NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Europsko izvješće o prometnoj nezgodi

Posljednjih smo nekoliko članaka posvetili prometnim nezgodama. Ono što često muči vozače koji su sudjelovali u prometnoj nezgodi jest što je uopće Europsko izvješće o prometnoj nesreći i kako ga ispuniti.

U članku 101. Zakona o osiguranju (NN br. 46/97, 116/99 i 11/02) propisano je da su sudionici prometne nezgode dužni popuniti i potpisati te međusobno razmijeniti Europsko izvješće o prometnoj nezgodi. Svrha ove zakonske odredbe je ubrzanje tijeka rješavanja i isplate šteta osobama oštećenim u prometnim nezgodama, dakle pomoć u ostvarivanju njihovog prava na naknadu štete. Unatoč korisnosti uporabe Europskog izvješća o prometnoj nezgodi te vrlo jasne zakonske odredbe o obvezi popunjavanja i međusobne razmjene tog dokumenta, u Republici Hrvatskoj u praksi se, za razliku od većine europskih zemalja, koristi vrlo rijetko. Osiguravajuća društva u Republici Hrvatskoj zainteresirana su da se ti dokumenti koriste, jer sadrže podatke potrebne za brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva, tim više što svaki vlasnik vozila dobije taj obrazac od osiguravatelja prilikom registracije motornog vozila.

S obzirom da policija izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama više nije obvezna izlaziti na sve očevide prometnih nezgoda s manjom materijalnom štetom, savjetuje se svim sudionicima nezgoda da postupaju u skladu s propisanim obvezama Zakona i navedenog Europskog izvješća. Europsko izvješće se najčešće ispunjava kod prometnih nezgoda s materijalnom štetom. Ako ispunite sve točke u izvješću, bit ćete sigurni da imate sve potrebne informacije koje će od Vas tražiti u osiguravajućoj kući. Dovoljno je koristiti jedan primjerak izvješća ako su u prometnoj nesreći sudjelovala dva vozila (odnosno 2 za 3 vozila itd.). Nije važno čiji se primjerak popunjava ni koji sudionik prometne nesreće ga popunjava. No imajte na umu da izvješće ispunite kemijskom olovkom.

Ako ipak nemate izjavu o nesreći ili obrazac osiguravatelja, provjerite jeste li zapisali slijedeće podatke:

  • datum i mjesto nesreće
  • detalje o eventualnim ozljedamamaterijalnoj šteti i svjedocima (provjerite imate li njihove podatke za kontakt)
  • podatke za kontakt drugog vozača (ime, adresa, broj telefona)
  • podatke o osiguravajućem društvu drugog vozača (uključujući broj police)
  • informacije o vozilu drugog vozača (broj registracijskih pločica, država registracije, proizvođač, model te iste podatke za prikolicu, ako postoji)
  • podatke za kontakt policijske uprave kojoj je nesreća prijavljena
  • okolnosti nesreće

Ako se vi i drugi vozač slažete o detaljima nesreće, trebali biste potpisati izjavu, što će pojednostaviti namirivanje odštete od osiguranja. Važno je napomenuti da se Europskim izvješćem ne utvrđuje krivac u prometnoj nesreći. Ni u kom slučaju nemojte ništa mijenjati na prednjoj strani izvješća o prometnoj nesreći. Obrazac čim prije predajte nadležnom osiguratelju.