fbpx

Što sve donosi digitalizacija AO police

Police osiguranja od automobilske odgovornosti (AO police) napokon su postale digitalizirane. Nema više gubljenja vremena na traženje komada papira jer digitalizacija AO police znatno olakšava stvari.

digitalizacija AO police

Sada će, naime, biti dovoljno da broj police osiguranja imate na mobitelu i da ga na upit policije i pokažete. Jednako tako, prilikom registracije vozila u Stanici za tehnički pregled (STP) nećete morati nositi sa sobom ispisanu policu. Sve što trebate je znati broj svoje police.

Digitalizacija AO police i nadogradnja sustava

U Hrvatskoj se 14 osiguravajućih kuća bavi osiguranjem od automobilske odgovornosti. Sve one su nadogradile svoje sustave kako bi ovaj korak u digitalizaciji mogao ispravno funkcionirati. Taj postupak napravljen je u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO).

Kraj kompliciranoj proceduri

Prije spomenutog digitalnog iskoraka, procedura je bila sljedeća:

  1. Polica osiguranja zaključila bi se na prodajnom mjestu ili na daljinu (odnosno, online)
  2. Osiguravajuća kuća tiskala je i dostavljala AO policu (ili je to činio korisnik osiguranja u slučaju da je ugovor sklopljen na daljinu)
  3. Osiguranik s policom ili potvrdom da je polica ugovorena je odlazio u STP na registraciju vozila
  4. Djelatnik STP-a prepisivao je podatke, a potom bi ih slao MUP-u

Digitalizacija AO police smanjuje pogreške

Opisani postupak krije dva loša moguća scenarija. Naime, postojala je mogućnost da se korisnik u STP-u pojavi bez police osiguranja, odnosno potvrde da je polica ugovorena. Tada bi vrijedila ona „tko nema u glavi, ima u nogama“, a to, naravno, oduzima puno i vremena i živaca.

Drugi, još strašniji scenarij je taj da djelatnik STP-a pogrešno ukuca broj vaše police osiguranja. U tom slučaju, najobičniji postupak registracije vozila pretvorio bi vam se u noćnu moru. U Hrvatskoj se, prema podacima CVH-a, godišnje izda oko 2 milijuna polica osiguranja od auto odgovornosti. U prosjeku se kod 20 tisuća njih utvrde greške u prepisivanju.

mitovi auto osiguranje

Osiguravajuće društvo šalje sve informacije

U digitaliziranoj verziji, nakon što ugovorite policu osiguranja, osiguravajuće društvo šalje je u bazu podataka CVH-a te u tvrtke zadužene za tehničke preglede i registraciju vozila. Podatak o registraciji vozila CVH će proslijediti MUP-u, a informaciju o vašoj polici osiguranja svim osiguravajućim kućama.

Je li sve tako idealno, ostaje da vidimo

No, da ne bude sve tako idealno, na prezentaciji digitalizirane verzije polica osiguranja AO pojavilo se pitanje o Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. Člankom 66 toga zakona propisano je da je vozač dužan na zahtjev ovlaštene službene osobe predočiti policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju.

Prema mišljenju predstavnika Hrvatskog ureda za osiguranje, digitalne police smatraju se „drugim dokazom o sklopljenom ugovoru”. Međutim, tek treba vidjeti hoće li tako biti i u praksi.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →