Kako pripremiti auto za zimu u 7 savjeta

S 15. 11. na snagu stupaju zimski uvjeti na cestama, tj. obavezna je upotreba zimske opreme neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika.

Iz tog vam razloga u nastavku teksta donosimo 7 jednostavnih savjeta kako pripremiti auto za zimu.

priprema automobila za zimu

Što se smatra zimskom opremom?

Zimska oprema ne podrazumijeva isključivo zimske gume. Ako imate ljetne gume s dubinom profila od najmanje 4 mm i lance spremne za postavljanje na pogonske kotače, jednako je kao da imate zimske (M+S) na svim kotačima. Ako nemate odgovarajuće gume, zamjena guma je neophodna pa to svakako obavite što prije.

Kako pripremiti auto za zimu:

Priprema automobila za zimu ne mora biti teška, pogotovo ako sve što moramo odraditi raspodijelimo na više dana i krenemo na vrijeme.

1. Provjerite akumulator

Prema informacijama iz HAK-a, akumulatori su zimi najčešći razlog zašto ne možemo upaliti automobil pa prije nego krenu ‘minusi’, ispitajte ispravnost akumulatora na svojem vozilu. Inače biste ga trebali mijenjati svakih 3-5 godina.

2. Ne zaboravite tekućinu za pranje stakala

Preporuka je da nabavite “zimsku” tekućinu, tj. onu koja sadrži sredstva protiv zaleđivanja stakala. Veće su šanse da će se neadekvatna tekućina početi smrzavati zbog čega vam se za vrijeme vožnje može smanjiti vidljivost te čak oštetiti sustav za raspršivanje vode.

3. Zamijenite brisače

Kada ste to posljednji puta napravili? Stare četkice brisača na hladnoći mogu dodatno ispucati, a u slučaju ledene kiše vam neće biti od neke koristi.

4. Provjerite tlak zraka u gumama

Računica je vrlo jednostavna – što je manji tlak u gumama, one će manje prianjati za površinu, što znači da su veće šanse za proklizavanje. Za svakih 8 stupnjeva nižu temperaturu, tlak u gumama padne za 0,1 bar. Upravo je iz tog razloga važno redovito kontrolirati tlak u gumama kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila sigurna.

5. Provjerite svjetla i motorno ulje

Zamjenu ulja trebate odraditi svakih 8000 kilometara ili svaka tri mjeseca. Kako bi se motor zimi bolje podmazivao, preporučuje se korištenje lakših ulja.

6. Prekontrolirajte rezervni kotač

Provjerite njegovo stanje i pogledajte imate li u prtljažniku dizalicu i potreban alat za zamjenu kotača, ako vam to slučajno bude potrebno.  

7. Zimi je vaš automobil na udaru snijega i soli

Pri pranju ne zaboravite dobro očistiti i podvozje od eventualnih ostataka soli ili pijeska. Kako bi se pak izbjeglo zaleđivanje sustava goriva na vašim automobilima, korisno je prije zime provjeriti ima li u spremniku kondenzacijskih nakupina vode nastalih ljeti.  

Sve ove provjere omogućit će vam sigurniju vožnju. Ipak, unatoč svim pripremama nesreće se na cestama događaju te je potrebno osigurati sebe i svoje vozilo.

Na kompare.hr ćete sigurno pronaći najbolju policu za obvezno auto osiguranje, ali i puno ili djelomično kasko osiguranje. Pobrinut ćemo se da brzo dobijete sve važne informacije i najveću vrijednost za svoj novac.

Uštedite svoje vrijeme i javite se Kompareovcima radnim danom od 8 do 20 sati ili subotom od 9 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber