NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Detaljan vodič za unos vozila iz drugih zemalja EU

Unos vozila iz država Europske unije je jednostavniji nego ikad, no još uvijek zahtijeva nekoliko dana angažmana.

Ovoj vodič će vam pomoći da ne preskočite niti jedan važan korak, ne zaboravite važne dokumente, ali i da uračunate sve vidljive i skrivene troškove ovog postupka.

Automobili naredani na parkiralištu

Je li unos vozila iz EU dobra odluka?

Prije svega, isplati li vam se uopće unos vozila iz EU? Odgovor je da, ali samo ako se dobro upoznate s procesom i dobro isplanirate sve korake. 
Najveća prednost kupovine rabljenog automobila u nekoj od država Europske Unije su povoljnije cijene, ali i kvalitetnija održavanost vozila. Osim što možete uštedjeti značajnu sumu novca, vjerojatno ćete dobiti i bolji automobil dužeg životnog vijeka!

Unos vozila iz EU – Vodič u 5 koraka

Pogledajmo kako izgleda proces unosa vozila iz EU, korak po korak.

1. Odaberite provjerene prodavače

Preporučujemo kupovinu vozila u provjerenim auto kućama i kod licenciranih zastupnika. 

Unos vozila od privatne osobe je uvijek riskantniji, no, ako ipak razmatrate i tu opciju, unaprijed zatražite broj šasije, provjerite povijest vozila i uvjerite se da prodavač ima svu potrebnu dokumentaciju za vozilo. 
Broj šasije (VIN) možete provjeriti ovdje ili na drugim online portalima.

2. Pripremite se na odlazak po vozilo

Savjetujemo da po vozilo ne idete solo, već s rodbinom ili, još bolje, prijateljem mehaničarom. To će vam olakšati putovanje i provjeru vozila.

3. Provjerite i pripremite potrebne dokumente

Nakon što provjerite, isprobate i zaljubite se u svog novog limenog ljubimca, vrijeme je da provjerite imate li sve dokumente koji će vam trebati prilikom unosa vozila i podnošenja porezne prijave. Prije svega će vam trebati dokaz o vlasništvu vozila — račun ili kupoprodajni ugovor

Za kasniji postupak utvrđivanja sukladnosti (homologacije) bit će vam potrebni i jedan od sljedećih dokumenata: 

 • CoC (certifikat o sukladnosti) je obvezan za nova vozila, a možete ga dobiti od proizvođača ili drugih izvora koje ovlasti Državni zavod za mjeriteljstvo (DZM).
 • Potvrda proizvođača o sukladnosti opreme i dijelova tog vozila s uvjetima propisanim odgovarajućim ECE pravilnicima ili EC/EEC smjernicama. Nju možete dobiti od proizvođača, ovlaštenog dobavljača ili uvoznika u RH kojeg odobri DZM ili sam DZM, a ona će vam biti dovoljna ako unosite rabljeno vozilo.

Uz ovo će vam trebati i originalna prometna dozvola ako unosite rabljeno vozilo. Prikupite sve ove dokumente prije povratka u Hrvatsku!

4. Ne zaboravite na registracijske tablice 

Vozilo koje unosite u Hrvatsku mora biti osigurano još za vrijeme putovanja, što znači da mora imati izvozne tablice — takozvane Zoll tablice (ili colerice). Njihova cijena će ovisiti ponajprije o roku trajanja.

Zoll tablica za unos vozila iz drugih EU zemalja

5. Unaprijed izračunajte dodatne troškove

Prilikom ulaska u RH ćete morati samo predati prometnu dozvolu na uvid kako biste potvrdili da vozilo nije ukradeno. No, nakon prelaska granice slijedi najveći dio posla. 

Trebat ćete obaviti homologaciju, platiti namete na vozilo i na kraju ga registrirati i osigurati.

Ostatak ovog vodiča će vam pomoći lakše izračunati sve ove troškove.

Na nova vozila morate platiti PDV

Kako bismo izbjegli konfuziju plaćanja PDV-a u relaciji novi i rabljeni automobil, pogledajmo Zakon o PDV-u.

Odredbom članka 4. toga Zakona, nova prijevozna vozila su “kopnena motorna vozila radnog obujma motora iznad 48 cm3 ili snage motora iznad 7,2 kW, isporučena unutar 6 mjeseci od datuma prve uporabe ili koja nisu prešla više od 6.000 km.”

Stoga pripazite kakvo vozilo kupujete, a ovdje pročitajte raspis kada se plaća PDV.

Svi troškovi na unos vozila na jednom mjestu

Troškovi unosa vozila ovisit će o tome kupujete li auto kao pravna ili fizička osoba te o kakvom se vozilu radi. No, troškove svakako računate pomoću ove formule:

Formula za izračun ukupnih troškova unosa vozila iz EU
PPMV + naknada gospodarenja otpadnim vozilima + upravna pristojba + PDV + homologacija vozila + ostali troškovi (putovanje, osiguranje i slično) = ukupni troškovi
Imajte na umu da upravnu pristojbu i PDV u Hrvatskoj plaćate samo u posebnim slučajevima koje ćemo navesti u nastavku.

1. Homologacija 

Homologacija je postupak utvrđivanja sukladnosti, a obavljate ju u nekoj od brojnih stanica za tehnički pregled. Za istu će vam biti potrebna gore spomenuta dokumentacija.

Sam postupak može trajati i nekoliko dana, a nakon njega slijedi najbolniji korak – odlazak na carinu i plaćanje poreza te naknade za zbrinjavanje otpadnih vozila.

Carinu je potrebno obaviti u roku 15 dana od izdavanja računa!

2. Posebni porez na motorna vozila (PPMV ili trošarina)

Posebni porez na motorna vozila (PPMV) računa se na temelju tri stavke:

 • Vrijednost vozila
 • Datum registracije — primjenjuje se drukčiji obračun za vozila registrirana do 31. prosinca 2020. godine i od 1. siječnja 2021. godine
 • CO2 ispuh — što je ispuh CO2 manji, manji je i trošak PPMV-a, pa su ovdje moguće najveće uštede. 

Visinu PPMV-a moguće je utvrditi pomoću dvije metode. Morat ćete se opredijeliti za jednu pri podnošenju porezne prijave (PP-MV obrazac) što, inače, trebate učiniti u roku od 15 dana od unosa vozila u RH.

Informativni kalkulator za izračun PPMV-a
Okvirnu cijenu PPMV-a možete izračunati i pomoću informativnog kalkulatora Carinske uprave. No, dobiveni iznos svakako provjerite pomoću neke od donjih metoda – nemojte ga samo prijaviti bez potvrde da je točan!

Metoda 1: Fiksna deprecijacija

Prva opcija jest da posebni porez odredite prema važećim tablicama koju možete pronaći na službenim stranicama Carinske uprave RH, a koje su definirane prema Pravilniku o posebnom porezu na motorna vozila

Tad se na vaš automobil primjenjuje fiksna deprecijacijska tablica pa ga nije potrebno voziti u carinski ured na pregled i procjenu.

 • Prednost: Porezno rješenje donosi se u skraćenom postupku. 
 • Nedostatak: Ovakav obračun ne uzima u obzir pravo stanje vozila i eventualne manjkavosti koje mu umanjuju cijenu, a i može biti kompliciran za prosječnog kupca.

Tablica će vam pomoći definirati naknade, no ipak vam preostaje podosta računanja. Za unos novih motornih vozila, potrebno je izračunati i zbrojiti sljedeće iznose: 

PP = (VN + PC) + (ON + EN)

Pri čemu je: 

 • PP: posebni porez u eurima
 • VN: vrijednosna naknada u eurima
 • PC: naknada koju utvrđujete tako da od prodajne cijene vozila oduzmete najniži iznos za skupinu kojoj vozilo pripada prema Tablici 4 (prodajna cijena vozila u eurima) i dobiveni iznos pomnožite s postotkom utvrđenim za skupinu kojoj vozilo pripada prema toj tablici
 • ON: osnovna naknada u eurima prema Tablici 5 (dizelsko gorivo) ili Tablici 6 (druga goriva)
 • EN: naknada koju utvrđujete tako da od iznosa prosječne emisije CO2 vozila oduzmete najniži iznos za skupinu kojoj vozilo pripada prema Tablici 5 ili Tablici 6 i dobiveni iznos pomnožite s pripadajućim iznosom u eurima za jedan g/km CO2.
Primjer izračuna PC-a 
Recimo da unosite novi osobni automobil po prodajnoj cijeni od 27.000 EUR.
Prema Tablici 4 za vozila registrirana prvi put nakon 1. siječnja 2021. godine, automobil spada u četvrtu skupinu motornih vozila (vozila čija je prodajna cijena između 26.544,57 i 33.180,70 EUR). Postotak utvrđen za tu skupinu je 3%.
PC ćemo izračunati na sljedeći način: 
(prodajna cijena vozila – najniži iznos za skupinu 4) x postotak za skupinu 4 = PC
(27.000 EUR – 26.544,57 EUR) x 3%455,43 x 3% = 13,6629 EUR
PC naknada u ovom slučaju iznosi 13,6629 EUR.

Ako trebate izračunati PPMV na rabljeno motorno vozilo, na gore navedenu formulu ćete dodati i postotak pada vrijednosti tog vozila na tržištu RH. Prvo, dakle, utvrdite iznos posebnog poreza prema gore navedenoj formuli, a zatim utvrdite deprecijaciju vrijednosti prema Tablici 1 Pravilnika o posebnom porezu na motorna vozila

PP = ((VN + PC) + (ON + EN)) * postotak deprecijacije

U nastavku vam donosimo primjer izračuna PPMV-a za rabljeno vozilo.

Imajte i na umu da će vam za izračun posebnog poreza biti potrebna cijena automobila s PDV-om na dan njegove prve registracije u državi EU iz koje je unesen. Trebate imati podatak koliko je on tada koštao u RH sa svojom tvornički ugrađenom opremom.

Primjer izračuna PPMV-a
Uzmimo za primjer sljedeće podatke o rabljenom vozilu: 
Vrijednost vozila: 27.000 EURCO2: 130Vrsta goriva: dieselSnaga motora: 60 kwDatum prve registracije: 5.5.2014
PP = (VN + PC) + (ON + EN)
PP = (464,53 + 22,78) + (947,10 + 1.526,3)PP = 2.960,71
% deprecijacije (108 mjeseci) = 24,46%Konačni PPMV = 2960,71 * 24,46%= 724,18 EUR
⚠️ OPREZ! Za posebne vrste vozila koristi se i poseban način izračuna – npr. oldtimeri, pick-up vozila, motocikli, ATV vozila, kamperi, električni i hibridni automobili… 

Postupak je lakši za novije automobile jer je Carinska uprava objavila prodajne cijene vozila za vremenski period od ulaska Hrvatske u EU, dok ćete za starija vozila morati malo više “kopati”.

Metoda 2: Procjena carinika

Ako ćemo iskreno, gornji izračun može biti kompliciran, a ne mogu svi niti lako odrediti maloprodajnu cijenu svog vozila. Stoga se mnogi kupci okreću drugoj metodi: vožnji vozila na pregled i procjenu djelatnika Carinske uprave. 

 • Prednost: Osim što je lakša, ova metoda je i bolja opcija za unos rabljenog vozila s podosta kilometara, nekoliko godina “na leđima” i prepoznatljivim znakovima korištenja. Za razliku od prve, ova metoda će u obzir uzeti manjkavosti vozila i može smanjiti iznos poreza. 
 • Nedostatak: Oni iskusniji u unosu vozila iz drugih zemalja EU kažu da prva metoda predstavlja “manje zlo”, a pogotovo je preporučuju za novije automobile koji su u vrlo dobrom stanju.
? Dobra vijest: riječ carinika ne mora biti zadnja. Na njegovu procjenu možete uložiti prigovor u roku od 15 dana ili o svom trošku zatražiti procjenu stalnog sudskog vještaka ili stalnog sudskog procjenitelja.

Ako ste, pak, suglasni s odlukom carinika, preostaje vam platiti PPMV. Carinski ured nakon toga na rješenje stavlja naznaku da ste porez doista i platili. Ne odlazite bez te potvrde!

2. Naknada gospodarenja otpadnim vozilima

Osim PPMV-a, Carinska uprava naplatit će vam i naknadu gospodarenja otpadnim vozilima koja se plaća za sva unesena vozila. Za plaćanje i obračun iste potrebno je popuniti obrazac OV-1 te znati masu vozila budući da o tome ovisi visina naknade.

Ona se računa ovako: 

(Masa vozila – 115 kg) x 0,08 EUR = naknada gospodarenja otpadnim vozilima

Ponovno pripazite na to da vam carinici dostave naznaku da ste platili i ovaj namet. 

Obrasce PP-MV i OV-1 možete pronaći i online, isprintati ih i ispuniti kod kuće ako vam je tako lakše.

3. Upravna pristojba

Upravna pristojba na stjecanje rabljenog motornog vozila plaća se samo ako je vozilo kupljeno od privatne osobe (po ugovoru) ili od pravne, a izdan je račun bez iskazanog PDV-a. Računa se pomoću snage i starosti vozila.

Stoga, kada kupujete automobil od pravne osobe, provjerite je li na računu naveden PDV kako biste izbjegli još jedan trošak.

4. PDV

Fizičke osobe (i, općenito, osobe koje nisu porezni obveznici) oslobođene su plaćanja PDV-a jer je taj porez već plaćen u državi EU u kojoj je vozilo kupljeno. 
Porezni obveznici su, pak, većinom dužni snositi troškove PDV-a u RH. Čini se da je jedini izuzetak kada porezni obveznik kupuje vozilo od preprodavatelja koji na svoju maržu već obračunava PDV u svojoj državi članici EU ili od osobe koja nije porezni obveznik.

5. Ostali troškovi

Troškovi putovanja, noćenja i hrane su često zanemarivi u odnosu na sve ono što ćemo „istresti” na carini i u stanici za tehnički pregled, no ne treba ih ignorirati. Oni ipak mogu biti značajni, pogotovo ako po vozilo idete u neku dalju državu. 
Osim toga, uzmite u obzir i sve druge troškove koje dolaze s kupnjom automobila: registracija, tehnički, osiguranje… Naši agenti vam mogu besplatno pomoći da odaberete policu osiguranja koja će vam najviše odgovarati i najmanje koštati.

Troškovi unosa vozila iz EU

Česta pitanja

Što ako unosim oštećeno vozilo? 

U slučaju oštećenog, ali “vozljivog” vozila, preporučujemo da se odlučite za drugu metodu (provjeru carinika) za izračun PPMV-a. Međutim, ako je vozilo oštećeno do te mjere da carinik smatra da je nepogodno za promet, imajte na umu da on može i prekinuti postupak utvrđivanja PPMV-a dok ne otklonite oštećenja.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila