Zimska vožnja: Tempomat, 6 sekundi razmaka i drugi praktični savjeti

Zbog hladnoće, snijega i poledice zimska vožnja najizazovnija je za sve vozače. Kada cesta zabijeli, najbolje je ne kretati na put. Međutim, putovanje je često neizbježno.

zimska vožnja

Prije nego se uputite u snježno i ledeno putovanje, ne zaboravite 5 stvari koje zimi morate imati u automobilu. I svakako se pridržavajte sljedećih pravila.

Zimska vožnja znači lagana vožnja

Kada snijeg počne padati, uvjeti na cesti drastično se mijenjaju. Tada ste jednostavno prisiljeni voziti sporo, ma koliko vam se negdje žurilo. Dok vozite zimi po poledici, nikad ne znate hoće li automobil ispred vas naglo zakočiti ili će se na cesti iznenada pojaviti ledena gruda koja će vam oštetiti limenog ljubimca.

Naravno, teško je u vožnji predvidjeti bilo kakve vanjske utjecaje bez obzira na godišnje doba, ali zimi je posebno teško reagirati na njih jer svaka reakcija je znatno sporija.

Zimska vožnja ne podnosi nagla kočenja

Snijeg i poledica jednostavno ne trpe nagla kočenja, ali ni nagla usporavanja. Imate li „tešku nogu”, izgubit ćete kontrolu nad vozilom. U najboljem slučaju završit ćete u nekom stablu ili plitkom jarku. U zimskim uvjetima morate biti maksimalno koncentrirani na vožnju, a vaše reakcije moraju biti blage i odmjerene.

Ne zaustavljajte se ako ne morate

Ako ste ikada kočili na snijegu, znate da vam je bila potrebna čitava vječnost da se automobil zaustavi. Upravo zato u zimskim uvjetima trebate voziti polako i bez puno zaustavljanja. Katkada je možda bolje odabrati i neznatno bržu vožnju nego naglo kočenje.

No, svakako nemojte vožnju shvaćati kao matematičku formulu. Najbolju ćete odluku donijeti na licu mjesta jer svaka situacija u prometu je posebna.

Razmak vas itekako čuva

Držanje razmaka u zimskim uvjetima često je od krucijalne važnosti. Razmak između automobila u sekundama možete izmjeriti pomoću fiksnih objekata. Kada vidite da vozilo ispred vas prođe pored prometnog znaka ili stabla, odbrojite u sebi sekunde koje su vam potrebne da ga i vi prođete.

Kada ste dobar vozač, a uvjeti na cesti su idealni, dovoljan je razmak od dvije sekunde. Kada su prometnice prekrivene snijegom, potreban je razmak od najmanje 6 sekundi.

Prometna-dozvola

Ne koristite tempomat

Na suhoj cesti tempomat je izvrsno pomagalo za održavanje brzine i jednom kada se na njega priviknete, teško ga je ne koristiti. No, na cesti prekrivenoj snijegom ili ledom tempomat je opasnost koju treba izbjegavati.

Ne kočite na uzbrdici

Ako ikako možete, izbjegavajte bilo kakve, a posebno strme uspone. Vožnja uzbrdo (a i nizbrdo) po snijegu prava je noćna mora čak i iskusnim vozačima. Kada se penjete uzbrdo, ne smijete dodati previše gasa jer će vam kotači proklizati zbog slabog prianjanja. Jednako tako, ne smijete se zaustaviti jer ćete nakon toga vrlo teško krenuti.

Za vožnju uzbrdicom i nizbrdicom potrebno je imati odgovarajuće vozilo ili barem lance koji će vam donekle pomoći.

Provjerite vremensku prognozu

Prije zimskog putovanja provjerite vremensku prognozu kako biste doznali što možete očekivati na putu. Ako vrijeme nije loše, a iz nekog razloga nemate zimsku opremu, provjerite putujete li cestama na kojima je obavezno korištenje zimske opreme. Naravno, bolje rješenje je imati montirane zimske gume ili lance u prtljažniku.

Pročitajte i naše prethodne članke o vožnji u zimskim uvjetima, kako pripremiti automobil za zimu te kako brzo odlediti zaleđena stakla

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber