Klima uređaj u automobilu i kako ga pravilno koristiti  

kompare-klimaKad je vani vruće, najlakše je upaliti klimu na najjače i rashladiti se. Ali to nužno nije i najbolje rješenje, ni za vas, ni za vaš auto, a ni za potrošnju goriva. U nastavku donosimo savjete kako pravilno koristiti klima uređaj kako bi vožnja bila ugodna, a potrošnja mala.

Važno je redovno servisirati klima uređaj

Kad ste posljednji puta provjerili ispravnost klima uređaja? Potrebno ga je, kao i sve u automobilu, održavati. To znači redovitu kontrolu, zamjenu filtera, čišćenje te punjenje klime.

Povremeno klimu možete i sami provjeriti na sljedeći način:

– uključite klima uređaj i isprobajte da li dovoljno hladi i radi li ventilator na svim brzinama

– pažljivo osluškujte javljaju li se čudni zvukovi koji mogu da ukazuju na probleme u radu

Preporučujemo da klima uređaj ipak servisirate svake dvije godine, kod ovlaštenog servira. Prema nedavnom istraživanju Večernjeg lista, kompletan servis klime platit ćete od od 300 do 500 kuna, ovisno o količini plina kojeg treba dopuniti. Dezinfekcija klima uređaja doplaćuje se otprilike 50 kuna.

Ako je vani +30, nemojte klimu staviti na +19

Imajte na umu da velika (i brzo ostvarena) razlika između temperature vanjskog i unutrašnjeg zraka nije zdrava. Kad klima radi na najjače, troši i najviše goriva. Zato se preporučuje da temperatura u automobilu bude maksimalno 6 stupnjeva niža od vanjske temperature. Ako je vani +30, postavite klimu na 24 stupnja. Osjećaj će i dalje biti dovoljno osvježavajući, a potrošnja goriva smanjena.

Kako postići idealnu temperaturu?  Nakon što ste pokrenuli motor, uključite klima uređaj i zatim:

  • otvorite prozore
  • odaberite uvlačenje vanjskog zraka
  • temperaturu podesite na minimum
  • postavite okretaje ventilatora na najveću brzinu

Tako ćete ispuhati vrući zrak koji se nakupio unutar automobila za vrijeme stajanja, a ujedno je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila. Nakon što ste “provjetrili” automobil, klimu namjestite na maksimalnih 6 stupnjeva niže od vanjske temperature.

Kako izbjeći temperaturni šok

  • zatvorite prozore
  • smanjite brzinu okretaja ventilatora
  • postavite recirkulaciju zraka, ali maksimalno 10 minuta u kontinuitetu
  • postavite odgovarajuću temperaturu
  • usmjerite zrak tako da vam bude ugodno. Primjerice, usmjerite hladan zrak u vjetrobransko staklo i noge umjesto direktno u lice

Klima uređaj ugasite nekoliko minuta prije završetka vožnje

Temperaturni šok treba izbjeći radi vlastitog zdravlja, ali i zdravlja ostalih putnika, posebice djece i starijih osoba. Zato je najbolje nekoliko minuta prije završetka vožnje isključiti klima uređaj, ali ostaviti ventilaciju. Zašto?

Klima-uređaj proizvodi mnogo vlage, što znači da su savršene podloge za stvaranje bakterija. Gašenjem klime, a ostavljanjem ventilacije, vlažna mjesta će se isušiti. Također, prije izlaska iz vozila na ovaj ćete način postepeno povećavati temperaturu u automobilu i pripremiti tijelo za izlazak na vanjsku temperaturu.

Ugovorite auto osiguranje odmah – online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber