Detaljan vodič za unos vozila iz drugih zemalja EU

Unos rabljenog vozila iz država Europske unije danas je neusporedivo jednostavniji nego što je bio prethodnih godina. Međutim, postupak je to koji još uvijek zahtijeva nekoliko dana angažmana.

vozila_EU_unos_kupovina

Cilj je našeg detaljnog vodiča, koji je temeljen na osobnom iskustvu, pomoći vam da ne previdite neke od koraka ili neophodnih dokumenata. Vodič će vam pomoći i da uračunate sve vidljive i skrivene troškove unosa rabljenog vozila iz drugih država EU.

Odabir vozila

Postoji nekoliko prednosti kupovine rabljenog automobila u nekoj od država Europske Unije. Među prednostima se najviše ističu povoljnije cijene, ali i kvalitetnija održavanost vozila. Nameti na unos vozila ponajviše ovise o ekološkoj komponenti pa su tu ujedno moguće najviše uštede.

Što je manji CO2 ispuh, to ćete više uštedjeti. No, kada uspoređujete cijene u Hrvatskoj i vani, ne zanemarite ostale troškove poput troškova putovanja, homologacije i slično.

Licencirani zastupnici

Preporučujemo kupovinu vozila u provjerenim auto kućama i kod licenciranih zastupnika. Ako ćete pritom koristiti oglasnike, koristite one koji nude mogućnost kupcima da ocijene auto kuću u kojoj su kupili vozilo. Njihova iskustva mogu vam biti od neprocjenjive vrijednosti.

Odlazak po vozilo

Po vozilo možete otići s prijateljem mehaničarom, u društvu rodbine, ali i solo. Zahvaljujući aplikacijama poput FlixBusa ili BlaBlaCara, putovanje nikad nije bilo jeftinije i dostupnije.

Potrebni dokumenti

Nakon što provjerite, isprobate i zaljubite se u svog novog limenog ljubimca, vrijeme je za kupoprodaju. Za to će vam trebati dokaz o vlasništvu vozila. Ako kupujete vozilo u trgovini, to je račun. Ako ga kupujete od fizičke osobe, riječ je o kupoprodajnom ugovoru. Ako pak unosite vlastito vozilo, dovoljna je i prometna dozvola.

Bit će vam potreban i dokument za postupak utvrđivanja sukladnosti (homologacija) koji se sastoji od CoC dokumenta koji izdaje tvornica ili EUROCOC, ali i potvrde proizvođača.

Uz sve navedeno, trebat će vam i originalna prometna dozvola.

Registracijske tablice vozila

Vozilo koje unosite u Hrvatsku mora biti osigurano još za vrijeme putovanja. To znači da mora imati izvozne tablice. Koliko tablice koštaju i koliko dugo traju, ovisi od države do države. Evo primjer za Njemačku:

unos_vozila_EU_cijene_troškovi

Povratak u Hrvatsku

Prilikom prelaska hrvatske granice, policija će vas zatražiti samo prometnu  dozvolu kako bi provjerili da nije riječ o ukradenom vozilu. Nakon ulaska u Hrvatsku, slijedi vam najveći dio posla. Trebat ćete obaviti homologaciju, platiti namete na vozilo i na kraju ga registrirati i osigurati.

Plaćanje nameta – koji izračun PPMV-a odabrati

Nakon prelaska hrvatske granice, naoružani svim potrebnim dokumentima, posjetite jednu od brojnih stanica za tehnički pregled kako biste obavili homologaciju.

Nakon homologacije slijedi najbolniji korak – odlazak na carinu i plaćanje Posebnog poreza na motorna vozila (PPMV) te naknade za zbrinjavanje otpadnih vozila. Postupak carine i homologacije okvirno traje 3 do 4 dana. 

Dvije su metode utvrđivanja PPMV-a

Posebni porez na motorna vozila (PPMV) moguće je utvrditi na dva načina, a na vama je da odlučite koji će vam više odgovarati. Trenutak u kojem se odlučujete jest pri podnošenju porezne prijave (PP-MV obrazac).

Metoda 1: Fiksna deprecijacija

Prva opcija jest da se posebni porez odredi prema važećoj tablici koja se nalazi u Pravilniku o posebnom porezu na motorna vozila. U tom slučaju, na vaš automobil primjenjuje se fiksna deprecijacijska tablica pa ga nije potrebno voziti u carinski ured na pregled i procjenu.

Porezno rješenje donosi se u skraćenom postupku pa ćete uštedjeti na vremenu. Međutim, takav obračun ne uzima u obzir pravo stanje vozila i sve eventualne manjkavosti koje mu umanjuju cijenu.

Kako do osnovice?

Kako biste mogli izračunati iznos posebnog poreza, potrebna vam je cijena automobila s PDV-om na dan njegove prve registracije u državi Europske Unije iz koje je unesen. Trebate imati podatak koliko je on tada koštao u Republici Hrvatskoj sa svojom tvornički ugrađenom opremom.

Lakše za novija vozila

Situacija je lakša za novije automobile jer je Carinska uprava Republike Hrvatske objavila prodajne cijene vozila za vremenski period od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Za starija vozila ćete morati malo više istraživati kako biste dobili točnu informaciju o maloprodajnoj cijeni automobila na dan njegove prve registracije.

Metoda 2: Procjena carinika

Drugi način određivanja jest da vam vozilo pregledaju i procijene djelatnici Carinske uprave. Carinski djelatnik će izraditi zapisnik koristeći se pritom raspoloživim podacima o cijenama rabljenih vozila na hrvatskom tržištu.

Pojednostavljeno, iskusni ljudi koji se već dulje vrijeme bave uvozom, odnosno unosom automobila iz EU, kažu da prva metoda predstavlja manje zlo. Pogotovo je preporučuju za novije automobile koji su u vrlo dobrom stanju.

Nagomilane godine

Međutim, ako ste postali ponosni vlasnik vozila koje je prešlo stotine tisuća kilometara, nagomilane godine i prepoznatljive znakove korištenja, vjerojatno ćete bolje proći oslanjajući se na oštro oko djelatnika Carine.

Kako biste brzinski i okvirno provjerili koliko ćete PPMV-a platiti na odabrano vozilo, koristite se našim kalkulatorom: 

vozilo_ unov_EU_procjena_PDV

Registracija, tehnički, osiguranje…

Nakon carinske procedure, slijede standardni koraci poput tehničkog pregleda, osiguranja i registracije vozila. Taj ćete postupak odraditi u stanici za tehnički pregled, a mi vam možemo pomoći da odaberete policu osiguranja koja će vam najviše odgovarati i najmanje koštati.

Svi troškovi na jednom mjestu

Vodič za unos rabljenog vozila iz EU ne bi bio potpun bez objedinjavanja svih troškova na jednom mjestu.

Tu su i vrlo bitni detalji o razlikama u kupovini vozila od pravne, u odnosu na fizičku osobu, a o PDV-u da ne govorimo.

Posebni porez na motorna vozila (trošarina)

PPMV sastoji se od dva dijela. Jedan dio odnosi se na vrijednost vozila, a sva vozila čija je vrijednost manja od 150 tisuća kuna oslobođena su plaćanja. Drugi dio odnosi se na CO2 ispuh. Što je ispuh veći, veći je i trošak.

Naknada gospodarenja otpadnim vozilima

Ova naknada računa se po težini vozila te iznosi 60 lipa po kilogramu.

Upravna pristojba

Upravna pristojba na stjecanje rabljenog motornog vozila plaća se samo ako je vozilo kupljeno od fizičke osobe (po ugovoru) ili od pravne, a izdan je račun bez iskazanog PDV-a. Upravna pristojba računa se pomoću snage i starosti vozila.

Stoga, kada kupujete automobil od pravne osobe, provjerite je li na računu naveden PDV.

PDV

Fizičke osobe oslobođene su plaćanja PDV-a jer je taj porez već plaćen u državi EU u kojoj je vozilo kupljeno. Ako je vozilo kupljeno od pravne osobe koja je u sustavu PDV-a te je izdana i faktura s iskazanim PDV-om, kupac snosi samo trošak PPMV-a.

Međutim, ako je vozilo kupljeno od pravne osobe i nije izdana faktura s uključenim PDV-om, uz PPMV se onda plaća i 5% prijenosa od kataloške vrijednosti.

Treba imati na umu da kada pravna osoba unosi vozilo za vlastite potrebe i za prijevoz zaposlenika, mora platiti i PDV.

Homologacija vozila

Homologacija je postupak utvrđivanja sukladnosti. Identifikacija za osobna vozila košta 625 kuna, a potvrda proizvođača, ako se dobavlja u RH, 400 kuna.

vozilo_EU_troškovi

Ostali troškovi

Iako su troškovi putovanja, noćenja i hrane često zanemarivi u odnosu na sve ono što ćemo „istresti” na carini i u stanici za tehnički pregled, ne treba ih ignorirati.

Naposljetku, riječ je o vašem vremenu koje ste mogli iskoristiti na druge načine.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber