Raste prodaja novih auta: Volkswagen prvi, na dva benzinca jedan dizelaš

Nova gospodarska kriza nije ni na vidiku, barem ako je suditi prema broju prodanih novih automobila. Tako se u srpnju 2019. bilježi rast prodaje, i to za 8 posto više u odnosu na prošlu godinu, pokazuju statistike agencije Promocija plus.

rast prodaje_novi automobil_kupovina

Kada se u obzir uzme cijela godina, odnosno svih prvih sedam mjeseci, porast registriranih automobila je daleko manji.

Štoviše, registrirano je tek 401 novo vozilo više nego lani, pa se ukupan broj novoregistriranih popeo na 44.368 automobila. No i dalje, gledajući dulji period, umjesto novog češće kupujemo rabljeni automobil

Volkswagen i dalje prvi

Volkswagen, kultni njemački proizvođač automobila i neokrunjeni kralj hrvatskog, ali i regionalnog tržišta, zadržao je vodeće mjesto na listi najprodavanijih automobila i u srpnju.

S prodanih 5.440 novih vozila u prvih sedam mjeseci 2019. i udjelom od 12,26 posto tržišta, Volkswagenovi ljudi u Hrvatskoj naizgled nemaju razloga za brigu.

Ipak, taj je automobilski gigant lani u istom razdoblju u Hrvatsku plasirao čak 1.100 automobila više, a tada su imali gotovo 15 posto hrvatskog tržišta.

Uvijek draga Škoda

Dio kolača uzeo je Opel, koji je prodaju povećao za 200-injak vozila na njih ukupno 4.519. Slijedi ga Renault s nešto više od 4.300 prodanih vozila. Uz dva Nijemca i jednog Francuza, na vrhu hrvatske liste nalazi se i jedan Čeh.

Riječ je, naravno, o Škodi, koja također ima iznad četiri tisuće prodanih primjeraka.

Veliki skok Dacie

Među ovogodišnje dobitnike na hrvatskom tržištu svakako valja upisati rumunjski brend Daciu, inače u vlasništvu Renaulta. Tvrtka koja nudi vozila s vrlo povoljnim omjerom cijene i kvalitete sve je privlačnija hrvatskim građanima, posebice taksistima. 

Tijekom prvih sedam prošlogodišnjih mjeseci prodano je 1.999 Dacia, a ove godine njih čak 2.789. Porast je to od gotovo 40 posto.

porast prodaje_dizel_benzin

Rast prodaje kod Francuza

U top 10 najprodavanijih automobila u 2019. godini nalaze se još i Peugeot, Suzuki, Hyundai, Citroen i Toyota. Peugeot i Citroen bilježe porast, a ostali pak pad broja prodanih novih vozila.

Bentley bez kupaca

Kada su u pitanju luksuznije marke, Hrvatima je i dalje najdraže „sveto trojstvo” – Audi, BMW i Mercedes, a proda se i tu i tamo pokoji Jaguar, Porsche, Infinity i Lexus.

Lani su se do srpnja prodala i tri Bentleya, no ove godine nijedan nije napustio salon.

Na dva benzinca jedan dizelaš

Što se pogonskog goriva tiče, vrijedi napomenuti i da je u srpnju registrirano najviše automobila s benzinskim motorom. Njihov udio bio je natpolovičan te je iznosio 61 posto.

Slijede dizelaši s udjelom od 35,5 posto, a tek onda dolaze hibridi (2,4 posto), benzinski s ugrađenim plinom (1,0 posto) i električni automobili s 0,2 posto.

Utjehe radi, vrijedi spomenuti kako su se lani od siječnja do srpnja registrirale samo četiri nove Tesle, a njihov broj ove godine porastao je na 12.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber