Raste prodaja novih auta: Volkswagen prvi, na dva benzinca jedan dizelaš

Nova gospodarska kriza nije ni na vidiku, barem ako je suditi prema broju prodanih novih automobila. Tako se u srpnju 2019. bilježi rast prodaje, i to za 8 posto više u odnosu na prošlu godinu, pokazuju statistike agencije Promocija plus.

rast prodaje_novi automobil_kupovina

Kada se u obzir uzme cijela godina, odnosno svih prvih sedam mjeseci, porast registriranih automobila je daleko manji.

Štoviše, registrirano je tek 401 novo vozilo više nego lani, pa se ukupan broj novoregistriranih popeo na 44.368 automobila. No i dalje, gledajući dulji period, umjesto novog češće kupujemo rabljeni automobil

Volkswagen i dalje prvi

Volkswagen, kultni njemački proizvođač automobila i neokrunjeni kralj hrvatskog, ali i regionalnog tržišta, zadržao je vodeće mjesto na listi najprodavanijih automobila i u srpnju.

S prodanih 5.440 novih vozila u prvih sedam mjeseci 2019. i udjelom od 12,26 posto tržišta, Volkswagenovi ljudi u Hrvatskoj naizgled nemaju razloga za brigu.

Ipak, taj je automobilski gigant lani u istom razdoblju u Hrvatsku plasirao čak 1.100 automobila više, a tada su imali gotovo 15 posto hrvatskog tržišta.

Uvijek draga Škoda

Dio kolača uzeo je Opel, koji je prodaju povećao za 200-injak vozila na njih ukupno 4.519. Slijedi ga Renault s nešto više od 4.300 prodanih vozila. Uz dva Nijemca i jednog Francuza, na vrhu hrvatske liste nalazi se i jedan Čeh.

Riječ je, naravno, o Škodi, koja također ima iznad četiri tisuće prodanih primjeraka.

Veliki skok Dacie

Među ovogodišnje dobitnike na hrvatskom tržištu svakako valja upisati rumunjski brend Daciu, inače u vlasništvu Renaulta. Tvrtka koja nudi vozila s vrlo povoljnim omjerom cijene i kvalitete sve je privlačnija hrvatskim građanima, posebice taksistima. 

Tijekom prvih sedam prošlogodišnjih mjeseci prodano je 1.999 Dacia, a ove godine njih čak 2.789. Porast je to od gotovo 40 posto.

porast prodaje_dizel_benzin

Rast prodaje kod Francuza

U top 10 najprodavanijih automobila u 2019. godini nalaze se još i Peugeot, Suzuki, Hyundai, Citroen i Toyota. Peugeot i Citroen bilježe porast, a ostali pak pad broja prodanih novih vozila.

Bentley bez kupaca

Kada su u pitanju luksuznije marke, Hrvatima je i dalje najdraže „sveto trojstvo” – Audi, BMW i Mercedes, a proda se i tu i tamo pokoji Jaguar, Porsche, Infinity i Lexus.

Lani su se do srpnja prodala i tri Bentleya, no ove godine nijedan nije napustio salon.

Na dva benzinca jedan dizelaš

Što se pogonskog goriva tiče, vrijedi napomenuti i da je u srpnju registrirano najviše automobila s benzinskim motorom. Njihov udio bio je natpolovičan te je iznosio 61 posto.

Slijede dizelaši s udjelom od 35,5 posto, a tek onda dolaze hibridi (2,4 posto), benzinski s ugrađenim plinom (1,0 posto) i električni automobili s 0,2 posto.

Utjehe radi, vrijedi spomenuti kako su se lani od siječnja do srpnja registrirale samo četiri nove Tesle, a njihov broj ove godine porastao je na 12.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber