NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Veliki kompare vodič za kupovinu zimskih guma (2017.)

Zimske gume obavezne su od 15. studenog. Ako ih već niste kupili ili postavili, još uvijek razmišljate i uspoređujete, skupili smo vam sve najbitnije informacije i korisne savjete na jedno mjesto. Pronađite idealne zimske gume najboljeg omjera cijene i kvalitete. 

Pročitajte rezultate najnovijeg ADAC testa

Hrvatski autoklub u suradnji s ADAC-om i ove je godine tradicionalno testirao zimske gume. Test se odnosio na dvije najpopularnije dimenzije za kompaktna i SUV vozila na našem tržištu: 195/65 R15 i 215/65 R16.

Kao i kod prethodnog testiranja, maksimalnu ocjenu nisu dobile nijedne testirane gume u navedenim kategorijama. Ipak, neke su se svojom izradom i svojstvima izdvojile kao kvalitetnije od drugih. One su označene ocjenom vrlo preporučljivo.

1. Najbolje u dimenziji 195/65 R15

Zimske gume koje su najbolje zadovoljile kriterije ocjenjivanja su Continental WinterContact TS860, ESA+ TECAR Super Grip 9 i Kleber Krisalp HP3. U konkurenciji od 16 zimskih guma testiranih na VW Golfu 7, Continental WinterContact TS860 gume iz premium segmenta uvjerljivo su odnijele pobjedu. Pokazale su najbolje performanse na mokroj podlozi, također dobre rezultate na suhom, snijegu te ledu, a sve to uz izuzetno nisku potrošnju goriva.

ESA+ TECAR Super Grip 9 zimske gume proizvode se u Goodyear koncernu, a na testu su zauzele drugo mjesto. Najbolje su rezultate pokazale na zaleđenoj cesti, ali i kad je u pitanju najniža potrošnja goriva.

Trećeplasirane zimske gume, Kleber Krisalp HP3, potječu iz grupacije Michelin. Pokazale su se izdržljivima te su polučile dobre rezultate prema svim kriterijima testa. Zanimljivo je da su gume na drugom i trećem mjestu nadmašile proizvode matičnih kuća: Goodyear UltraGrip 9, Dunlop Winter Response 2 i Michelin Alpin 5.

 2. Najbolje u dimenziji 215/65 R16

U konkurenciji većih dimenzija, test na VW Tiguanu je pokazao definitivnu prevlast guma Dunlop Winter Sport 5. Izvrsne su se pokazale na mokroj podlozi. Ujedno su one jedine, u tom segmentu, ocijenjene kao vrlo preporučljive.

U kategoriji preporučljivih guma s određenim nedostacima našle su se BF Goodrich g-Force Winter 2 i Goodyear UltraGrip Perform.Gen-1. Prve su smanjenu ocjenu zaradile zbog slabijih performansi na suhom i mokrom, a Goodyear gume su se pokazale lošijim izborom kad je u pitanju snijeg. Detaljan pregled svih testiranih guma pogledajte u grafičkom prikazu, preuzetom s hak.hr web stranice. 

 

Test u dimenziji 195/65 R15

 

Test u dimenziji 215/65 R16

 

Kriteriji ocjenjivanja

Pripazite na “sitnice” koje su bitne!

Uz informacije o ponudi i stanju na tržištu, nabava novih zimskih guma bit će jednostavnija. Ipak, dobro je na umu imati i poneki koristan savjet, direktno od vulkanizera

1. Obratite pažnju na starost gume

Osim na cesti, guma itekako gubi svoja svojstva i „propada“ dok stoji na zalihi. Prilikom odabira zimskih guma, zato svakako provjerite godinu proizvodnje. Kad nabavljate nove, na samim gumama potražite DOT broj. Ako je istaknut u četiri znamenke, guma koja je pred vama proizvedena je nakon 2000. godine. To znači da je novije proizvodnje.

Također savjetujemo da birate gumu ne stariju od 2 godine. Kako ćete znati koje je točno godine izrađena? Također uz pomoć DOT broja, u kojem prve dvije znamenke označavaju tjedan, a druge dvije godinu proizvodnje. Ako ste u mogućnosti, preporučujemo da zimski set guma mijenjate svake dvije do tri sezone. Teži uvjeti, sol na cestama i niske temperature smanjuju svojstva guma, a time i vašu sigurnost prilikom upravljanja.

2. Pronađite prave dimenzije

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je bitan pravilan odabir dimenzija guma. Osim što krive dimenzije povećavaju potrošnju goriva, pogoršavaju i performanse u vožnji, a time ugrožavaju sigurnost i vas i vaših suputnika. Ako niste sigurni koje su veličine gume na vašem autu, informaciju potražite u specijaliziranoj radnji ili od vulkanizera kod kojeg ih mijenjate.

3. Pravilno ih skladištite

Dugotrajnost svih guma ovisi o uvjetima u kojim su korištene, ali i o uvjetima u kojima se čuvaju dok se ne koriste. Gume nikako ne bi trebalo držati u dvorištu, izložene vremenskim (ne)prilikama. Umjesto toga, ljetne gume preko zime skladištite u vertikalnom položaju, na hladnom mjestu, zaštićene od direktnog sunca i drugih izvora topline. Tako ćete izbjeći njihovo pucanje, a time osigurati duži vijek. Ako nemate mjesto za adekvatno skladištenje, uvijek možete potražiti opciju čuvanja u skladištu za gume.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →