NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Koji flat internet i koji operater je savršen za vas

Osnovna prednost koju ima prijenosni flat internet je jednostavna i lako dostupna instalacija. Sve što vam treba je utičnica za struju u koju ćete „prištekati“ uređaj.

ljubičati ruter za internet

Za vas smo detaljno analizirali tri takve ponude: Pokućni internet (Tele2), Homebox Duo (A1) i Gigabox (HT).

Flat internet i količina prometa – koji je najbolji?

Iako svi operateri nude neograničen internet, trik za onaj najbolji se krije u količini podataka koja će se prenositi najvećom brzinom. U toj kategoriji Pokućni internet uvjerljivi je pobjednik s ponudom od 1 TB podataka (1000 GB) po najvećoj brzini.

Ugrubo, riječ je o 33 gigabajta dnevno, a to je sasvim dovoljno za, primjerice, gledanje deset filmova u HD rezoluciji. Ako pak uspijete potrošiti čitav terabajt, brzina će vam se smanjiti na 1 Mbit/s od 18 do 23 sata do isteka mjeseca.

Što se tiče, recimo, Homebox Duo paketa, njemu će se brzina smanjiti na 5 Mbit/s nakon potrošenih 200 GB prometa. Ako uspijete potrošiti čitav terabajt, brzina će pasti na 2 Mbit/s. Gigabox će vam pak nakon potrošenih 300 GB (400 GB uz grupiranje) brzinu smanjiti na 4 Mbit/s.

Najbrži flat internet ima Gigabox

Kada je riječ o brzini, onda je uvjerljivi pobjednik Gigabox s potencijalnom brzinom do 350 Mbit/s. Pokućni internet nudi potencijalnu brzinu od 150 Mbit/s što je dovoljno za drugo mjesto, dok Homebox Duo zaostaje s brzinom od 112 Mbit/s.

Imajte na umu da brzina ovisi i o udaljenosti odašiljača i broju korisnika na tom području pa ovdje može biti riječ o razlici samo na papiru. Treba napomenuti i to da su sve tri brzine sasvim dovoljne za svaku vašu potrebu.

Svugdje imate probni rok od 14 dana

Svi operateri nude 14 dana probnog roka pa ako baš inzistirate, možete uzeti sva tri uređaja i „uživo” provjeriti brzinu i ostale karakteristike. Vrijedi spomenuti i da Homebox Duo kao zasebnu prednost uključuje i uslugu fiksnog telefona i interneta.

Gigabox pak možete kombinirati s EvoTV-om. Osim toga, svaki od providera dopušta da na WiFi mrežu spojite do 64 uređaja istovremeno.

Što je sa stabilnošću signala i isporukom?

Signal će vam biti stabilan više-manje kod svih operatera, ali on uvelike ovisi i o broju korisnika koji su trenutno na mreži. To, naravno, ne znači da će vam veza stalno pucati i da ćete svako malo ostajati bez signala.

Kada je pak riječ o isporuci pojedinog paketa, nema neke velike razlike među operaterima. Prosjek dostave je oko 5 radnih dana.

Kod cijena nema većeg odstupanja

Što se cijene tiče, nema nekog većeg odstupanja. Za Pokućni internet cijena je 194 kune mjesečno. Uz uređaj, naravno.

Kada je riječ o Homebox Duo internetu, cijena je 185 kuna mjesečno, dok je 199 kuna mjesečno (+ 98 kuna jednokratno za uređaj) potrebno izdvojiti za HT-ov Gigabox.

Osim toga, bitno je napomenuti da je cijena interneta povoljnija uz grupiranje. Dakle, ako već imate ugovorenu neku od usluga (TV ili telefon) kod nekog od ova tri operatera, onda će vam biti povoljnija i cijena interneta. Tako će se cijena kretati između 174 i 184 kune mjesečno, ovisno o operateru.

Uvijek je dobro uz paket uzeti i uređaj

Kada u ponudi vidite da se uređaj posebno naplaćuje, svakako je preporučljivo uzeti ga. Zašto? Naime, svaki je router, koji nudi određeni operater, već namješten da savršeno i bez ikakvih zastoja radi. Vaše je samo da ga uključite u struju.

Osim toga, routeri su najbolji “lovci” na signal i uvijek su bolje rješenje od korištenja tableta ili mobitela za tu svrhu.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →