NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Prednosti i nedostatci 5G mreže

Budući da se broj uređaja, korisnika i zahtjeva za bržom vezom konstantno povećava, 5G mreža je super rješenje koje nam donosi tehnološki razvoj i unapređenje komunikacijskih mogućnosti.

Što je 5G mreža?

5G je skraćenica koja označava petu generaciju bežičnih mreža. Prve četiri generacije donijele su novu razinu povezivanja, a 3G i 4G su bile usredotočene na poboljšanje mobilnih podataka. 5G mreža nastoji nastaviti ovaj trend i proširiti svoju upotrebu za širokopojasni pristup mobilnim uređajima. Uz to, uvodi nove mogućnosti napredovanja tehnologije što će sigurno utjecati na rast razvoja “interneta stvari” (IoT-a).

Kako 5G radi?

Najjednostavnije rečeno, 5G prenosi veliku količnu podataka kraćim udaljenostima od 4G mreže. To, naravno, pomaže brzini i dosljednosti signala veze, ali i samoj mreži.

Ako se pitate koja je razlika između 4G i 5G mreže, dovoljno je spomenuti kako trenutne mreže postaju preopterećene u većim gradovima, a redovita se usporavanja događaju u vrijeme gužve. Porast “pametnih” naprava povezanih s internetom znači da nam je potreban brži sustav većeg kapaciteta za podršku milijardama uređaja koji već postoje. Uz 5G mobilni podaci postaju jeftiniji, manje troše energiju i brže povezuju više uređaja.

Budući da je sa svakom novom tehnologijom važno razgovarati o prednostima i nedostatcima kako biste bolje razumjeli kako će to utjecati na vas ili vaše poslovanje, u nastavku donosimo glavne prednosti i nedostatke 5G mreže.

5G mreža

Prednosti 5G mreže

Osim toga što je izvrsna prilika za programere i implementaciju aplikacija koje zahtijevaju brzu mrežu, 5G mreža ima još nekoliko prednosti.

1. Velika brzina interneta

S novim ubojitim brzinama (do 1 Gbit/s) učitavanja i preuzimanja, sada biste filmove mogli preuzimati u sekundama, pogotovo ako ste blizu jednom od 5G tornjeva. Također, brzina 5G mreže uređajima omogućuje brži “razgovor” s mrežom što znači da ćete brže dobiti podatke koji vam trebaju.

2. Troši se manje energije

5G troši manje energije od 4G jer se brzo može prebaciti na niskoenergetsku uporabu. Na taj se način također produljuje trajanje baterije uređaja.

3. Manje zagušenja i veća dostupna propusnost

Za razliku od 4G, 5G mreža pruža sigurniju i pouzdaniju uslugu zbog bolje upotrebe propusnosti i više točaka povezivanja. Osim stabilne veze bez pucanja, problemi sa zagušenjem koji dovode do usporene usluge bit će smanjeni. Također, 5G može istovremeno spojiti milijun uređaja na jednom kvadratnom kilometru pa se više nećemo osjećati kao da se međusobno natječemo za signal.

4. Pametno olakšavanje svakodnevnog života

Uz 5G mrežu i internet stvari (IoT) sve će imati svoju ulogu – od pametnih termostata, hladnjaka i zvučnika do senzora u raznim industrijama i gradskim električnim mrežama. Internet stvari koji podržava 5G ključan je za pružanje gradovima boljeg nadzora infrastrukture. Također se može koristiti za pametnu automatizaciju u tvornicama mijenjajući radne procese. Uz ove mogućnosti, pametni hladnjak će vam slati informacije o namirnicima koje nedostaju, ali će se također povećati sigurnost u prometu brzim slanjem obavijesti te omogućiti medicinske operacije na daljinu.

5G, tehnologija

Nedostatci 5G mreže

Uz nabrojane prednosti, također postoje i određeni nedostatci 5G mreže.

1. Teška instalacija i primjena

Za pokrivanje istog područja koje je trenutno pod 4G mrežom potrebno je više odašiljača pa je samo uvođenje dosta sporo.

2. Mogućnost probijanja mreže

Kako bi se izbjegao sve veći rizik od hakiranja, kibernetička sigurnost 5G mreže zahtijeva još poboljšanja. Neki sigurnosni problemi mogu proizaći iz same mreže, dok drugi uključuju uređaje koji se povezuju na 5G. Veća propusnost može opteretiti trenutni sigurnosni nadzor te se više treba raditi na sigurnosnim standardima i enkripciji za IoT uređaje kako probijanje mreže ne bi bilo moguće.

Na poboljšanje sigurnosti također možete utjecati sami. Za početak na sve svoje uređaje instalirajte antivirus, koristite jake lozinke (s velikim, malim slovima, simbolima i brojevima) te koristite VPN kako bi trećim stranama onemogućili pristup vašim podacima bez dopuštenja.

3. Pražnjenje / zagrijavanje baterije

Na mobitelima koji su na 5G mreži primijetit ćete brzo pražnjenje baterije. Ako želite raditi na mobitelu cijeli dan uz samo jedno punjenje, trebat će vam i bolja tehnologija baterije. Također, mobiteli se dosta mogu zagrijati kada rade pa je u ovom slučaju upravo to štetnost 5G mreže.

4. Nedostatak široko rasprostranjene pokrivenosti

Trenutačno je 5G pokrivenost ograničena na usko definirana područja, tj. veće gradove u kojima je najviše populacije. Ako živite ili radite u velikom gradu, najvjerojatnije ćete prvi imati koristi od 5G tehnologije. Za sve ostale, osobito u udaljenim područjima, proći će neko vrijeme prije nego što 5G mreža bude uspostavljena. Do 2027. godine u planu je pokriti 90 % stanovništva, tj. 50 % teritorija Hrvatske i sve glavne cestovne i željezničke pravce.

Želite brži internet?

Ako želite imati dosad najbrži mobilni ili fiksni internet, a ne želite čekati na javljanje operatera, slobodno se javite Kompareovcima koji će za vas besplatno odraditi provjeru dostupnosti na željenoj adresi.

Uz kompare.hr štedite svoje vrijeme i novac te birate najbolju opciju za sebe. Za sva pitanja možete nam se javiti na kontakt broj 01 555 0666. Tu smo za vas radnim danom od 8 do 20 sati ili subotom od 9 do 14 sati.