Automobil je dugo na parkingu – što može poći po zlu?

Ako ostavite automobil na parkingu na duže vrijeme, moglo bi se dogoditi da vam i ne htjedne upaliti kada vi to poželite.

parkiran automobil

Zamislite da se vratite sa savršenog godišnjeg odmora i pomislite kako ste napunili baterije i da vaše raspoloženje ništa ne može pokvariti. Onda sjednete u auto i…Neće upaliti! Pročitajte zašto nije preporučljivo ostaviti auto (pre)dugo parkiran.

Automobil na parkingu prazni akumulator

Akumulator je najčešće prva, ali ne i jedina žrtva automobila koji nije vožen danima. Ipak je akumulator tek najobičnija baterija koja se puni dok je auto u vožnji, a prazni kada automobil stoji.

Stoji li vaš automobil predugo, pogotovo kada je vani hladnije, velika je vjerojatnost da nećete uspjeti upaliti automobil ključem. Srećom, tu su uvijek kleme ili – guranac.

Automobil na parkingu, ali bez ručne

Ostavljate li automobil na parkingu na dulji vremenski period, ako je ikako moguće, onda nemojte ostavljati podignutu ručnu. Podizanje ručne kočnice nije samo navika, nego je i automatika na pojedinim modelima vozila. Međutim, ako je podignuta dulje vrijeme, ručna kočnica može zaglaviti diskove i pločice i eto problema.

Ako vam je automobil na parkingu na uzbrdici, poslužite se tradicionalnom metodom zaglavljivanja kotača ciglom, kamenom ili nekim drugim priručnim sredstvom.

Također, kada pokrenete automobil nakon duljeg mirovanja, nije zgorega polagano voziti pa zakočiti kako biste provjerili stanje kočnica. Riječ je o osjetljivom i bitnom sklopu vozila koji se nipošto ne smije zanemariti.

Prije nego krenete, provjerite tlak u gumama

Gume nakon stajanja mogu biti ispuhane, a mogu se i deformirati. Iako im vjerojatno neće biti ništa, prije nego krenete, prvo pogledajte jesu li se ispuhale.

Ako tijekom vožnje osjetite vibracije, moguće je da su se deformirale. U svakom slučaju, svratite do benzinske crpke i provjerite tlak u gumama.

Pripazite što ostavljate u vozilu

Prije nego izađete iz automobila koji planirate ostaviti na jednom mjestu sljedećih nekoliko dana, obvezno provjerite ostavljate li unutra nešto vlažno ili nešto što se može usmrdjeti.

Boca vode koja može iscuriti, keks ili komad omiljene čokolade, pa čak i stare novine. Sve su to stvari koje vam mogu stvoriti problem. Želite li se vratiti u čist automobil, samo je jedan način da to ostvarite – ne ostavljajte ništa u njemu.

Neka spremnik bude pun

Spremnik pun goriva najbolji je lijek protiv korozije, a može biti od presudnog značaja ako se dogodi neka nepredviđena situacija.

Primjerice, ako vam je neispravan alternator, morat ćete voziti bez zaustavljanja budući da to znači samo jedno – auto vam neće upaliti bez guranca. Ako vam se ispraznio akumulator, trebat će neko vrijeme da se napuni i zato nije poželjno zaustavljati se.

U svakom je slučaju iznimno važno imati policu za auto osiguranje koje u potpunosti odgovara vašim potrebama. Slobodno se obratite kompare.hr ekipi koji će za vas usporediti ponude osiguravajućih kuća i pronaći pravu opciju za vaš automobil, i to radnim danom od 8 do 20 sati te subotom od 10 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber