NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kako napraviti dobar plan putovanja u 4 koraka

Spremate se na put i iz njega želite izvući maksimum? Onda se svakako isplati napraviti plan putovanja! 
To uključuje planiranje rute putovanja (posebno ako, na primjer, putujete autom), ali i plan aktivnosti na vašoj destinaciji. U nastavku donosimo savjete za oboje + 3 aplikacije koje vam mogu pomoći u planiranju! 🙂

Mladi par putuje svijetom s ruksacima

Zašto je planiranje putovanja važno? 

Planiranje putovanja je važno iz dva glavna razloga: 

 • Planiranje rute putovanja omogućit će vam da što prije stignete na destinaciju i uz što manje problema.
 • Razrađen plan aktivnosti na samoj destinaciji će vam, pak, dopustiti da ne propustite ništa (barem ništa važno) na vašem odredištu.

Na vama je koliko ćete detaljan plan putovanja napraviti – možda ipak želite ostaviti mjesta za iznenađenja i spontanost. Ipak, postoji nekoliko glavnih stvari koje biste unaprijed trebali isplanirati.

Kako napraviti dobar, razrađen plan putovanja

Planiranje putovanja ne mora iziskivati puno vremena. Dapače, možete ga ‘odraditi’ u svega 4 koraka.

1. Odaberite prijevozno sredstvo i smještaj

Na početku je važno odrediti gdje ćete noćiti i kako ćete uopće stići do tamo i do svoje odabrane destinacije: automobilom, avionom, autobusom, vlakom, BlaBla carom… Danas opcija ima zaista puno. 

Odlučite se za jednu i odmah stavite očekivane troškove putovanja na papir.

Najteže je vjerojatno planiranje putovanja automobilom ili drugim prijevoznim sredstvom kojim sami upravljate jer tad trebate razraditi i plan rute putovanja. 

Nasreću, danas to besplatno i lako možete učiniti pomoću aplikacija kao što je Google Maps:

 • Upišite željenu destinaciju (najbolje točnu ulicu; na primjer onu u kojoj vam je smještaj) te kliknite na “Upute”:
Google Maps sa posebno označenom ikonom "Upute"
 • Zatim odaberite početnu točku (točku s koje krećete na putovanje; na primjer vašu adresu) te obavezno odaberite način putovanja (na primjer, automobilom) kako bi vam se prikazale adekvatne rute.
Primjer ruta i uputa na Google Mapsu

Kao što vidite na slici, Google Maps će vam odmah prikazati nekoliko mogućih ruta te okvirno vrijeme putovanja.

Kliknite na rutu koja vam se najviše sviđa kako biste ju odabrali, odnosno kako bi vas Google Maps počeo navoditi.

2. Napravite popis atrakcija koje želite posjetiti

Ovo je posebno važno ako putujete u mjesto ili državu s kojom niste previše upoznati. U tom slučaju svakako savjetujemo da se prvo informirate o tome što tamo vrijedi vidjeti i isprobati.

Evo par ideja za materijale koje možete koristiti u tu svrhu:

 • Tiskani priručnici 
 • Videi i dokumentarci

Google Maps preko kojeg odmah možete pronaći i upute do odabranih odredišta

Gooogle Maps sa označenim glavnim atrakcijama za obići u dijelu Zagreba, poput Muzeja Mimare, koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i sličnih
 • Web članci na privatnim blogovima ili stranicama poput Wikipedije
 • Stranice s recenzijama različitih atrakcija, ugostiteljskih objekata i sličnih zanimljivosti, poput TripAdvisora
 • Facebook grupe, poput Savjetnika za putovanja, gdje možete i direktno zatražiti savjete ljudi koji su već posjetili vašu destinaciju

Kad ste zadovoljni pronađenim, napravite popis top # stvari koje želite obići ili isprobati. 

Vjerojatno nećete uspjeti obići baš sve, pa razmislite o tome što je vama najvažnije ili vam predstavlja najveće zadovoljstvo, a zatim to prioritizirajte.

3. Odredite budžet i popis troškova

Kad ste više-manje odabrali kako ćete putovati, gdje ćete noćiti i što sve želite posjetiti, imate dobru podlogu za računanje ukupnog troška putovanja. U to uključite cijenu:

 • Smještaja
 • Prijevoza
 • Ulaznica 
 • Hrane i pića (pro savjet: cijene restorana i/ili namirnica u vašoj odabranoj zemlji možete provjeriti na Numbeu i sličnim stranicama)
 • Drugih troškova (npr. vinjete)

Provjerite odgovara li ovo vašem budžetu.

Svakako savjetujemo da ostavite nešto prostora za nepredviđene troškove. 

Primjerice, putujete li avionom, može se dogoditi da vam se prtljaga ‘izgubi’ i da morate kupiti nove stvari na odredištu. Ili se možete ozlijediti i biti primorani platiti liječničku pomoć. 

Alternativa je da za takve nezgodne slučajeve i rizike ugovorite putno osiguranje koji vam nadoknađuje iznenadne troškove (u potpunosti ili djelomično) koje ste imali na putovanju.

Mogući 'rizici' i nepredviđeni troškovi na putovanju, poput krađe prtljage, raznih nezgoda, iznenadne bolesti i drugih

4. Napravite detaljan ‘vremenski’ plan putovanja

Naposljetku, definirajte točno kada želite stići na destinaciju, obići pojedine atrakcije i slično kako biste maksimalno iskoristili vrijeme koje imate na raspolaganju.

a) Napravite ‘vremenski’ plan aktivnosti 

Što želite obići ili isprobati? Koliko vremena ćete potrošiti na to? Koliko vam vremena treba da biste tamo stigli? Hoće li vam nakon toga trebati vrijeme za odmor ili vrijeme za pripremu prije toga? 

Sve to definirajte barem okvirno unaprijed, na papiru ili nekoj aplikaciji. Bit će vam zabavno križati stavke s popisa na putovanju – a i super će vam koristiti kako biste obišli što više stvari u što manje vremena!

Raspored aktivnosti po danima

b) Napravite ‘vremenski plan’ putovanja do destinacije

Google Maps i slične aplikacije vam mogu pomoći predvidjeti vrijeme potrebno za dolazak na različita odredišta. Savjetujemo da ih iskoristite kako biste jasno znali kada stižete, bilo na vašu glavnu destinaciju ili destinacije koje želite posjetiti na putovanju. 

Ako putujete avionom, još je važnije da unaprijed iskalkulirate npr. dolazak 2 sata ranije na aerodrom, vrijeme potrebno za presjedanje, vrijeme potrebno za stizanje na drugo prijevozno sredstvo (poput autobusa koji vas vozi do smještaja) i slično. 

Putovanje avionom može biti poprilično komplicirano, pa vam ne treba dodatan stres planiranja ‘u hodu’.

Besplatne aplikacije za planiranje putovanja

Specijalizirana aplikacija za planiranje putovanja nije ‘must-have’, no zaista vam može pomoći. 

Postoji nekoliko vrsta takvih aplikacija – od onih koje vam pomažu isplanirati cijeli raspored puta do onih koje vam jednostavno pomažu spakirati sve potrebno (priznajte, ne bi bio prvi put da zaboravite četkicu za zube ili punjač).

Stoga, evo tri super aplikacija koje vam u svemu tome mogu pomoći.

TripIt

TripIt je aplikacija za planiranje putovanja u punom smislu riječi. Drži na okupu sve što vam je važno – od letova i smještaja do brojeva rezervacije. Plus je i to što je jednostavna za korištenje.

Kad dobijete mail s potvrdom o nekoj rezervaciji, npr. na Bookingu, taj mail samo proslijedite na plans@tripit.com. Aplikacija tada rezervaciju automatski dodaje u vaš plan putovanja i kreira raspored za vas.

Osim toga, TripIt vam šalje i korisne podsjetnike kako nikad ne biste propustili važan let, rezervaciju i slično. 10/10!

Aplikacija TripIt koja pomaže kreirati raspored putovanja i šalje korisne podsjetnike

Urbs

Urbs je zaista jedinstvena i odlična aplikacija za sve one koji vole razgledavati ‘pješaka’. Omogućava vam da isplanirate što želite obići i automatski kreirate pješačke rute do tamo. No, najveći plus ove aplikacije su audio zapisi koji preuzimaju ulogu virtualnog vodiča.

Urbs ima 700+ audio opisa raznih atrakcija koje su pisali i naratirali stručnjaci. Osim toga, profesionalni pisci na aplikaciji ostavljaju i preporuke za restorane i druge objekte i atrakcije.

Aplikacija Urbs koja pomaže u planiranju pješačkih ruta za obilazak i ima ulogu virtualnog vodiča

PackPoint

PackPoint je go-to aplikacija za pakiranje stvari. Pomaže vam odrediti što spakirati na temelju duljine vašeg putovanja, vremenskih uvjeta na odredištu i aktivnosti koje ste isplanirali. 
Aplikacija će sama ‘povući’ očekivane vremenske uvjete te, na temelju toga i drugih faktora, kreirati checkliste stvari koje trebate ponijeti. Tako lako možete provjeriti imate li sve što vam je potrebno prije polaska.

Aplikacija PackPoint koja pomaže u pakiranju stvari za put

Ugovorite putno osiguranje

Planiranje putovanja podrazumijeva i planiranje za nepredviđene situacije, kao što su krađa prtljage, iznenadna bolest i slično. Od takvih i drugih rizika štiti vas putno osiguranje

Ono pokriva troškove takvih nepredviđenih problema (u cijelosti ili djelomično) te vas rješava nepotrebnog stresa.

Putno osiguranje
Pronađi najbolju ponudu putnog osiguranja!