NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Prva registracija vozila: 4 koraka koje morate napraviti

Imate li sva četiri papira, na šalteru će vas netko tražiti peti. Zvuči poznato? Hrvatska birokracija svima je poznata, a isto će vas dočekati i pri prvoj registraciji. Kako bismo vam olakšali postupak, donosimo kako izgleda prva registracija vozila i na što pripaziti.

Žena sjedi u automobilu i drži ključeve nakon prve registracije

Gdje se obavlja prva registracija vozila? 

Prva registracija vozila — kao i druga, treća i svaka nadolazeća — obavlja se u stanici za tehnički pregled, a za to možete odabrati bilo koju stanicu na području RH. 

Međutim, ako odaberete stanicu izvan registracijskog područja vašeg (odnosno, vlasnikovog) prebivališta, boravišta, privremenog ili stalnog boravka ili sjedišta, tad ste odabranoj stanici dužni uputiti pisani zahtjev minimalno 30 dana prije planirane registracije kako bi stanica stigla naručiti odgovarajuće tablice. 

Ako ste to obavili ili, pak, ako vozilo registrirate u nadležnoj stanici, čeka vas ostatak procedure koji objašnjavamo u nastavku.

1. Ugovorite policu osiguranja vozila online

Vozilo ne možete registrirati bez važeće police obveznog auto osiguranja, no dobra vijest je da ga sada možete ugovoriti i online.

Jednostavno upišite podatke o vozilu, usporedite cijene osiguranja i odaberite ponudu koja vam najviše odgovara. Birate između čak 10 osiguravajućih kuća, a kupljena polica stiže na vaš e-mail u roku od 15 minuta. Original vam besplatno stiže poštom na kućnu adresu.

Naravno, možete se odlučiti i za tradicionalni pristup i posjetiti različite osiguravajuće kuće kako biste se informirali o uvjetima. No, imajte na umu da će vam ovo “pojesti” više vremena te da ćete na kraju možda izabrati nepovoljniju policu.

2. Pripreme za odlazak u stanicu za tehnički pregled

Nakon što ste ugovorili policu osiguranja, pripremite dokumente koji će vam trebati u stanici za tehnički pregled.

Prva registracija novog vozilaPrva registracija rabljenog vozila iz RHPrva registracija unesenog rabljenog vozila
Dokaz o vlasništvu vozila (račun, kupoprodajni/darovni ugovor za auto, rješenje suda i sl.)Polica obveznog auto osiguranjaDokaz o plaćenim propisanim obvezamaposeban porez na motorna vozila – PPMV iskazan na računuPDV iskazan na računuOsobna iskaznica ili putovnica vlasnikaDokaz o vlasništvu (račun, kupoprodajni/ darovni ugovor, rješenje suda i sl.)Prometna dozvola koja glasi na prethodnog vlasnikaPolica obveznog auto osiguranjaOsobna iskaznica ili putovnica novog vlasnikaDokaz o vlasništvu vozila (račun, kupoprodajni ugovor)Strana prometna dozvola koja glasi na prethodnog vlasnikaPotvrda o sukladnostiDokaz o plaćenim propisanim obvezamaposeban porez na motorna vozila – PPMV plaćen u carinskoj upravi poseban porez za stjecanje motornih vozila ako je vozilo kupljeno od fizičke osobeOsobna iskaznica ili putovnica novog vlasnika

U slučaju da vozilo glasi na pravnu osobu, uz gore navedene dokumente bit će vam potrebna i punomoć koju potpisuje pravna osoba, a kojom se izjavljuje da je osoba koja je dovezla vozilo na tehnički pregled za to i ovlaštena. 

⚠️Punomoć je potrebna i fizičkim osobama ako netko drugi (tko nije vlasnik vozila) dovozi vozilo na tehnički pregled i registraciju.

3. Obavite tehnički pregled — osim ako… 

Od 2018. godine tehnički pregled nije obvezan za nova vozila. Stoga, ako imate novog, ne-rabljenog limenog ljubimca, u stanici za tehnički pregled ćete jednostavno “prijeći” na postupak registracije bez tehničkog pregleda. 
Svi ostali su, ipak, dužni obaviti tehnički pregled. Nakon obavljanja istog, stanica treba popuniti i ovjeriti prometnu dozvolu i registracijski list.

4. Izdavanje registarskih pločica

Od 2018. godine također više ne morate odlaziti u policijsku upravu ili postaju, već kompletnu registraciju obavljate u stanici za tehnički pregled. Dakle, nakon pripreme gore navedenih dokumenata, stanica vam odmah može izdati registarske pločice. 

Osim onih klasičnih, možete zatražiti pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom ili registarske pločice po izboru. 
I to je sve što trebate učiniti! Postupak je značajno lakši nego prije par godina. Pogledajmo sada koliko će vas sve to koštati.

Infografika prikazuje 4 koraka za registraciju vozila

Troškovi prve registracije vozila

Prema HAK-ovom informativnom kalkulatoru, sam trošak registracije osobnih automobila iznosi 42,88€ neovisno o tome registrirate li novo ili rabljeno vozilo, a u cijenu je uključena i izrada novih registarskih pločica. Želite li pločice po narudžbi, pripremite se na nešto višu cijenu izrade.

Troškovi registracije motocikla i mopeda su manji, no imajte na umu da vas uz samu cijenu registracije čekaju i drugi troškovi:

  • Troškovi tehničkog pregleda, koji u prosjeku iznose nešto više od 20€ za rabljene osobne automobile. Za rabljene motocikle i mopede iznose oko 16€.

Porez na cestovna motorna vozilane plaća se jedino na vozila starija od deset godina, ako ste pri nabavi vozila bili oslobođeni plaćanja carine i PDV-a ili ako ste vlasnik vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom. Za ostala vozila, obračun poreza ovisi o snazi motora i starosti vozila, a izgleda ovako:

Porez na osobne automobile ovisno o snazi motora i starosti vozila kreće se od 26.54€ do 199.08€.
Porez na osobne automobile kreće se između 26,54€ i 199,08€.
Porez na motocikle ovisno o snazi motora i starosti vozila kreće se od 6.64€ do 159.27€.
Porez na motocikle kreće se između 6,64€ i 159,27€.
Porez na četverocikle ovisno o snazi motora i starosti vozila kreće se od 3.98€ do 18.58€.
Porez na četverocikle kreće se između 3,98€ i 18,58€.

Naposljetku, ne zaboravite u troškove uračunati i policu osiguranja. Cijene različitih osiguravajućih kuća možete besplatno usporediti uz naš kalkulator auto osiguranja.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi cijene svih osiguranja vozila