Doznajte rezultate najnovijeg HAK testa autosjedalica

Odabir odgovarajuće autosjedalice, zbog gomile opcija koje se nude na tržištu, zna frustrirati. Redoviti testovi koje HAK provodi u suradnji s europskim autoklubovima dobra su osnova za daljnje istraživanje.

Kompare_autosjedalica 1

Modeli za sve uzraste

Vrijedni HAK-ovci ovog su puta testirali čak 24 modela autosjedalica u svim kategorijama – od “jaja” za novorođenčad sve do sjedalica za dvanaestogodišnjake. Prije predstavljanja rezultata, bitno je napomenuti da su sjedalice kategorizirane po težini i starosnoj dobi djeteta, a modeli nerijetko obuhvaćaju više grupa.

Kategorizacija sjedalica

0 – bebe do jedne godine starosti, do 10 kg težine

0+ – bebe do jedne i pol godine starosti, do 13 kg težine

0/I – djeca do 4 godine starosti, do 18 kg težine

I – od 9 do 18 kg težine (dijete je uspravno)

I/II – djeca od 1 do 7 godina, od 9 do 25 kg težine

II/III – djeca od 4 do 12 godina, od 15 do 36 kg težine

I/II/III – djeca od 1 do 12 godina, od 9 do 36 kg težine

Nema vrlo dobrih, ali pregršt je dobrih

Testiranje je podijeljeno u četiri kategorije. Iako je sigurnost na prvom mjestu, kod odabira sjedalica potrebno je obratiti pozornost i na lakoću uporabe, ergonomiju, ali i eventualne štetne tvari koje su upotrebljene u izradi. Ocjene su se kretale od lošeg (-), preko zadovoljavajućeg (0), dobrog (+) sve do vrlo dobrog (++), ujedno i najbolje ocjene u testu.

Ovoga puta nijedna sjedalica nije zaslužila ukupnu ocjenu “vrlo dobar”, no od 24 testirana modela, njih 15 završilo je s ocjenom “dobar”. U svakoj od kategorija barem je jedan model s ocjenom “dobar”, što će roditeljima zasigurno suziti početni izbor.

Naftalin ne prolazi

S druge strane, čak 6 sjedalica završilo je s ocjenom “loš”, i to prvenstveno zbog toga što je presvlakama pronađen naftalin koji se definira kao štetna tvar jer je potencijalno kancerogen. Zbog naftalina test je pak čak 5 sjedalica. Neke od njih, prvenstveno proizvođača Jane, osvojile su dobre i vrlo dobre ocjene u kategorijama poput sigurnosti, ergonomije, pa čak i lakoće uporabe, kad je riječ o modelu Jane Koos i-size + iPlatform.

Foppapedretti jedini pao na sigurnosti

Kriterij sigurnosti nije ispunila samo jedna sjedalica, Foppapedretti Uniko i-Size. S obzirom na to da je u presvlaci spomenutog modela usto pronađen naftalin, definitivno ne zaslužuje preporuku.

Britax Römer najsigurniji

Od 15 sjedalica ocijenjenih ocjenom “dobar”, najviše se ističu modeli poznatog britansko-njemačkog proizvođača Britax Römer te Joie i-Level i Cybex Solution S-Fix. Čak 3 od 4 modela Britax Römer na području sigurnosti su dobila najveću moguću ocjenu, “vrlo dobar”, što je svakako za preporuku.

Joei i-Level najpraktičniji

Štoviše, samo je model Jane Koos i-Size dobio jednaku ocjenu za sigurnost, no naftalin u presvlaci drastično je smanjio ukupnu ocjenu. Vrijedi napomenuti i da je model Joei i-Level jedini dobio ocjenu “vrlo dobar”u kategoriji lakoća upotrebe, što će cijeniti roditelji koji će često prebacivati sjedalicu. 

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber