5 koraka prve registracije vozila

Prva_registracija

Imate li sva četiri papira, na šalteru će vas netko tražiti peti. Zvuči poznato? Hrvatska birokracija svima je poznata, a isto će vas dočekati i pri prvoj registraciji. Kako bismo vam olakšali, donosimo postupak prve registracije vozila.

1. Ugovorite policu osiguranja vozila online 

Upišite podatke o vozilu i usporedite cijene osiguranja, odaberite ponudu koja vam najviše odgovara. Birate između čak 7 osiguravajućih kuća, a kompare.hr pritom ne favorizira niti jedno osiguranje, nego traži vama najpovoljniju policu. Kupljena polica stiže na vaš e-mail u roku od 15 minuta, a original dobivate poštom na kućnu adresu (besplatno).

Ako netko od članova vaše uže obitelji ima vozilo s 50% bonusa, isti iznos bonusa možete imati i vi, a oni ga pri tome ne gube. To se zove dupliciranje bonusa. Kontaktirajte nas i doznajte kako i vi možete do ove pogodnosti.

 

2. Krenite u stanicu za tehnički pregled

Prvi korak kod prve registracije vašeg vozila je posjet stanici za tehnički pregled vozila.

Od dokumenata će vam trebati:

 • Dokaz o vlasništvu vozila
 • Račun proizvođača ili trgovca u Republici Hrvatskoj s iznosom posebnog poreza
 • Potvrda ili druga javna isprava koja sadrži podatak o OIB-u

 

3. Obavite tehnički pregled

Tehnički pregled i registracija vozila, tj. produljenje prometne dozvole se može obaviti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Sa sobom ćete trebati ponijeti:

 • osobnu iskaznicu (vlasnika automobila)
 • potvrdu o invaliditetu ako postoji
 • novu policu osiguranja

Nakon obavljenog pregleda, stanica za tehnički pregled popunjava prometnu dozvolu (neovjerenu) i registracijski list.

 

4. Slijedi odlazak u nadležnu policijsku postaju ili postaju za registraciju vozila

U nadležnoj policijskoj postaji ili postaji za registraciju vozila trebate priložiti sljedeće dokumente:  

 • Dokaz o vlasništvu vozila
 • Račun proizvođača ili trgovca u Republici Hrvatskoj s iznosom posebnog poreza
 • Dokaz o plaćenim propisanim davanjima (obvezno osiguranje, godišnja naknada za ceste, posebna naknada za okoliš)
 • Registracijski list
 • Prometnu dozvolu
 • Osobnu iskaznicu

Policijska postaja će vam, ako je sve u redu, ovjeriti prometnu dozvolu.

 

5. Posljednji korak je izdavanje registarskih pločica

S ovjerenom prometnom dozvolom odlazite u stanicu za tehnički pregled koja vam izdaje registarske pločice. Osim onih ‘klasičnih’, možete zatražiti registarske pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom ili registarske pločice po izboru.

Koliko će vas sve ovo koštati:

 • Polica osiguranja vozila (vidi točku 1)
 • Godišnja naknada za ceste i posebna naknada za okoliš. Naknada za ceste ovisi o obujmu motora i emisijskom razredu vozila, a kreće se od 180,60 kuna do 1201 kune. Posebna naknada za okoliš plaća se od 26,25 kuna do 226,80 kuna.
 • 15 kuna u državnim biljezima
 • 35 kuna za obrazac prometne dozvole
 • 65 kuna registarske pločice za osobna vozila
 • Registarske pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom koštaju 278 kuna, prenosive pločice 278 kuna, a registarske pločice po izboru 2000 kuna
 • Porez (prema snazi motora izraženoj u kilovatima), a od ove godine plaća se i porez za četverocikle*

*Od početka ove godine, godišnji porez na cestovna motorna vozila starosti do deset godina, plaća se prilikom registracije. Podsjećamo, ovaj porez do sada se plaćao temeljem rješenja Porezne uprave, koje nam je stizalo poštom. 

Primjerice, porez za najčešću kategoriju automobila od 70 do 100 kW plaća se u iznosu od 600 kuna za auto star do dvije godine, 500 kuna za auto od 2 do 5 godina starosti, a 400 kuna za auto od 5 do 10 godina starosti. Za aute starije od 10 godina porez se i dalje ne naplaćuje, a novost je da se oporezuju četverocikli – od 30 do 120 kuna godišnje.

Porez_tablica
Podaci preuzeti sa stranica Porezne uprave Republike Hrvatske

 

Koliko će vas točno koštati tehnički pregled vozila? Izračunajte, a najpovoljniju policu auto osiguranja pronađite uz kompare.hr 

 

Ugovori auto osiguranje odmah – online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber