Grije li auto klima ili samo hladi? Vodimo vas kroz zamršeni sustav grijanja vozila

Čišćenje snijegom i ledom okovanog automobila, baš kao i spuštanje stražnjice na promrzlo sjedalo, svakako ne predstavlja idealan početak dana. Makar to bio i onaj dan kada napokon krećete na skijanje.

Benzinac ili dizelaš – svejedno je

Tehnologija konstantno napreduje, pa je vrijeme potrebno za zagrijavanje unutrašnjosti, a počesto i vanjštine vozila sve kraće i kraće. Otprilike je proporcionalno godini proizvodnje. Također, više gotovo da i nema razlike u zagrijavanju između dizelaša i benzinaca, iako su ovi potonji još prije desetljeće-dva bili apsolutni, nedostižni prvaci.

Grijači prednjeg stakla

Naime, osim topline koju proizvodi motor, u posljednje vrijeme sve veći broj proizvođača automobila koristi razne „prečice“ za zagrijavanje onih najproblematičnijih dijelova. Primjerice, ugrađuju posebne grijače namijenjene isključivo grijanju prednjeg stakla.

Webasto – grijanje iz snova

Tu je i webasto sustav neovisnog grijanja koji nudi mogućnost vremenskog podešavanja. Grijanje možete, primjerice, uključiti pola sata prije vožnje pa ćete sjesti u ugodno zagrijan automobil, a pri tomu i pomalo uštedjeti na gorivu. Poznato je da, dok se motor ne zagrije, vozilo troši otprilike 12 posto više goriva. Webasto sustavi (nazvani po tvrtki koja ih je izmislila) dostupni su i za naknadnu ugradnju, pa ako ste ljubitelj topline, nije zgorega raspitati se o cijenama.

Čemu služi klima?

Što se pak samog sustava grijanja vozila tiče, ne treba ga miješati s klima uređajem. Za razliku od kućnih klima – uređaja koji i griju i hlade, klima uređaji u automobilu samo hlade, dok kao glavni izvor grijanja služi toplina koju proizvodi motor. Ipak, klima uređaj uključit će vam se i tijekom zimskih mjeseci, ali samo zato kako bi odvlažio zrak i tako omogućio brže odmagljivanje stakala.

Kako regulirati toplinu?

Novija vozila dizajnirana su tako da omogućuju konstantan protok svježeg zraka kroz unutrašnjost, čak i kada su prozori zatvoreni. Zagrijava ga toplina motora, no postoje dva različita načina na koji se može regulirati temperatura u unutrašnjosti. Jedna je metoda ta da se regulira toplina vode koja prolazi sustavom grijanja. Takav model koristi se uglavnom u starijim vozilima, a nedostaci su sporije i manje precizno reguliranje temperature. Druga metoda je miješanje zraka. Voda je uvijek jednako zagrijana, no temperatura kabine podešava se različitim omjerom zagrijanog i svježeg zraka.

Preporuke koje će vas spasiti od smrzavanja

Hladnoći je mnogo lakše prkositi iz toplog vozila, a da vam sustav grijanja uvijek bude spreman, obratite pažnju na sljedeće.

– Razina antifriza uvijek mora biti između oznake minimalne i maksimalne propisane količine. Upotrebljavajte samo odgovarajući antifriz, a ako ne znate koji je, pogledajte priručnik, nazovite servisera ili prodavača auto dijelova.

– Koristite destiliranu vodu, a nikako onu običnu, takozvanu „pipovaču“.

– Redovito mijenjajte filter kabine jer želite da protok zraka bude konstantan.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber