NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Što učiniti ako pad drona ošteti vaš auto

Prošli je tjedan zbog pada drona oštećeno više od 40 automobila, nakon čega su se vlasnici tih vozila pitali kako nadoknaditi nastale troškove i komu se mogu obratiti.

Za početak, važno je znati da dron koji se srušio u Zagrebu nije običan dron, već je riječ o bespilotnoj letjelici teškoj 6 tona i dugoj 14 metara koja se koristi u ratne svrhe. Sve nas je to potaknulo da istražimo kako je moguće nadoknaditi štetu na automobilima koju je prouzročio pad ove letjelice.

pad drona, oštećeni auto

Uključuje li puni kasko pokriće za pad drona

Puni kasko kod svih osiguratelja uključuje naknadu šteta od pada zračne letjelice i njenih dijelova, no istovremeno u određenim uvjetima postoji isključenje šteta nastalih kao posljedica ratnih zbivanja.

Većina se osiguratelja slaže s činjenicom da u Republici Hrvatskoj nije proglašen rat pa bi, sukladno tomu, u cijelosti pokrili štetu svakom svom korisniku koji ima ugovoreno kasko osiguranje, a kojem je u ovom događaju oštećen auto.

Međutim, sitna slova ugovora ipak treba dva puta pročitati jer iako svi osiguratelji u kasko osiguranju pokrivaju štete od pada zračne letjelice bilo koje vrste, neki od njih isključuju one koje se koriste kao ratno oružje. Tako u ovom slučaju određeni osiguratelji ne bi pokrili štetu svojim kasko korisnicima.

Kako nadoknaditi štetu od pada letjelice

Ako ste među onim nesretnicima čije je vozilo oštetio pad drona ili je neki njegov dio razbio vrata, prozor ili krov vašeg auta, prvo i najvažnije što morate učiniti je fotografirati svoje vozilo sa svake strane.

Kako bi se na fotografiji sve dovoljno dobro vidjelo, udaljite se malo od vozila i što bolje uslikajte sva oštećenja. U ovom je slučaju bolje imati više fotografija nego manje pa svakako uslikajte vozilo i u ambijentu u kojem se nalazi (ulica, parkiralište i sl.). Uz fotografiranje, poželjno je nazvati policiju i obavijestiti ih što se dogodilo.

Uz to, većina osiguratelja traži da im dostavite zahtjev za prijavu štete pisanim putem. U većini slučajeva to možete učiniti e-mailom, no svakako se raspitajte još jedanput o svemu kod svoje osiguravajuće kuće. Također, štetni događaj obavezno prijavite što prije, tj. ne dopustite da prođe više od 3 dana.

Ako auto nije u voznom stanju, na teren će izaći procjenitelj koji će na temelju vašeg izvještaja, fotografija i stvarnog stanja na vozilu procijeniti štetu. Svakako budite prisutni prilikom postupka procjene. Ako je auto u voznom stanju, na procjenu ga možete dovesti sami, no prije toga se raspitajte kod osiguratelja gdje se točno nalaze njihovi procjenitelji.

Pokriva li djelomični kasko štete od pada letjelice

Za razliku od punog kaska koji objedinjuje maksimalni broj rizika kod pojedinog osiguratelja, djelomični kasko prilagođen je za određeni set šteta. Najčešće se radi o paketima ili kombinacijama rizika koji su u pokriću. U određenim paketima postoji pokriće od pada zračne letjelice i njenih dijelova, no djelomično kasko najčešće ima limite.

Ograničenja se mogu odnositi na iznose pokrića po štetnom događaju, npr. oštećenje stakla do najviše 15.000 kn ili osiguranje od potresa do limita 50.000 kn. Također, postoje limiti u broju štetnih događaja pa na to svakako obratite pozornost. Primjerice, ako vam je važno imati neograničenu vuču, pripazite da vam polica sadrži neograničeni broj štetnih događaja.

Što sve uključuje kasko osiguranje

Za sva pitanja i detalje obratite se našim Kompareovcima koji će vam uz svako pokriće poslati detaljni opis sa svim limitima koje polica sadrži te objasniti sve što vam nije jasno za kasko osiguranje.

Na raspolaganju smo vam radnim danom od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.