NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Prazan akumulator: Saznajte što učiniti u svakoj situaciji

Okrenuli ste ključ i čuli samo klik. Vaš automobil zbog ispražnjenog akumulatora ne želi upaliti i morat ćete posegnuti za kablovima. Ako ih, naravno, imate… 

No, čak i ako ih ne, ne brinite. Donosimo vam upute i za paljenje auta na ‘kleme’ i na guranje, a i savjete kako napuniti akumulator prije nego se ponovno potpuno isprazni.

guranje-auta

Prazan akumulator – Kako upaliti auto

Prvo ćemo pogledati kako upaliti auto pomoći klema i spajanja na drugi automobil, a zatim kako ga upaliti na guranje.

Kako upaliti automobil uz pomoć kablova:  

Trebat će vam, naravno, automobil s punim akumulatorom pored vas. Najlakše je spojiti kablove kad su automobili parkirani jedan prema drugome. Pazite da se ne dodiruju.  

 • Kablove izravnajte. Imate po dvije crvene i dvije crne kleme. Skinite čepove s akumulatora.
 • Pričvrstite jednu crvenu klemu na pozitivan terminal praznog akumulatora. Taj terminal je označen znakom + i veći je od negativnog. Klemu uvijek prvo stavljate na prazan akumulator.
 • Drugu crvenu klemu spojite na napunjeni akumulator na isti način.
 • Crnu klemu spojite na negativni terminal napunjenog akumulatora. Drugom stranom crne kleme sad trebate napraviti uzemljenje. Priključite je na bilo koji metalni dio motora, na automobilu s praznim akumulatorom.
 • Kablovi će vjerojatno zaiskriti, što je u redu, ali pazite da ne dodirujete metalne dijelove.
 • Nakon što vozilo upalite, nekoliko minuta držite lagani gas na tek upaljenom automobilu. Kleme, odnosno kablove, skinite redoslijedom obrnutim od stavljanja.
 • Zapamtite: Plus uvijek ide na plus, minus uvijek na minus!

Kako upaliti automobil na guranje:

Ako vam se isprazni akumulator, a pored sebe nemate kleme, pokušajte ga upaliti na guranje. Čak i ako niste na nizbrdici, nađete li nekoga tko vas je voljan ‘pogurati’ na ravnom dijelu ceste, trebali biste moći upaliti automobil.

Najvažnija stvar kod pokušaja paljenja automobila ‘na guranje’ je znati ima li motor zupčasti remen ili lanac. Ako je u igri ovo posljednje, možete ga upaliti na guranje. Ako pak imate zupčasti remen, pri naglom kretanju mogli biste oštetiti ventile i cilindre. Automobil ćete na guranje upaliti na sljedeći način:

 • Dajte kontakt.
 • Mjenjač stavite u drugu brzinu
 • Osoba koja je u automobilu treba držati pedalu kvačila, a kad automobil dobije na brzini (momentum) lagano je pustiti i postepeno dodavati gas.
💡 U oba slučaja – paljenje kablovima i na guranje – automobil bi trebao krenuti. Možete nastaviti svoj put, ali preporučeno – do najbližeg servisa u kojem ćete ustanoviti kvar.

Prazan akumulator – simptomi

Glavni simptom praznog akumulatora je, naravno, nemogućnost ili vrlo teško paljenje motora. No, ovisno o stupnju ispražnjenosti, mogu se javiti i neki drugi simptomi:

Stanje akumulatoraSimptomi
Potpuno neispravan ili prazan akumulatorDaljinski ključ ne otključava voziloNije moguće pokrenuti trošila u voziluMotor se ne pali
Akumulator ispražnjen do razine optimalnog napona 
(do najniže razine koju proizvođač smatra sigurnom za korištenje bez oštećenja ćelija)
Daljinski ključ otključava voziloMoguće je pokrenuti neka trošilaMotor se ne pali ili se prilikom paljenja čuju kratki, oštri zvukovi
Akumulator ispražnjen ispod razine optimalnog napona 
(korištenje može dovesti do oštećenja)
Daljinski ključ može otključati vozilo, ali uz puno napora (možda je potrebno otključati mehanički)Elementi kontrolne ploče ne rade ispravnoMotor se ne pali ili se iznimno teško pali

U sva je tri slučajeva najbolje odmah prestati s pokušajima paljenja motora na uobičajen način i, umjesto toga, pokušati upaliti auto na kleme ili guranje. Posebno je opasan treći slučaj, kod kojeg je akumulator ispražnjen ispod razine napona koja je sigurna za korištenje. U tom scenariju vrlo lako može doći do daljnjih, skupih oštećenja na elektronici ako nastavite s pokušajima paljenja.

Prazan akumulator – punjenje

Redovno punjenje akumulatora je svakako dobra ideja, pogotovo tijekom hladnih zimskih uvjeta te kad automobil manje koristimo. Dugo stajanje na parkingu može biti pogubno za akumulator, a pritom kraće gradske vožnje najčešće neće pomoći. One često nisu dovoljne kako bi se akumulator dovoljno napunio, pa na njih nemojte previše računati. 

Umjesto toga, razmislite o punjenju akumulatora punjačima specijaliziranima za to.

Punjači akumulatora

Postoje klasični (analogni) i elektronički (digitalni) punjači akumulatora. Elektronički su danas daleko popularniji zbog jednostavnosti korištenja; često vam dopuštaju odabrati vrstu akumulatora koji punite, sami se isključuju kad je akumulator napunjen, a mogu se spajati i na akumulator koji je još u vozilu.

Klasični, odnosno analogni punjači, se ne isključuju sami niti vam dopuštaju podešavati jačinu struje, što ih čine nešto težima za korištenje. Stoga ih ne bismo preporučili amaterima – pogotovo onima koji nisu spremni dobro pročitati upute i pratiti punjač budnim okom. 🙂

Digitalni i analogni punjač akumulatora

Prazan akumulator – punjenje, korak po korak

Tijekom punjenja, morate paziti da se akumulator ne pregrije jer mu to skraćuje životni vijek. Upravo je zato potrebno dobro kontrolirati jačinu struje i držati se nižih vrijednosti (ako je to moguće), a i paziti da akumulator ne punite predugo. Najbolje bi bilo držati se voltaže od oko 1/10 punog kapaciteta akumulatora.

Kao što smo već rekli, električni/pametni punjač možete spojiti direktno na akumulator koji je još pričvršćen u vozilu. Za klasični punjač, pak, ćete akumulator ipak prvo morati izvaditi iz vozila.

Elektronički punjač priključen na akumulator u vozilu

Sam postupak punjenja je vrlo sličan paljenju auta pomoću klema i drugog automobila:

 1. Stavite štipaljke na akumulator; crvena ide na crveni terminal, a crna na crni.
 2. Spojite punjač na struju.
 3. Ako koristite električni punjač, podesite opcije punjenja: koji tip vozila punite, koja vam je voltaža potrebna…
 4. Ostavite akumulator da se puni. Električni punjači će se sami isključiti, dok ćete klasične morati isključiti vi. Znat ćete da je klasični punjač gotov s punjenjem kad voltaža padne na oko minimuma (npr. 2V). Također, s klasičnim punjačem budite puno oprezniji i pratite što se događa tijekom cijelog vremena punjenja.

Prije prve vožnje, najbolje bi bilo provjeriti je li vam se akumulator doista napunio i koliko. To možete brzo učiniti pomoću specijaliziranih testera akumulatora.

tester akumulatora

Uštedite na drugim kvarovima uz dobro auto osiguranje!

Dobra polica osiguranja može vas zaštititi od raznih rizika, poput loma stakla, poplave i sličnog. Naš tim će vam pomoći pronaći pravi omjer cijene i kvalitete!
Za vas ćemo besplatno usporediti ponude raznih osiguratelja, posavjetovati vas i pomoći vam dešifrirati zbunjujuć tekst ugovora. Zatražite svoje besplatne ponude ovdje.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila