Koje automobilske gume odabrati i kupiti (cijena vs. kvaliteta)

Bez obzira na to kupujete li ljetne, zimske ili cjelogodišnje gume, uvijek možete birati između skupih ili jeftinijih guma.

Automobilske gume 01

Premium i budžet

Skupe gume zovemo premium, a jeftine budžet gumama. I jedne i druge imaju svojih prednosti i mana. Primjerice, budžet gume znaju koštati i dvostruko manje od premium guma, no premium gume duže traju. Pod time mislimo da duže zadržavaju performanse.

Vrijednost za novac

Ako ćete budžet gume morati mijenjati svake dvije godine, a premium svake četiri godine, ispada da jeftine gume ipak nisu dvostruko jeftinije od skupih. Trošak skupljih guma s godinama se ipak „poravna”.

Što ako pukne?

Ali, postoji i suprotna situacija. Što ako vam pukne guma, i to na bočnoj strani, pa se ne može zakrpati? Gume se mijenjaju u paru radi održavanja balansa, a zamijeniti par premium guma skuplje je nego zamijeniti par budžet guma.

More brendova

Treba znati i da renomirani proizvođači poput Continentala, Michelina i Goodyeara imaju mnoštvo drugih brendova u vlasništvu. Barum je Continentalov, Sava je od Goodyeara, a BFGoodrich je Michelinov. Ipak, proizvodnji premium gume posvećuje se mnogo više vremena i pažnje, pa su oscilacije u kvaliteti takvih guma zanemarive u odnosu na jeftine gume.

Budžet gume za po gradu 

Nitko vas ne može kriviti ako ne želite potrošiti mjesečnu plaću ili dvije na komplet guma. Sasvim je prihvatljivo uzeti i one jeftinije, ali imajte na umu da se one brže troše i brže gube performanse. Budžet gume zato se preporučuju vozačima koji ne rade mnogo kilometara (hrvatski prosjek je 12.000 km godišnje) i koji se većinom voze po gradu.

Prednosti jeftinijih guma

Cijena je očito najvažnija stavka kada se odlučujete za kupovinu budžet guma. U nekim dimenzijama doslovno su dvostruko jeftinije od premium segmenta, ali nije zgorega da prije samog odabira prosurfate i pročitate iskustva onih koje su te gume već koristili. Možda proklizavaju na mokroj podlozi već pri malim brzinama, a vi živite u ulici u kojoj odvodnja nije dobro riješena pa nakon svake manje kiše cesta ostaje danima mokra.

Budžet gume bolje od rabljenih

Budžet gume čest su odabir za drugo i svako sljedeće vozilo u obitelji. Nema baš previše smisla potrošiti omanje bogatstvo na gume za automobil kojeg ćete desetak puta godišnje izvesti iz garaže. Kakve god bile budžet gume, svakako su bolje od rabljenih guma, makar to bile i premium rabljene gume. Kod novih guma znate da ih nitko nije vozio, a kod rabljenih ne znate tko ih, koliko i kako koristio.

Premium gume dugoročno isplativije

Premium gume trebale bi vam dati premium osjećaj vožnje. Udobnije su, tiše, troše manje goriva i dulje traju, a istovremeno se bolje ponašaju na cesti jer bolje koče i ne proklizavaju. Osim cijene, sve drugo ustvari je na strani premium guma. Ako vam novac ne predstavlja prevelik problem, a posebno ako ste često u automobilu i radite veliku kilometražu, premium gume nameću se kao prvi izbor. Razlika u cijeni isplatit će se tijekom godina ugodnog korištenja.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber