NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Motori i skuteri: Savjeti za moto sezonu 2023.

motori

Proljeće je tu, a vozači motora diljem Hrvatske nestrpljivo iščekuju početak nove moto sezone. Međutim, prije nego što se upustite u avanturu na dva kotača, važno je provjeriti opremu, servisirati motocikl te se fizički i psihički pripremiti za vožnju.

U ovom članku pronaći ćete sve korake koje možete poduzeti kako biste osigurali sigurnu i ugodnu vožnju. Pogledajte teme koje vas čekaju:

 1. Provjera motociklističke opreme
 2. Servisiranje motocikla
 3. Tehničke vještine i tehnike vožnje
 4. Fizička priprema
 5. Planiranje putovanja
 6. Budite sigurni u prometu

Provjera motociklističke opreme

Prije početka sezone, važno je provjeriti svu opremu koju koristite tijekom vožnje. To uključuje kacigu, jaknu, rukavice, čizme, hlače i drugu dodatnu opremu za zaštitu. Ovaj korak je nužan jer vas štiti od ozljeda u slučaju nezgode te čini vašu vožnju sigurnijom.

Moto kaciga

Kaciga je najvažniji dio moto opreme. Treba čvrsto stajati na vašoj glavi i ne smije se kretati dok vozite. Osim toga, provjerite stanje vizira, koji bi trebao biti čist i bez ogrebotina – za preglednu i sigurnu vožnju.

Motoristička jakna i hlače

Jakna i hlače također su bitni. Važno je da budu izrađeni od kvalitetnih materijala koji su otporni na vjetar, sunce i kišu. Pripazite i na to da trebaju imati zaštitne umetke na kritičnim mjestima, poput ramena, laktova, koljena i stražnjice.

Rukavice za motor

Zatim provjerite rukavice. One su važne jer vam pomažu u održavanju kontrole nad motorom i štite vaše ruke od ozljeda u slučaju pada. Kada ih birate, trebate pripaziti da odgovaraju veličini ruka, odnosno da nisu preuske ili preširoke.

Moto čizme

Čizme pružaju dodatnu zaštitu za stopala i gležnjeve tijekom vožnje. Trebaju biti izrađene od kvalitetnog materijala te potpuno pristajati nogama zbog udobnosti – što je vožnja udobnija, to je i sigurnija.

Ako koristite staru opremu, sve gore navedene elemente trebate dobro provjeriti kako biste isključili oštećenja ili ih riješili na vrijeme. Najčešće štete su popucali šavovi, pukotine ili istrošenost materijala. Ako primijetite ikakav problem s opremom, ne oklijevajte uložiti u novu prije prvog putovanja.

Servisiranje motocikla

Nakon što ste provjerili opremu, slijedi provjera i servis motora ili skutera.

Prije nego što vaš motor izađe na cestu, servisirajte ga, za vašu sigurnost i sigurnost drugih. Servisiranje uključuje provjeru ključnih komponenti, održavanje tekućina, zamjenu ulja i filtera te provjeru kočnica i guma.

Za brzu provjeru koju možete sami odraditi, pratite ovih 9 koraka:

 1. Provjerite gume – gume na motoru troše se brže od automobilskih. Testirajte kakav kontakt imaju s cestom te provjerite njihov tlak.
 2. Provjerite kočnice – rade li kao planirano i kakvo je stanje kočione tekućine. Ako je prljava, stavite novu tekućinu.
 3. Provjerite tekućinu za hlađenje – rashladna tekućina osigurava zaštitu motora.
 4. Provjerite svjećice, filtere zraka i filtere goriva.
 5. Promijenite ulje u motoru i mjenjaču.
 6. Osigurajte rezervni paket svih žaruljica na motoru.
 7. Ispitajte kapacitet akumulatora, pogotovo ako dugo niste vozili motor.
 8. Očistite i nauljite lanac.
 9. Stavite novo gorivo jer s dužim stajanjem ono gubi kvalitetu.

Redovito servisiranje važno je za sigurnost i trajnost motocikla. Osim toga, pravilno održavanje smanjuje rizik od kvarova tijekom vožnje i produljuje životni vijek vašeg motora. Ako niste sigurni kako provjeriti sve navedeno, obratite se stručnjaku.

Nakon što ste prošli kroz ove točke, razmislite o profesionalnom servisiranju. Svakako se isplati odraditi servis prije prvog putovanja, a uz njega je važno imati i osiguranje motocikla, skutera ili motora. Za najbolju cijenu i uvjete koji vama odgovaraju, javite se kompare.hr stručnjacima koji će vam pomoći s odabirom najbolje ponude osiguranja.

Tehničke vještine i tehnike vožnje

Vožnja motora može biti iznimno zabavna, ali i opasna ako ne znate dovoljno o tehnici vožnje. Niže provjerite kako si dobrom pripremom olakšati svako putovanje:

 • Korištenje kočnica: Pravilno kočenje štedi gorivo i produljuje vijek motora. Prednje kočnice koristite u nuždi i pri zaustavljanju, a stražnje za smanjenje brzine u sporijoj vožnji. Saznajte kako pravilno kočiti na motoru.
 • Skretanje: Za učinkovito skretanje, trebate nagnuti motocikl i time pomaknuti težište motora i vozača u smjeru kretanja. Pročitajte članak o counter-steering metodi i skretanje naginjanjem.
 • Upravljanje u uvjetima smanjene vidljivosti: Vožnja u uvjetima kao što su magla ili kiša zahtijeva dodatnu pažnju i korištenje posebnih tehnika vožnje.
 • Položaj tijela: Sjedite pravilno, pazite na ravnotežu te osigurajte dobar zahvat na upravljaču.
 • Gledanje u zavoje: Umjesto gledanja prema dolje ili ravno, usredotočite se na cestu i zavoje.

Tehničke vještine na motoru razvijaju se kroz praksu i iskustvo. Kako biste se osjećali sigurnije i samopouzdanije, vježbajte u kontroliranom okruženju poput poligona ili na prostoru autoškola.

Također, nikada nije kasno za pohađanje tečajeva ili radionica o sigurnoj vožnji, koje mogu pomoći u razvijanju i poboljšanju vaših vještina.

Fizička priprema za vožnju

Vožnja motora zahtjevnija je od vožnje automobila. Ona je slična sportu, što znači da će vam dobra kondicija i brzi refleksi pomoći u raznim situacijama, pogotovo u izbjegavanju nesreća.

Vježbe kao što su trčanje, biciklizam ili plivanje poboljšavaju vašu izdržljivost, dok vježbe snage razvijaju stabilnost i ravnotežu. Razmislite i o sportovima koji poboljšavaju reflekse. Tu ubrajamo većinu sportova s loptom te borilačke vještine.

Dobra fizička priprema smanjuje rizik od ozljeda, smanjuje umor i pomaže pri suočavanju s izazovima na cesti, osobito na dužim putovanjima.

Planiranje motociklističkog putovanja

Kada putujete motorom, dobro planirajte put bez obzira na to je li vaša destinacija blizu ili daleko. Osim što će vam pomoći da bolje iskoristite vrijeme, poboljšat će vašu sigurnost u prometu.

Prilikom planiranja, usredotočite se na tri stvari. Prvo, odaberite rutu koja odgovara vašim vještinama i iskustvu. Ako ste početnik, izbjegavajte zahtjevne rute dok ne steknete više iskustva.

Drugo, provjerite uvjete na cesti te provjerite vremensku prognozu prije nego krenete. Razmislite o tome koliko dugo će trajati vaše putovanje i razmotrite situacije koje bi vas mogle iznenaditi.

Treće, prije nego što krenete, provjerite opremu kako je navedeno u ovom članku. To uključuje provjeru tlaka u gumama, kočnica, svjetla i signalizacije. Također, ne zaboravite provjeriti uvjete vašeg osiguranja i registracije, te ponesite potrebnu dokumentaciju sa sobom.

Za svako putovanje, pobrinite da je uz vas:

 • Hrana i voda
 • Pribor za popravak gume
 • Pribor za osnove mehaničke popravke
 • Lokacije za kupovinu goriva

Budite sigurni u prometu!

Kao i automobili, motori trebaju svoju policu osiguranja. Ako vam se bliži istek prošlog osiguranja, na kompare.hr ćete sigurno pronaći najbolju opciju za osiguranje motocikla. Za vas ćemo brzo i jednostavno usporediti ponude svih osiguravajućih kuća i pronaći vam onu koja u potpunosti odgovara vašim potrebama i željama.

Za sva pitanja nam se javite već sada i brzo se pripremite za nadolazeće putovanje!