Proljetne opasnosti na cesti i kako ih izbjeći

Nakon što ste dolazak proljeća proslavili temeljitim pregledom i pranjem svojeg limenog ljubimca koji sada osunčan blista i privlači poglede, vrijeme je da se podsjetite na sve prometne izazove koje to godišnje doba nosi sa sobom.

proljetne-opasnosti-na-cesti

1. Magla svuda oko nas

Iako su nam sunčeve zrake prva asocijacija na proljeće, jutarnje magle iščeznut će tek dolaskom ljeta. Magla je neugodna vremenska pojava svakom vozaču jer smanjuje vidljivost. A upravo je smanjena vidljivost jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća.  Naše oči brže se umaraju po magli, a to znači da smo i mi sami umorniji. Srećom, proljetne magle ne traju predugo, pa neće morati prekidati putovanje kako biste se odmorili. Ako možete, pomaknite putovanje kako biste izbjegli vožnju po magli. Ako ne možete, vozite sporije i držite razmak većim od propisanog. Ne sumnjamo da ste izvrstan vozač, ali uvijek sumnjamo u onoga ispred i iza vas.

2. Proljetni radovi na cesti

Čim malo zatopli, na ceste počnu izlaziti cestarske ekipe da zakrpaju sve ono što je zima u međuvremenu potrgala, ali i ono što nisu uspjeli zakrpati još prošle godine. Proljeće je i godišnje doba kada se najčešće obnavljaju prometni znakovi, uključujući i one vodoravne, poput pješačkih prijelaza. U takvim situacijama pomaže jedino strpljenje. Koliko god vam se žurilo, pobijedite slalomaša u sebi!

3. Proljetni radovi u polju

Živite li na rubu grada ili na selu, vjerojatno ste već dobro upoznati s proljetnom sjetvom i ostalim poljoprivrednim radovima. Osim što dobrano usporavaju promet, traktori, na žalost, znaju biti neosvijetljeni, što ih čini posebno opasnima u mraku. Vozite li noću izvan naseljenih mjesta, pripazite. Usto, na traktorima su često neispravni pokazivači smjera, pa ako primijetite da traktorist usporava, a približava vam se raskrižje, promatrajte želi li skrenuti lijevo i presjeći vam put.

4. Biciklisti

Iako vozači automobila nedvojbeno predstavljaju veću opasnost za bicikliste nego obratno, postoje situacije kada na njih morate obraćati pažnju. Na pješačkom prijelazu biciklisti bi trebali sići s bicikla i prijeći ga hodajući, no ponekad to i ne čine. Jednako tako, postoje i pješački prijelazi s crveno obojenim biciklističkim stazama, a u tom slučaju biciklisti ne moraju silaziti s vozila. Bicikliste bez reflektirajućeg prsluka vrlo je teško uočiti noću, stoga nastojte ne voziti baš uz desni rub ceste.

5. Motociklisti

Proljeće najavljuje cvrkut ptičica, ali i brujanje motora. Povučeni naglo pronađenom slobodom, motoristi se ponekad znaju previše zanijeti i preticati u nesigurnim situacijama. Posebno opasno je kada se probijaju kroz kolonu vozila na semaforu, iako je to zabranjeno. U takvim prigodama ne zaboravite gledati u retrovizor, što i inače, sigurni smo, često činite.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber