Europsko izvješće o prometnoj nezgodi

Posljednjih smo nekoliko članaka posvetili prometnim nezgodama. Ono što često muči vozače koji su sudjelovali u prometnoj nezgodi jest što je uopće Europsko izvješće o prometnoj nesreći i kako ga ispuniti.

U članku 101. Zakona o osiguranju (NN br. 46/97, 116/99 i 11/02) propisano je da su sudionici prometne nezgode dužni popuniti i potpisati te međusobno razmijeniti Europsko izvješće o prometnoj nezgodi. Svrha ove zakonske odredbe je ubrzanje tijeka rješavanja i isplate šteta osobama oštećenim u prometnim nezgodama, dakle pomoć u ostvarivanju njihovog prava na naknadu štete. Unatoč korisnosti uporabe Europskog izvješća o prometnoj nezgodi te vrlo jasne zakonske odredbe o obvezi popunjavanja i međusobne razmjene tog dokumenta, u Republici Hrvatskoj u praksi se, za razliku od većine europskih zemalja, koristi vrlo rijetko. Osiguravajuća društva u Republici Hrvatskoj zainteresirana su da se ti dokumenti koriste, jer sadrže podatke potrebne za brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva, tim više što svaki vlasnik vozila dobije taj obrazac od osiguravatelja prilikom registracije motornog vozila.

S obzirom da policija izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama više nije obvezna izlaziti na sve očevide prometnih nezgoda s manjom materijalnom štetom, savjetuje se svim sudionicima nezgoda da postupaju u skladu s propisanim obvezama Zakona i navedenog Europskog izvješća. Europsko izvješće se najčešće ispunjava kod prometnih nezgoda s materijalnom štetom. Ako ispunite sve točke u izvješću, bit ćete sigurni da imate sve potrebne informacije koje će od Vas tražiti u osiguravajućoj kući. Dovoljno je koristiti jedan primjerak izvješća ako su u prometnoj nesreći sudjelovala dva vozila (odnosno 2 za 3 vozila itd.). Nije važno čiji se primjerak popunjava ni koji sudionik prometne nesreće ga popunjava. No imajte na umu da izvješće ispunite kemijskom olovkom.

Ako ipak nemate izjavu o nesreći ili obrazac osiguravatelja, provjerite jeste li zapisali slijedeće podatke:

  • datum i mjesto nesreće
  • detalje o eventualnim ozljedamamaterijalnoj šteti i svjedocima (provjerite imate li njihove podatke za kontakt)
  • podatke za kontakt drugog vozača (ime, adresa, broj telefona)
  • podatke o osiguravajućem društvu drugog vozača (uključujući broj police)
  • informacije o vozilu drugog vozača (broj registracijskih pločica, država registracije, proizvođač, model te iste podatke za prikolicu, ako postoji)
  • podatke za kontakt policijske uprave kojoj je nesreća prijavljena
  • okolnosti nesreće

Ako se vi i drugi vozač slažete o detaljima nesreće, trebali biste potpisati izjavu, što će pojednostaviti namirivanje odštete od osiguranja. Važno je napomenuti da se Europskim izvješćem ne utvrđuje krivac u prometnoj nesreći. Ni u kom slučaju nemojte ništa mijenjati na prednjoj strani izvješća o prometnoj nesreći. Obrazac čim prije predajte nadležnom osiguratelju.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber