5 loših vozačkih navika koje radite, a štete vašem automobilu

Nekoliko je loših vozačkih navika koje će uvelike umanjiti rok trajanja i vrijednost automobila. Saznajte na vrijeme koje su to.

pet loših vozačkih navika

Pretjerano stiskanje kočnica, prekomjerna upotreba kvačila i odmaranje ruke na mjenjaču samo su neke su od navika koje s vremenom usvajamo, a da toga nismo ni svjesni.

Promijeniti navike nije uvijek jednostavno, no kako bismo uopće započeli taj proces, moramo ih znati prepoznati.

1. Ruka na mjenjaču umjesto za volanom

U autoškoli nas uče da je ispravan položaj za volanom onaj u kojem nam je lijeva ruka na imaginarnoj kazaljci 9, a desna na trojci. Kad postanemo iskusni vozači, skloni smo desnu ruku odmarati na mjenjaču, a na taj način stvaramo pritisak na zupčanike u tom osjetljivom dijelu mehanike i skraćujemo mu vijek.

2. Ostavljanje mjenjača u brzini na semaforu

Dok čekamo na zeleno svjetlo semafora ili u nekoj drugoj prilici stojimo s upaljenim automobilom, mjenjač bi trebao biti u neutralnoj poziciji. Lijevu nogu trebali bismo odmarati na za tu namjenu predviđenom mjestu, a desnom stisnuti kočnicu.

Međutim, dio vozača sklon je ostaviti automobil u prvoj brzini uz stisnuto kvačilo. Bespotrebnim opterećenjem ponajviše ćete umanjiti radni vijek opruge u kvačilu.

3. Promjena brzine na visokim ili niskim okretajima

Ponekad iz čiste lijenosti ostavimo auto u četvrtoj ili petoj brzini i stišćemo papučicu gasa, umjesto da spustimo u nižu brzinu na prikladan broj okretaja. Univerzalno je pravilo da se brzina treba mijenjati između 2.000 i 2.500 okretaja u minuti, a za motor je podjednako loše i kada se brzina mijenja na previsokom broju okretaja.

Mijenjanje brzine prilikom malo većeg uspona nije na popisu loših vozačkih navika. Radi se o iznimci jer je veći broj okretaja na usponu nužan budući da daje veću snagu potrebnu za svladavanje uspona.

4. Vožnja nizbrdo “u leru

Jedna od vozačkih navika koju nije pametno usvojiti je vožnja po nizbrdici s mjenjačem u neutralnom položaju (leru). Suprotno općem mišljenju, na taj način ne štedi se gorivo. Usto, automobilom je mnogo teže upravljati, kočnice se bespotrebno troše, a može doći i do blokade kotača.

Nizbrdicu je stoga najbolje svladavati putem motora. Odaberite nižu brzinu, viši broj okretaja i brzinu ćete smanjiti uz pomoć motora. Univerzalno je pravilo da za nizbrdicu vrijedi ista brzina kao i za uzbrdicu.

5. “Šaltanje” iz rikverca u prvu u vožnji

Prebacivanje iz rikverca u prvu i obratno dok je automobil u pokretu postupak je koji će vam s vremenom sigurno napraviti poveću rupu u novčaniku.

Riječ je o jednoj od najgorih vozačkih navika jer istodobno oštećujete ne samo mjenjački mehanizam, nego i motor, a sve to samo zato da biste uštedjeli sekundu-dvije.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber