Carpooling ili kako se voziti jeftinije i ekološki osvještenije

Bez obzira putujete li svakodnevno na posao ili povremeno radite duže izlete, možete iskoristiti mogućnost dijeljenja putovanja automobilom, takozvani carpooling. Dijeljenje putovanja nije neka novina, taj oblik prijevoza izmišljen je onoga dana kada se netko prvi sjetio da na posao i s posla ne mora putovati sam, nego u društvu.

carpooling

Niži troškovi

Brojne su prednosti dijeljenja prijevoza. Trošak putovanja je niži jer ga dijele svi putnici, a zbog korištenja manjeg broja vozila carpooling je ekološki prihvatljiviji način transporta. Usto, carpooling usluge ne morate samo nuditi, nego ih možete i koristiti.

Nije za nedruželjubive

A, kada ste suvozač ili putnik, ne morate se koncentrirati na vožnju, nego to vrijeme iskoristiti za druge stvari. Najčešće je riječ o upoznavanju ostalih suputnika, što je prednost ako ste druželjubivi, ali i nedostatak ako ne uživate u društvu stranaca.

Više članova, više prijevoza

Razvojem interneta i mobilnih aplikacija carpooling je danas mnogo pristupačniji i organiziraniji nego prije, no neki nedostaci i dalje su tu. Prvi i najveći je taj da, za razliku od javnog prijevoza, ovisi o broju članova zajednice. Što ih je više, to će više putovati i prijevoz će biti češći.

Kada tražiti, a kada nuditi

Ali, ako morate biti na određenom mjestu u određeno vrijeme, a nitko u zajednici ne kreće u zadovoljavajuće vrijeme, vjerojatno ste vi onaj koji će završiti za upravljačem i tražiti suputnike. Prijevoz možete nuditi i tražiti putem Facebook grupa ili preko specijaliziranih aplikacija. Iako ih ima više, u Hrvatskoj je najpopularniji BlaBlaCar.

Brojna zajednica BlaBlaCara

Glavna prednost BlaBlaCara krije se upravo u brojnoj zajednici korisnika koja nadilazi hrvatske granice, pa je možete koristiti i za dalja putovanja. Primjera radi, tri najtraženija prijevoza su na relaciji Zagreb – Split, Osijek – Zagreb, ali i München – Zagreb.

Ocijenite vozača i suputnike

Jedna od korisnijih mogućnosti spomenute aplikacije je ocjenjivanje suputnika. Nakon svake vožnje moći ćete ocijeniti ne samo vozačke, nego i komunikacijske i ine osobine osoba s kojima ste dijelili prijevoz. Naravno, pravilo je obostrano – i oni će ocijeniti vas. Pri ocjenjivanju, imajte na umu da ne birate životnog partnera, pa ne budite prestrogi.

Niske cijene

Što se pak cijena tiče, svaki puta kada ponudite prijevoz, BlaBlaCar će vam predložiti cijenu utemeljenu na cijenama koje su tražili ostali korisnici. Smijete je korigirati, ali samo do određene mjere. Primjera radi, prosječna cijena vožnje Zagreb – Split iznosi 90 kuna. Teško da ćete uspjeti naći nižu, a komforniju opciju od toga.

Usputni gradovi

Jedna od zgodnih mogućnosti je da na duljim relacijama nudite više stajanja, odnosno uzimate više putnika. Primjera radi, ako vozite iz Osijeka do Zagreba, možete dodati Bjelovar, Viroviticu, Donji Miholjac i Belišće pa ćete nekoga voziti od Zagreba od Osijeka, a nekog drugog samo od Virovitice do Belišća. Naravno, uvijek postoji mogućnost i da vam se nitko ne javi, no jednom kada popunite sva mjesta, vaš prijevoz više se neće nuditi.

Ako otkazujete, javite što prije

S obzirom da je riječ o zajednici, pravila mogu biti dosta fleksibilna – s nekim članovima zajednice možete se dogovarati o mjestu i vremenu polaska i dolaska.

Ako vam nešto iskrsne nakon što rezervirate vožnju, ili ako već imate rezervacije a morate odustati od vožnje, obavijestite korisnike što ranije, tako da mogu planirati odlazak na druge načine.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber