Novi vs. polovni auti – cijene osiguranja

Prije deset dana smo vam na našem Facebook i Instagram profilu postavili jedno pitanje. Ponovit ćemo ga opet. Da kupujete auto, biste li radije odabrali polovni auto (BMW 4 Gran Coupé) ili novi auto (Škoda Kamiq)?

Od 117 odgovora, njih 94 ili 80 % bilo je za novu Škodu, a 20 % za polovni BMW. Na pitanje Škoda ili BMW pobijedila je Škoda jer se ipak radi o novom autu.

Novi ili polovni auti?

Koliko su god polovni auti poznatih marki među Hrvatima popularni, većina će se ipak odlučiti za novi auto. Jedan se od naših Facebook komentatora referirao na poznatu izjavu Henryja Forda koji je rekao da je najbolji automobil upravo novi automobil.

Mogli bismo reći da će rabljeni automobili uvijek biti drugi izbor, ali prvi po kupovini – najčešće iz financijskih razloga što je često presudan čimbenik u kupovini auta. Naravno, kupovina auta je velika odluka i uvijek nastojimo sagledati sve opcije koje nam idu u korist i gdje ćemo za minimum uloženog dobiti željeni maksimum. Ako nam novčanik to dopušta, najčešće odlučujemo između novih i polovnih automobila koji su još uvijek dobri i nisu prestari.

Prije kupnje jednako je važno odgovoriti na pitanje postoje li dodatni troškovi koje moramo uzeti u obzir sada kako bismo kasnije prošli povoljnije. Na primjer, obvezno auto osiguranje i kasko osiguranje nužni su kada govorimo o vozilima do 5 godina starosti. Više o razlikama u cijenama možete saznati u nastavku teksta.

novi auto, Škoda Kamiq

Razlike u nabavnoj cijeni za novi i polovni auto

Kada se odlučimo na kupnju automobila, svoj budžet planiramo ovisno o svojim primanjima i željama. Osim sigurne vožnje od točke A do točke B, važno nam je i zadovoljstvo u vožnji.
Za potrebe ovog teksta planiramo budžet od oko 150.000,00 kn. To znači da u obzir dolaze polovni auti koji su još uvijek dobri i novi solidni automobili srednje klase.

Odabrali smo dva automobila. Jedan je rabljeni BMW 4 Gran Coupé 420i Sport line, a drugi nova Škoda Kamiq Ambition 1.5 TSI. Polovni je BMW star 5 godina (proizveden 2016. godine), ima ručni mjenjač sa 6 brzina i snagu od 140 kW. Nova Škoda (proizvedena 2021. godine) također ima ručni mjenjač sa 6 brzina, a snaga joj je 110 kW.

Oba automobila odgovaraju planiranom budžetu. Polovni BMW košta 155.771,00 kn, a nova Škoda 159.414,00 kn. Prema nabavnoj cijeni vozila, štedimo 3.643,00 kn ako se odlučimo za polovni BMW. Dakle, nova Škoda vs. polovni BMW je zasad 0 : 1.

Novi i polovni auti – razlike u cijenama auto osiguranja

Kako bismo mogli usporediti troškove osiguranja, kao kupca automobila uzet ćemo vozača od 33 godine koji živi na području Zagreba, ima vozačku 14 godina te dosad nije imao prometne nesreće na kojima je mogao izgubiti bonus osiguranja. Za obvezno auto osiguranje smo na našem portalu kompare.hr dobili odlične opcije za oba automobila. Polica auto osiguranja za BMW iznosi 1.311,01 kn, a za Škodu 1.092,51 kn. U ovom slučaju prednost ima Škoda jer štedimo 218,5 kn. Budući da BMW ima nešto veću snagu, logična je razlika u cijeni obveznog auto osiguranja. Situacija se malo promijenila pa je sada nova Škoda vs. polovni BMW 1 : 1.

polovni auto, BMW 4 Gran Coupe

Razlike u cijenama kasko osiguranja

Budući da je riječ o novijim vozilima za koje se svakako isplati puno kasko osiguranje, provjerili smo i te cijene. Najpovoljniji puni kasko za novu Škodu došao nas je 4.018,61 kn, a za polovni BMW 3.846,00 kn. U oba je slučaja riječ o punom kasku s gotovo identičnim pokrićima i cijenama bez franšize. U ovom slučaju prednost ima BMW jer štedimo 172,61 kn. Prema tomu, sada je nova Škoda vs. polovni BMW 1 : 2.

Novi vs. polovni auti – zaključak

Iako je u anketi pobijedio novi auto, čini se da je prema cijenama osiguranja ipak isplativiji polovni auto.

Naime, veliki preokret u uštedi kod cijene kasko osiguranja radi puni kasko s franšizom od 1.500,00 kn jednog našeg partnera kod kojeg cijena premije iznosi 3.706,54 kn. U ovom se slučaju radi o povoljnijoj ponudi za našu Škodu te štedimo 139,46 kn u usporedbi s najboljom ponudom kaska bez franšize za BMW.

Kada gledamo stvarno najbolje i najpovoljnije rješenje, ipak bi Škoda pobijedila BMW i rezultat bi bio 2 : 1.

Ovaj iznos punog kaska je stvarno atraktivan i isplativ za nova vozila jer je omjer uloženog i osiguranog idealan. Još je važnije to što obuhvaća sva pokrića koja se često dodatno naplaćuju kao doplatci na kasko osiguranje.

Za navedenu cijenu novo vozilo poput ove Škode možemo osigurati od šteta nastalih kao posljedica potresa, uz osiguranu vuču i auto asistenciju te su u pokriću i stvari u vozilu za osobne potrebe do iznosa od 2.000,00 kn. Uz to, u ponudu je uključeno i zamjensko vozilo u slučaju nezgode, kvara ili krađe vozila, zajedno s hotelskim smještajem za vozača i putnike u hotelu s do 3 zvjezdice. Ako to nije moguće, osiguran vam je povratak kući. Također, u pokriću je naknada novonabavne vrijednosti bez obzira na to je li auto kupljen na leasing ili ne. Ta se naknada isplaćuje u slučaju totalne štete, uništenja ili krađe vozila. Ovo je pokriće primjenjivo za vozila koja nisu starija od 6 mjeseci, a vrijedi do 2 godine starosti pa je naša nova Škoda odličan kandidat.

Trebate novu policu za auto osiguranje?

Ako vam uskoro istječe polica auto osiguranja, na kompare.hr ćete sigurno pronaći najbolju opciju za svog limenog ljubimca. Osim toga što uspoređujemo ponude 10 osiguravajućih kuća, za vas ćemo pročitati sva sitna slova i objasniti vam razlike u cijenama i detalje svih pokrića o kojima želite znati više.

Uštedite svoje vrijeme i novac i obratite se Kompareovcima uz koje ćete bez problema dobiti personaliziranu ponudu – za obvezno auto osiguranje, ali i kasko osiguranje.

Za sva vaša pitanja dostupni smo na kontakt broj 01 555 0666 od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber