Zimska vožnja: Tempomat, 6 sekundi razmaka i drugi praktični savjeti

Zbog hladnoće, snijega i poledice zimska vožnja najizazovnija je za sve vozače. Kada cesta zabijeli, najbolje je ne kretati na put. Međutim, putovanje je često neizbježno.

zimska vožnja

Prije nego se uputite u snježno i ledeno putovanje, ne zaboravite 5 stvari koje zimi morate imati u automobilu. I svakako se pridržavajte sljedećih pravila.

Zimska vožnja znači lagana vožnja

Kada snijeg počne padati, uvjeti na cesti drastično se mijenjaju. Tada ste jednostavno prisiljeni voziti sporo, ma koliko vam se negdje žurilo. Dok vozite zimi po poledici, nikad ne znate hoće li automobil ispred vas naglo zakočiti ili će se na cesti iznenada pojaviti ledena gruda koja će vam oštetiti limenog ljubimca.

Naravno, teško je u vožnji predvidjeti bilo kakve vanjske utjecaje bez obzira na godišnje doba, ali zimi je posebno teško reagirati na njih jer svaka reakcija je znatno sporija.

Zimska vožnja ne podnosi nagla kočenja

Snijeg i poledica jednostavno ne trpe nagla kočenja, ali ni nagla usporavanja. Imate li „tešku nogu”, izgubit ćete kontrolu nad vozilom. U najboljem slučaju završit ćete u nekom stablu ili plitkom jarku. U zimskim uvjetima morate biti maksimalno koncentrirani na vožnju, a vaše reakcije moraju biti blage i odmjerene.

Ne zaustavljajte se ako ne morate

Ako ste ikada kočili na snijegu, znate da vam je bila potrebna čitava vječnost da se automobil zaustavi. Upravo zato u zimskim uvjetima trebate voziti polako i bez puno zaustavljanja. Katkada je možda bolje odabrati i neznatno bržu vožnju nego naglo kočenje.

No, svakako nemojte vožnju shvaćati kao matematičku formulu. Najbolju ćete odluku donijeti na licu mjesta jer svaka situacija u prometu je posebna.

Razmak vas itekako čuva

Držanje razmaka u zimskim uvjetima često je od krucijalne važnosti. Razmak između automobila u sekundama možete izmjeriti pomoću fiksnih objekata. Kada vidite da vozilo ispred vas prođe pored prometnog znaka ili stabla, odbrojite u sebi sekunde koje su vam potrebne da ga i vi prođete.

Kada ste dobar vozač, a uvjeti na cesti su idealni, dovoljan je razmak od dvije sekunde. Kada su prometnice prekrivene snijegom, potreban je razmak od najmanje 6 sekundi.

Prometna-dozvola

Ne koristite tempomat

Na suhoj cesti tempomat je izvrsno pomagalo za održavanje brzine i jednom kada se na njega priviknete, teško ga je ne koristiti. No, na cesti prekrivenoj snijegom ili ledom tempomat je opasnost koju treba izbjegavati.

Ne kočite na uzbrdici

Ako ikako možete, izbjegavajte bilo kakve, a posebno strme uspone. Vožnja uzbrdo (a i nizbrdo) po snijegu prava je noćna mora čak i iskusnim vozačima. Kada se penjete uzbrdo, ne smijete dodati previše gasa jer će vam kotači proklizati zbog slabog prianjanja. Jednako tako, ne smijete se zaustaviti jer ćete nakon toga vrlo teško krenuti.

Za vožnju uzbrdicom i nizbrdicom potrebno je imati odgovarajuće vozilo ili barem lance koji će vam donekle pomoći.

Provjerite vremensku prognozu

Prije zimskog putovanja provjerite vremensku prognozu kako biste doznali što možete očekivati na putu. Ako vrijeme nije loše, a iz nekog razloga nemate zimsku opremu, provjerite putujete li cestama na kojima je obavezno korištenje zimske opreme. Naravno, bolje rješenje je imati montirane zimske gume ili lance u prtljažniku.

Pročitajte i naše prethodne članke o vožnji u zimskim uvjetima, kako pripremiti automobil za zimu te kako brzo odlediti zaleđena stakla

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber