Kako pripremiti auto za zimu u 7 savjeta

S 15. 11. na snagu stupaju zimski uvjeti na cestama, tj. obavezna je upotreba zimske opreme neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika.

Iz tog vam razloga u nastavku teksta donosimo 7 jednostavnih savjeta kako pripremiti auto za zimu.

priprema automobila za zimu

Što se smatra zimskom opremom?

Zimska oprema ne podrazumijeva isključivo zimske gume. Ako imate ljetne gume s dubinom profila od najmanje 4 mm i lance spremne za postavljanje na pogonske kotače, jednako je kao da imate zimske (M+S) na svim kotačima. Ako nemate odgovarajuće gume, zamjena guma je neophodna pa to svakako obavite što prije.

Kako pripremiti auto za zimu:

Priprema automobila za zimu ne mora biti teška, pogotovo ako sve što moramo odraditi raspodijelimo na više dana i krenemo na vrijeme.

1. Provjerite akumulator

Prema informacijama iz HAK-a, akumulatori su zimi najčešći razlog zašto ne možemo upaliti automobil pa prije nego krenu ‘minusi’, ispitajte ispravnost akumulatora na svojem vozilu. Inače biste ga trebali mijenjati svakih 3-5 godina.

2. Ne zaboravite tekućinu za pranje stakala

Preporuka je da nabavite “zimsku” tekućinu, tj. onu koja sadrži sredstva protiv zaleđivanja stakala. Veće su šanse da će se neadekvatna tekućina početi smrzavati zbog čega vam se za vrijeme vožnje može smanjiti vidljivost te čak oštetiti sustav za raspršivanje vode.

3. Zamijenite brisače

Kada ste to posljednji puta napravili? Stare četkice brisača na hladnoći mogu dodatno ispucati, a u slučaju ledene kiše vam neće biti od neke koristi.

4. Provjerite tlak zraka u gumama

Računica je vrlo jednostavna – što je manji tlak u gumama, one će manje prianjati za površinu, što znači da su veće šanse za proklizavanje. Za svakih 8 stupnjeva nižu temperaturu, tlak u gumama padne za 0,1 bar. Upravo je iz tog razloga važno redovito kontrolirati tlak u gumama kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila sigurna.

5. Provjerite svjetla i motorno ulje

Zamjenu ulja trebate odraditi svakih 8000 kilometara ili svaka tri mjeseca. Kako bi se motor zimi bolje podmazivao, preporučuje se korištenje lakših ulja.

6. Prekontrolirajte rezervni kotač

Provjerite njegovo stanje i pogledajte imate li u prtljažniku dizalicu i potreban alat za zamjenu kotača, ako vam to slučajno bude potrebno.  

7. Zimi je vaš automobil na udaru snijega i soli

Pri pranju ne zaboravite dobro očistiti i podvozje od eventualnih ostataka soli ili pijeska. Kako bi se pak izbjeglo zaleđivanje sustava goriva na vašim automobilima, korisno je prije zime provjeriti ima li u spremniku kondenzacijskih nakupina vode nastalih ljeti.  

Sve ove provjere omogućit će vam sigurniju vožnju. Ipak, unatoč svim pripremama nesreće se na cestama događaju te je potrebno osigurati sebe i svoje vozilo.

Na kompare.hr ćete sigurno pronaći najbolju policu za obvezno auto osiguranje, ali i puno ili djelomično kasko osiguranje. Pobrinut ćemo se da brzo dobijete sve važne informacije i najveću vrijednost za svoj novac.

Uštedite svoje vrijeme i javite se Kompareovcima radnim danom od 8 do 20 sati ili subotom od 9 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.