Motori: 10 savjeta za pripremu za novu sezonu

Kada su u pitanju vozila, motori na cesti su prvi znakovi proljeća.

Kako biste bili spremni za novu sezonu, u nastavku teksta vam donosimo nekoliko savjeta za pripremu motocikla, ali i za sigurniju vožnju.

motori

1. Prelistajte priručnik

Ako ne volite čitati, barem prelistajte priručnik za održavanje motora jer je u njemu specifičan sadržaj koji će vam pomoći da upoznate sve mušice svog najboljeg dvokotačnog prijatelja. Tamo ćete doznati i što najviše voli prije nego što s njim krenete u avanture.

2. Ispraznite spremnik goriva

Za razliku od vina, benzin ne stari dobro. Riječ je o vrlo rafiniranom kemijskom spoju koji s vremenom mijenja karakteristike i postaje neupotrebljiv. Zaboravljeno je gorivo, nažalost, jedan je od češćih uzroka kvarova početkom sezone, stiga nikako ne zaboravite isprazniti spremnik.

3. Napumpajte gume

Između vas na motoru i asfalta jedino su gume. Prije svake vožnje provjerite jesu li dovoljno napumpane, pogotovo nakon zimskog perioda tijekom kojeg su se zasigurno lagano ispuhale. Preporučujemo i vizualni pregled, a ako ste razmišljali o promjeni guma zbog dotrajalosti, početak sezone idealan je trenutak.

4. Izmijenite ulje i filter ulja

Postoje dvije vrste motorista – jedni ulje mijenjaju u sklopu zimske “konzervacije”, a drugi neposredno prije sezone. Ako ste vi u drugoj skupini, vrijeme je da zasučete rukave. U priručniku pronađite omiljenu vrstu ulja za svoj motor, kao i proceduru kako ga promijeniti. Ne zaboravite da je dobra praksa istovremeno zamijeniti i filter ulja.

5. Napunite akumulator

Nadamo se da ste preko zime skinuli akumulator, ali ako i niste, svakako ga ponovno napunite. Ako vam punjač ni nakon poduljeg vremena ne uspijeva napuniti akumulator, ne preostaje vam ništa drugo nego zamijeniti ga. Kada priključite akumulator, uspute provjerite i svu elektroniku kako biste izbjegli naknadne probleme.

6. Provjerite tekućine

Lijepo je voziti se, a još ljepše zaustaviti se onda kada vi to želite. Upravo je zato važno provjeriti kočnice prije početka sezone vožnje, a samim time i razinu ulja za kočnice. U idealnom scenariju koji podrazumijeva da imate dovoljno novca, zamijenit ćete ga novim. Kada već provjeravate tekućine, nemojte zaboraviti provjeriti rashladnu tekućinu i ulje u mjenjaču.

7. Operite motocikl

Prije nego što ponovno počnete voziti svoj motor, operite ga i ulaštite. Taj će vam postupak ujedno poslužiti da još jednom vizualno pregledate sve dijelove i otklonite eventualne nespomenute poteškoće.

8. Pripremite zaštitnu opremu

Prije svake vožnje obavezno pripremite zaštitnu opremu. Vjerojatno već znate da kaciga ne smije biti prevelika i mora biti dobro zategnuta, tj. čvrsto stajati na glavi. Uz kacigu, svakako se opremite odgovarajućom odjećom (dobrom jaknom i hlačama), čvrstim cipelama, štitnicima i rukavicama. Imajte na umu da je to sve što će se naći između vas i asfalta, u slučaju pada. Bilo bi poželjno da vam odjeća i obuća sadrži detalje reflektirajućih boja kako biste bili uočljiviji na cesti.

9. Budite oprezni u prometu

Motori su nerijetko uzrok frustracije vozača automobila i kombija pa zato pripazite kako se ponašate u prometu jer opreza nikad dosta. Uvijek si ostavite dovoljno prostora za kočenje, izbjegavajte “slalom vožnju” oko drugih vozila i nikada ne vozite pored automobila. Također izbjegavajte vožnju u mrtvom kutu. Budite svjesni svega oko sebe i uklonite sve što vam odvlači pozornost od vožnje.

10. Prije vožnje provjerite prognozu

Prije svake vožnje pametno je provjeriti vremensku prognozu. Ako je najavljeno loše vrijeme (kiša ili snijeg), radije ostavite svoj motor kod kuće ili pričekajte neko vrijeme prije nego što krenete na put. Uz to što su dva kotača manje stabilna i vidljivost će biti slabija, prve kapi kiše izvlače ulje na površinu i cesta je jako skliska pa trebate dati vremena kiši da ju ispere i zatim voziti polako.

Motori i osiguranje?

Kao i automobili, motori trebaju svoju policu osiguranja. Ako vam se bliži istek prošlog osiguranja, na kompare.hr ćete sigurno pronaći najbolju opciju za osiguranje motocikla. Za vas ćemo brzo i jednostavno usporediti ponude svih osiguravajućih kuća i pronaći vam onu koja u potpunosti odgovara vašim potrebama i željama.

Za sva pitanja nam se slobodno javite radnim danom od 8 do 20 sati ili subotom od 9 do 14 sati – na kontakt broj 01 555 0666.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber