiguranje plaća iznos štete na vozilu, odnosno cijenu troškova popravka.

 • Ukoliko vam je auto nakon krađe: pronađen neoštećen ili uz totalnu štetu van roka osiguranja

Kada se auto ne nađe u zadanom roku, osigurateljna kuća isplatit će punu procjenjenu vrijednost po isteku roka od 30 dana prema uvjetima police osiguranja, no ukoliko se auto napokon pronađe nakon tog razdoblja:

 1. neoštećeni automobil – osiguranik ima pravo zadržati ga, ali onda mora vratiti osigurninu; ukoliko ne želi zadržati vozilo, osiguranik ima pravo zadržati isplaćenu osigurninu
 2. totalka na autu – osigurateljna kuća plaća razliku između cijene novog automobila (uz uračunato smanjenje zbog gore navedenih faktora tehničke istrošenosti) i vrijednosti ostatka olupine

Jednostavno rečeno: za neoštećeni pronađeni auto van roka možete birati hoćete li zadržati automobil ili isplaćenu naknadu osiguranja, odnosno za totalnu štetu na automobilu dobivate osigurninu u iznosu razlike procjenjene vrijednosti istog vozila i vrijednosti ostatka totalke na vašem autu. Uzima se u obzir i iznos osiguranja na polici.

 • Ukoliko vam je auto nakon krađe: pronađen neoštećen unutar roka osiguranja

Ne dobivate nikakvu osigurninu jer je auto pronađen unutar roka i to neoštećen, najjednostavnije rečeno.

Pisali smo o tome koliko se auti kradu pa ako imate marku koja je popularna među lopovima, zaštitite svoju investiciju ugovaranjem police auto obveznog i kasko osiguranja na kompare.hr.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber