Što sve donosi digitalizacija AO police

Police osiguranja od automobilske odgovornosti (AO police) napokon su postale digitalizirane. Nema više gubljenja vremena na traženje komada papira jer digitalizacija AO police znatno olakšava stvari.

digitalizacija AO police

Sada će, naime, biti dovoljno da broj police osiguranja imate na mobitelu i da ga na upit policije i pokažete. Jednako tako, prilikom registracije vozila u Stanici za tehnički pregled (STP) nećete morati nositi sa sobom ispisanu policu. Sve što trebate je znati broj svoje police.

Digitalizacija AO police i nadogradnja sustava

U Hrvatskoj se 14 osiguravajućih kuća bavi osiguranjem od automobilske odgovornosti. Sve one su nadogradile svoje sustave kako bi ovaj korak u digitalizaciji mogao ispravno funkcionirati. Taj postupak napravljen je u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO).

Kraj kompliciranoj proceduri

Prije spomenutog digitalnog iskoraka, procedura je bila sljedeća:

  1. Polica osiguranja zaključila bi se na prodajnom mjestu ili na daljinu (odnosno, online)
  2. Osiguravajuća kuća tiskala je i dostavljala AO policu (ili je to činio korisnik osiguranja u slučaju da je ugovor sklopljen na daljinu)
  3. Osiguranik s policom ili potvrdom da je polica ugovorena je odlazio u STP na registraciju vozila
  4. Djelatnik STP-a prepisivao je podatke, a potom bi ih slao MUP-u

Digitalizacija AO police smanjuje pogreške

Opisani postupak krije dva loša moguća scenarija. Naime, postojala je mogućnost da se korisnik u STP-u pojavi bez police osiguranja, odnosno potvrde da je polica ugovorena. Tada bi vrijedila ona „tko nema u glavi, ima u nogama“, a to, naravno, oduzima puno i vremena i živaca.

Drugi, još strašniji scenarij je taj da djelatnik STP-a pogrešno ukuca broj vaše police osiguranja. U tom slučaju, najobičniji postupak registracije vozila pretvorio bi vam se u noćnu moru. U Hrvatskoj se, prema podacima CVH-a, godišnje izda oko 2 milijuna polica osiguranja od auto odgovornosti. U prosjeku se kod 20 tisuća njih utvrde greške u prepisivanju.

mitovi auto osiguranje

Osiguravajuće društvo šalje sve informacije

U digitaliziranoj verziji, nakon što ugovorite policu osiguranja, osiguravajuće društvo šalje je u bazu podataka CVH-a te u tvrtke zadužene za tehničke preglede i registraciju vozila. Podatak o registraciji vozila CVH će proslijediti MUP-u, a informaciju o vašoj polici osiguranja svim osiguravajućim kućama.

Je li sve tako idealno, ostaje da vidimo

No, da ne bude sve tako idealno, na prezentaciji digitalizirane verzije polica osiguranja AO pojavilo se pitanje o Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. Člankom 66 toga zakona propisano je da je vozač dužan na zahtjev ovlaštene službene osobe predočiti policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju.

Prema mišljenju predstavnika Hrvatskog ureda za osiguranje, digitalne police smatraju se „drugim dokazom o sklopljenom ugovoru”. Međutim, tek treba vidjeti hoće li tako biti i u praksi.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber