Doznajte rezultate najnovijeg HAK testa autosjedalica

Odabir odgovarajuće autosjedalice, zbog gomile opcija koje se nude na tržištu, zna frustrirati. Redoviti testovi koje HAK provodi u suradnji s europskim autoklubovima dobra su osnova za daljnje istraživanje.

Kompare_autosjedalica 1

Modeli za sve uzraste

Vrijedni HAK-ovci ovog su puta testirali čak 24 modela autosjedalica u svim kategorijama – od “jaja” za novorođenčad sve do sjedalica za dvanaestogodišnjake. Prije predstavljanja rezultata, bitno je napomenuti da su sjedalice kategorizirane po težini i starosnoj dobi djeteta, a modeli nerijetko obuhvaćaju više grupa.

Kategorizacija sjedalica

0 – bebe do jedne godine starosti, do 10 kg težine

0+ – bebe do jedne i pol godine starosti, do 13 kg težine

0/I – djeca do 4 godine starosti, do 18 kg težine

I – od 9 do 18 kg težine (dijete je uspravno)

I/II – djeca od 1 do 7 godina, od 9 do 25 kg težine

II/III – djeca od 4 do 12 godina, od 15 do 36 kg težine

I/II/III – djeca od 1 do 12 godina, od 9 do 36 kg težine

Nema vrlo dobrih, ali pregršt je dobrih

Testiranje je podijeljeno u četiri kategorije. Iako je sigurnost na prvom mjestu, kod odabira sjedalica potrebno je obratiti pozornost i na lakoću uporabe, ergonomiju, ali i eventualne štetne tvari koje su upotrebljene u izradi. Ocjene su se kretale od lošeg (-), preko zadovoljavajućeg (0), dobrog (+) sve do vrlo dobrog (++), ujedno i najbolje ocjene u testu.

Ovoga puta nijedna sjedalica nije zaslužila ukupnu ocjenu “vrlo dobar”, no od 24 testirana modela, njih 15 završilo je s ocjenom “dobar”. U svakoj od kategorija barem je jedan model s ocjenom “dobar”, što će roditeljima zasigurno suziti početni izbor.

Naftalin ne prolazi

S druge strane, čak 6 sjedalica završilo je s ocjenom “loš”, i to prvenstveno zbog toga što je presvlakama pronađen naftalin koji se definira kao štetna tvar jer je potencijalno kancerogen. Zbog naftalina test je pak čak 5 sjedalica. Neke od njih, prvenstveno proizvođača Jane, osvojile su dobre i vrlo dobre ocjene u kategorijama poput sigurnosti, ergonomije, pa čak i lakoće uporabe, kad je riječ o modelu Jane Koos i-size + iPlatform.

Foppapedretti jedini pao na sigurnosti

Kriterij sigurnosti nije ispunila samo jedna sjedalica, Foppapedretti Uniko i-Size. S obzirom na to da je u presvlaci spomenutog modela usto pronađen naftalin, definitivno ne zaslužuje preporuku.

Britax Römer najsigurniji

Od 15 sjedalica ocijenjenih ocjenom “dobar”, najviše se ističu modeli poznatog britansko-njemačkog proizvođača Britax Römer te Joie i-Level i Cybex Solution S-Fix. Čak 3 od 4 modela Britax Römer na području sigurnosti su dobila najveću moguću ocjenu, “vrlo dobar”, što je svakako za preporuku.

Joei i-Level najpraktičniji

Štoviše, samo je model Jane Koos i-Size dobio jednaku ocjenu za sigurnost, no naftalin u presvlaci drastično je smanjio ukupnu ocjenu. Vrijedi napomenuti i da je model Joei i-Level jedini dobio ocjenu “vrlo dobar”u kategoriji lakoća upotrebe, što će cijeniti roditelji koji će često prebacivati sjedalicu. 

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38