Klima uređaj u automobilu i kako ga pravilno koristiti  

kompare-klimaKad je vani vruće, najlakše je upaliti klimu na najjače i rashladiti se. Ali to nužno nije i najbolje rješenje, ni za vas, ni za vaš auto, a ni za potrošnju goriva. U nastavku donosimo savjete kako pravilno koristiti klima uređaj kako bi vožnja bila ugodna, a potrošnja mala.

Važno je redovno servisirati klima uređaj

Kad ste posljednji puta provjerili ispravnost klima uređaja? Potrebno ga je, kao i sve u automobilu, održavati. To znači redovitu kontrolu, zamjenu filtera, čišćenje te punjenje klime.

Povremeno klimu možete i sami provjeriti na sljedeći način:

– uključite klima uređaj i isprobajte da li dovoljno hladi i radi li ventilator na svim brzinama

– pažljivo osluškujte javljaju li se čudni zvukovi koji mogu da ukazuju na probleme u radu

Preporučujemo da klima uređaj ipak servisirate svake dvije godine, kod ovlaštenog servira. Prema nedavnom istraživanju Večernjeg lista, kompletan servis klime platit ćete od od 300 do 500 kuna, ovisno o količini plina kojeg treba dopuniti. Dezinfekcija klima uređaja doplaćuje se otprilike 50 kuna.

Ako je vani +30, nemojte klimu staviti na +19

Imajte na umu da velika (i brzo ostvarena) razlika između temperature vanjskog i unutrašnjeg zraka nije zdrava. Kad klima radi na najjače, troši i najviše goriva. Zato se preporučuje da temperatura u automobilu bude maksimalno 6 stupnjeva niža od vanjske temperature. Ako je vani +30, postavite klimu na 24 stupnja. Osjećaj će i dalje biti dovoljno osvježavajući, a potrošnja goriva smanjena.

Kako postići idealnu temperaturu?  Nakon što ste pokrenuli motor, uključite klima uređaj i zatim:

  • otvorite prozore
  • odaberite uvlačenje vanjskog zraka
  • temperaturu podesite na minimum
  • postavite okretaje ventilatora na najveću brzinu

Tako ćete ispuhati vrući zrak koji se nakupio unutar automobila za vrijeme stajanja, a ujedno je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila. Nakon što ste “provjetrili” automobil, klimu namjestite na maksimalnih 6 stupnjeva niže od vanjske temperature.

Kako izbjeći temperaturni šok

  • zatvorite prozore
  • smanjite brzinu okretaja ventilatora
  • postavite recirkulaciju zraka, ali maksimalno 10 minuta u kontinuitetu
  • postavite odgovarajuću temperaturu
  • usmjerite zrak tako da vam bude ugodno. Primjerice, usmjerite hladan zrak u vjetrobransko staklo i noge umjesto direktno u lice

Klima uređaj ugasite nekoliko minuta prije završetka vožnje

Temperaturni šok treba izbjeći radi vlastitog zdravlja, ali i zdravlja ostalih putnika, posebice djece i starijih osoba. Zato je najbolje nekoliko minuta prije završetka vožnje isključiti klima uređaj, ali ostaviti ventilaciju. Zašto?

Klima-uređaj proizvodi mnogo vlage, što znači da su savršene podloge za stvaranje bakterija. Gašenjem klime, a ostavljanjem ventilacije, vlažna mjesta će se isušiti. Također, prije izlaska iz vozila na ovaj ćete način postepeno povećavati temperaturu u automobilu i pripremiti tijelo za izlazak na vanjsku temperaturu.

Ugovorite auto osiguranje odmah – online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber