NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kako uštedjeti na gorivu

Potrošnja goriva poskupljuje iz dana u dan te svi pokušavamo iskoristiti svaku priliku za uštedu. Provjerili smo neke načine uz pomoć kojih možemo (dugoročno) uštedjeti na potrošnji goriva, a najefikasnije vam savjete donosimo u nastavku.

potrošnja goriva, automobil

1. Redovito održavajte automobil

Dobar godišnji servis temelj je dugovječnosti vašeg limenog ljubimca. Recept je vrlo jednostavan- brinite o svojem vozilu. Redovito mijenjajte potrošne dijelove, ali i ulje u motoru. Ako su svjećice prljave, a filtri za zrak začepljeni, potrošnja goriva se u pravilu uvijek povećava. Kvalitetnim održavanjem i redovitim servisom možete uštediti do 4 % goriva.

2. Birajte energetski učinkovite gume

Ako se niste odlučili na opciju ugrađivanja plina u automobil (koja rangira od 5.000 do 13.000 kuna) čime biste dugoročno uštedjeli čak 30 % (na 15.000 kilometara dolazi se do uštede od 3.500 kuna), možete uštedjeti i prilikom kupovine guma. Od 2010. godine proizvođači guma obvezni su na gume stavljati energetske naljepnice kojima kupcima daju informacije o uštedi goriva, razini buke i držanju gume na mokroj cesti pa savjetujemo da uzmete one koje pridonose uštedi goriva. Naravno, uz solidno prianjanje na mokroj podlozi.

3. Provjeravajte tlak u gumama

Iznenadit ćete se koliko sitnicama zapravo možemo smanjiti svoju potrošnju. Česte provjere tlaka u gumama također vam mogu donijeti uštedu na gorivu od čak 5 %. Ako gume na vašem automobilu imaju preniski tlak, ujedno stvaraju i veći otpor pri kotrljanju, a tako uzrokuju i veću potrošnju. Napumpajte ih i uštedite na gorivu.

4. Smanjite grijanje

Često se događa da ujutro na putu za posao čekate u gužvi, a automobil držite u praznom hodu. Iako mirujete, tako također trošite gorivo. Ako duže čekate, radije ga ugasite. Kada se ne vozite dugo, nemojte paliti grijanje u automobilu. Dok se zagrije i postigne vama zadovoljavajuću temperaturu, vrlo ste vjerojatno već na odredištu. S druge strane, na duljim putovanjima grijanje držite na nižim temperaturama jer vam grijanje klimom povećava potrošnju za oko 3 %. Naravno, ako imate noviji automobil sa start-stop sustavom, ne morate brinuti za trošenje goriva. Ovaj sustav, ovisno o vozilu, pridonosi uštedi goriva od 5 do 10 % pa to imajte na umu i kod kupovine novog automobila.

5. Skinite krovne nosače i zatvarajte prozore

Dobar je savjet i skinuti nosač s krova kada ga više ne trebate. Ako ga ostavite montiranog nakon zimovanja ili ljetovanja, vaše vozilo gubi na aerodinamičnosti i troši oko 5 % više goriva. Također, zatvarajte prozore. S otvorenim prozorima pri brzinama većim od 50 km/h stvarate otpor i povećavate potrošnju.

6. Riješite se nepotrebnog alata i drugog tereta

Prilikom točenja goriva nemojte puniti rezervoar do vrha. Lakši auto zahtijeva manje energije za kretanje pa ujedno troši manje goriva. Uklonite iz automobila stvari koje vam ne trebaju jer svakim kilogramom manje štedite na potrošnji. Na svakih dodatnih 50 kilograma potrošnja goriva se povećava za 1 do 2 %.

7. Gorivo točite polako

Točite li gorivo velikom brzinom, u spremniku će ga zapravo završiti manje jer dolazi do rasprskavanja i isparavanja. Pritom će brojač izmjeriti više od realne količine natočenog goriva. Kad vam financije to dopuštaju, gorivo točite već kad vam je spremnik poluprazan. Ako točite kada je spremnik skoro prazan i pun zraka, gorivo koje točite, ali i ono koje je preostalo u spremniku brže isparava, čime nepotrebno gubite određenu količinu. Osim toga, izbjegavajte i benzinske pumpe na koje je došla cisterna za točenje goriva. Zašto? Gorivo se prilikom punjenja spremnika miješa i tako se na površinu podiže nečistoća s dna. Ako u tom trenutku natočite, velika će količina nečistoće završiti u vašem spremniku, a time i u motoru.

8. Pripazite s papučicom gasa

Uvijek savjetujemo oprez kada su brzine u pitanju, no lakša noga na papučicu za gas vam, osim sigurnosti, donosi i uštedu. Uvijek imajte na umu da su vam okretaji motora dizelaša na 2.000, a u slučaju benzinskog motora na 2.500. Osim toga, dobro je voziti između 75 i 90 km/h uz mjenjač pozicioniran u petoj brzini. Naravno, poštivanje ograničenja brzine ipak uvijek mora biti u prednosti. 

9. Vozite ujednačeno i kočite motorom

Kada naglo ubrzavate, trošite 20 % goriva više nego kad vozite mirno i staloženo. Pratite prometnu situaciju ispred sebe i prije nego što počnete kočiti, pustite papučicu gasa. Tempomatom si održavajte brzinu. Naime, ušteda se ostvaruje samo na ravnim etapama ili nizbrdicama, dok na uzbrdicama zapravo povećavate potrošnju goriva. Za vožnju s automatskim mjenjačem po nizbrdicama prebacite u brzine 3, 2 ili 1 te kočite motorom. Uz gorivo, štedjet ćete i diskove kočnica.

10. Pazite i na farove

Poznato je i da svjetla utječu na potrošnju goriva, no u kojoj mjeri? Njemačka istraživanja pokazala su kako utječu na potrošnju do 3 dL goriva na 100 kilometara. Zašto je to tako? Kako bi žarulje od 100 watta svijetlile, motor mora proizvesti više struje. To će učiniti jačim magnetiziranjem alternatora koji zatim stvara veći otpor i – troši više goriva.

11. Vozite iza većeg vozila

Ovaj se trik temelji na dugogodišnjem iskustvu profesionalnih vozača. Odaberite automobil koji se kreće brzinom koja vama odgovara i vozite iza njega na pristojnom razmaku. Dobro je pozicionirati se iza većeg vozila, primjerice kombija, autobusa ili kamiona sa zatvorenim tovarnim prostorom. Veća vozila stvaraju zračni tunel i smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih, čime se smanjuje vaša potrošnja goriva.

12. Birajte kvalitetno ulje

Prilikom održavanja osobnog automobila, imajte na umu da odaberete motorno ulje koje ne stvara veću potrošnju. Izbjegavajte najjeftinija ulja sumnjive kvalitete te pogledajte testove i odaberite najbolje za svoj automobil.

Za uštede u svakodnevnoj vožnji primijenite naše savjete, a za uštedu na cijeni za auto osiguranje se obratite Kompareovcima.

Na kompare.hr ćete sigurno pronaći najbolju opciju za svog limenog ljubimca. Za vas ćemo usporediti ponude svih osiguravajućih kuća i pronaći vam najpovoljniju opciju, koja odgovara vašim potrebama i željama.

Za sve upite smo vam na raspolaganju od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati – na kontakt broj 01 555 0666.