NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Cijene auto osiguranja po registarskim zonama

Svaki se vozač u Hrvatskoj jednom godišnje susretne s plaćanjem obveznog osiguranja za svoje vozilo. Iako zakonski propisano, cijene osiguranja variraju među osiguravajućim kućama. U računici se nalazi više faktora, a jedan od njih je registarska zona u kojoj osiguravate svoje vozilo.

Upravo o tome ćemo pisati u ovom članku. Prikupili smo najnovije informacije o cijenama osiguranja po registarskim zonama, kako bismo vam pružili uvid u razlike te vam pomogli vam donijeti informiranu odluku.

Karta Hrvatske s cijenama auto osiguranja

Što utječe na cijenu auto osiguranja u registarskim zonama?

Naša analiza temelji se na podacima iz kompare.hr baze, a iskazana je u medijan cijeni obveznog auto osiguranja po registarskim zonama diljem Hrvatske. Tako možete vidjeti koja područja imaju više ili niže cijene u usporedbi s drugima.

Izbor pravog osiguravajućeg društva i plana osiguranja važan je korak u vašoj zaštiti i zaštiti vašeg vozila. Zato nam je cilj pružiti korisne informacije kako biste bolje razumjeli faktore koji utječu na cijene osiguranja.

Čimbenici koji, osim područja na kojem registrirate vozilo, također mogu utjecati na cijenu auto osiguranja su:

  • Godište vlasnika vozila
  • Godište vozila
  • Vrsta vozila

U ovoj smo analizi cijene usporedili samo po registarskoj zoni. U članku ćete vidjeti kako i koliko ona može utjecati na cijenu police. Nekad su te razlike nezamjetljive, no nekad mogu uvelike utjecati na cijenu – u nekim slučajevima i do 60€!

Analiza cijena obveznog auto osiguranja

Kada analiziramo podatke o cijenama obveznog auto osiguranja po registarskim zonama diljem Hrvatske, primjećujemo nekoliko zanimljivih trendova i razlika.

Infografika s cijenama auto osiguranja

Na vrhu liste nalaze se registarske zone ZG (Zagreb) i KR (Krapina), s medijan cijenama osiguranja od 187,94€ i 185,94€. Ove dvije zone najskuplje su za osiguranje zbog većeg broja vozila u urbanim središtima ili veće izloženosti rizicima u prometu.

Na listi slijede VK (Vinkovci) s cijenom od 179,92€ i SB (Slavonski Brod) s cijenom od 173,73€. Te dvije zone također su relativno skupe, iako nešto niže od Zagreba i Krapine. Isto kao i kod prve dvije, specifični rizici urbanih središta te prometne gužve i povijest šteta utječu na cijene osiguranja.

S druge strane, najniže cijene obveznog auto osiguranja mogu se pronaći u PŽ (Požega) zoni s cijenom od 126,32€, VU (Vukovar) zoni s cijenom od 133,22€ i KŽ (Križevci) zoni s cijenom od 134,50€. Ova se područja ističu kao najpovoljnija za policu obveznog osiguranja.

Važno je ponoviti da cijene obveznog auto osiguranja ne ovise samo o navedenim zonama, pošto one nisu jedini faktor koji treba uzeti u obzir prilikom odabira osiguravatelja. Drugi čimbenici, poput pokrivenosti, povijesti šteta i dodatnih usluga, također igraju važnu ulogu u konačnom odabiru.

S time na umu, preporučamo da pažljivo istražite sve dostupne opcije i usporedite različita osiguravajućih društava kako biste pronašli najbolju vrijednost za svoje potrebe. Također je korisno konzultirati se s profesionalcima u osiguravajućoj industriji koji vam mogu pružiti personalizirane savjete i preporuke.

Kako uštedjeti na auto osiguranju?

Nakon analize podataka o cijenama obveznog auto osiguranja po registarskim zonama u Hrvatskoj, možemo izvući nekoliko zaključaka.

Prvo, postoji značajna razlika u cijenama. Gradski (i okolni) centri kao što su Zagreb i Krapina često imaju više cijene osiguranja, što je povezano s većim brojem vozila i većim rizicima prometa. S druge strane, manja i ne toliko prometna područja poput okolice Požege, Vukovara i Križevaca imaju niže cijene osiguranja.

Drugo, važno je shvatiti da cijena osiguranja nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru osiguravatelja i police osiguranja. U ovoj analizi gledamo najnižu cijenu obveznog auto osiguranja, bez dodatnih pokrića koja su često dio osiguravajućih polica. Stoga, prije nego donesete odluku, prepustite se kompare.hr stručnjacima koji će vam usporediti sve ponude i istaknuti najbolje za vas.

Treće, svaki vozač ima jedinstvene potrebe i rizike s kojima se suočava. Ono što je najbolje za jednu osobu možda neće biti najbolje za drugu. Prilagodite odabir osiguranja vlastitim potrebama i zatražite savjeta od stručnjaka u industriji osiguranja kako biste pronašli najbolju ponudu.

Odabir odgovarajućeg obveznog auto osiguranja za vaše vozilo je važan korak u osiguravanju sigurnosti i zaštiti vašeg imovinskog interesa. Uskoro objavljujemo cijene osiguranja i po drugim čimbenicima, zato nas zapratite na društvenim mrežama!

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi cijene svih osiguranja vozila