NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kako pronaći izgubljeni mobitel? 4 metode

Izgubili ste mobitel i, ako ćemo iskreno, to je poprilično problematično. Na njemu imate sve, od privatnih fotografija do bankovnih i kartičnih podataka. 

Situaciju stoga trebamo što prije riješiti, bilo da ćemo uspjeti pronaći mobitel ili pak, kao zadnju opciju, obrisati sve podatke s njega.

U ovom članku doznajte kako pronaći izgubljen mobitel i zaštititi ga, bez obzira imate li Android ili iPhone.

Žena na ulici razgovara na telefon.

Kako pronaći izgubljeni mobitel? 

Pronađite metodu za sebe, ovisno o tipu mobitela te o tome je li upaljen.

1. Kako pronaći mobitel preko Googlea

 • Ova metoda funkcionira samo za Android.
 1. Prijavite se na Googleovu uslugu Find My Device putem Google računa koji je povezan s izgubljenim mobitelom.
 2. Ako imate više uređaja, odaberite izgubljeni mobitel u izborniku. 
 3. Ako nemate više uređaja spojenih s ovim Google računom, tada će se na karti prikazati odmah prikazati lokacija traženog mobitela. S desne strane ćete moći vidjeti dodatne podatke o uređaju i određene radnje koje možete poduzeti.
Screenshot Google Find My Device usluge s podacima o izgubljenom mobitelu i dodatnim opcijama, poput produciranja zvuka.
Ova metoda funkcionira samo ako je:
✔️ Mobitel spojen s vašim Google računom

✔️ Na mobitelu uključena mogućnost lociranja

→ Lociranje je za većinu korisnika Androida automatski uključeno, odnosno nije potrebno da ste ga nužno vi sami prethodno uključili.

✔️ Na mobitelu uključena opcija Pronađi moj uređaj (Find my device)
→  Da biste uključili ovu opciju na Xiaomi mobitelima, na primjer, trebate otići na Postavke (Settings) > Zaporke i sigurnost (Passwords and security) > Privatnost (Privacy) > Pronađi moj uređaj (Find my device). Ovdje ćete moći odabrati uključenje opcije.

→ I ova je značajka sve češće automatski aktivirana.

✔️ Mobitel upaljen
✔️ Mobitel spojen na Wi-Fi ili uključen mobilni internet
→ Ako to nije slučaj, možda ćete moći vidjeti zadnju lokaciju mobitela, odnosno lokaciju u trenutku kad je bio spojen na Wi-Fi. Za ovo je potrebno da ste prethodno dozvolili pohranjivanje lokacija. 
→ Na Xiaomi i drugim mobitelima potrebno je ići na Postavke (Settings) > Lokacija (Location) > Google povijest lokacija (Google Location History) > odaberite Google račun ako ih imate više > Uključi (Turn On).
✔️ Mobitel vidljiv na Google Playu

2. Kako pronaći mobitel uz IMEI broj

 • Ova metoda funckionira za iOS i Android.

IMEI (International Mobile Equipment Identity) je jedinstven 15- do 17-znamenkasti identifkacijski broj vašeg mobilnog uređaja; nešto poput otiska prsta.

IMEI se bilježi kadgod mobitel koristimo za surfanje, pozive i poruke. Stoga, ako netko koristi vaš izgubljeni mobitel na neki od ovih načina, mogli biste ga pronaći putem ovog jedinstvenog broja.

Evo i kako:

 1. Pronađite vaš IMEI broj. Trebao bi pisati na kutiji uređaja – nadamo se da ste ju sačuvali.

Pretražite svoj IMEI broj u nekoj od popularnih aplikacija za to, poput IMEI trackera.

Aplikacija za praćenje mobitela po IMEI broju.
*Ovu aplikaciju nismo isprobali te ju ne možemo preporučiti. Ovdje ju spominjemo samo kako bismo ilustrirali mogućnosti s IMEI brojem.

Ako aplikacija uspije ući u trag vašem mobitelu, vidjet ćete njegovu lokaciju, a ponekad i druge podatke koji bi vam mogli koristiti, kao na primjer trenutno korišteni SIM.

3. Kako pronaći iPhone

Izgubljeni iPhone moguće je pronaći na nekoliko načina. 

Putem Find My aplikacije:

 1. Otvorite Find My aplikaciju na drugom Apple uređaju. Bilo koji uređaj će vam poslužiti, od Apple Watcha do iPada.
 2. Ulogirajte se sa svojim Apple IDom. 
 3. Kliknite na Uređaji (Devices).
 4. Odaberite izgubljeni uređaj, odnosno iPhone. Lokacija će vam pisati odmah ispod naziva uređaja.
👌 Za ovu je metodu potrebno da je Find My aplikacija već prethodno aktivirana na vašem iPhoneu. No, ona se danas najčešće automatski uključuje nakon što se ulogirate.

Ako nemate drugi Appleov uređaj preko kojeg biste pristupili Find My aplikaciji, za pronalazak mobitela možete koristiti iCloud servis:

 1. Ulogirajte se na iCloud sa svojim Apple IDom. Koristite isti Apple ID s kojim ste ulogirani na iPhoneu.

 1. Nakon što se prijavite, kliknite Svi uređaji (All Devices)
 2. Odaberite izgubljeni mobitel. Prikazat će vam se karta s lokacijom.

Ako koristite značajku Dijeljenje s obitelji i stvorili ste obiteljsku grupu, tad iPhone možete pronaći i pomoću uređaja članova obitelji u toj grupi:

 1. Otvorite Find My aplikaciju na uređaju člana obitelji.
 2. Otvorite Uređaje (Devices).
 3. Kliknite na mobitel ako ga aplikacija prikazuje. Pogledajte trenutnu ili zadnju zabilježenu lokaciju.

Naravno, najlakše ćete naći izgubljeni iPhone ako imate AirTag. AirTag šalje bluetooth signal svim obližnjim Appleovim uređajima koji koriste Find My network opciju. Zatim ti isti uređaji šalju lokaciju vašeg AirTaga iCloudu.

Dakle, ako imate AirTag, ponovno ćete iPhone tražiti putem iClouda gdje biste trebali dobiti njegovu točnu lokaciju.

Ako dosad niste imali AirTag, preporučujemo da razmislite o kupnji istog u budućnosti. On je koristan jer izgubljene uređaje možete pronaći bez da zadovoljavaju ijedan od onih uobičajenih uvjeta. Dakle, uređaj ne mora biti upaljen, spojen na Wi-Fi, ulogiran na Appleov račun, niti išta drugo.

4. Kako pronaći ugašen mobitel

Ugašen mobitel najteže je pronaći i, nažalost, sve više kradljivaca to i zna pa se mobiteli gase odmah nakon što završe u njihovim rukama. No, nije sve izgubljeno; još uvijek vam preostaju neke opcije.

 • 📱 Ugašeni iPhone

Ako tražite ugašeni iPhone, tad će vam izuzetno koristiti AirTag ako ga imate. Jednostavno se ulogirajte na iCloud (ili idite direktno na iCloud.com/find) i tamo pronađite lokaciju svog mobitela.

No, moguće je da ćete ga uspjeti locirati i bez AirTaga ukoliko ste prethodno aktivirali Find My network opciju. 

Kao što smo već spomenuli, Find My network funkcionira putem bluetooth signala koji se šalju Appleovim uređajima u blizini mobitela. Zatim ti isti uređaji šalju podatke o lokaciji mobitela koju ćete moći pronaći na iCloudu ili putem Find My aplikacije na drugom uređaju.

U ovom slučaju samo pratite već gore navedene korake.

 • 📱 Ugašeni Android ili iPhone

Za Android nažalost nemamo nikakve specifične savjete, već jedan univerzalan koji se može koristiti za bilo koji izgubljeni mobitel: pozivanje teleoperatera.

Jednostavno nazovite teleoperatera i pitajte može li geolocirati vaš mobitel. Ovo je najčešće moguće ako je od gašenja mobitela prošlo tek nekoliko sati. Brzina je za ovu metodu ključna jer ugašeni uređaji nakon određenog vremena prestaju slati signale obližnjim telekomunikacijskim tornjevima.

Prema tome, važno je da djelujete što prije. Pokušajte teleoperatera nazvati već u prvih 4 sata od gašenja mobitela, ako je moguće.

Što ako ne možete pronaći izgubljeni mobitel?

Probali ste sve i i dalje ne možete pronaći izgubljeni mobitel? Evo što još možete učiniti kao zadnji pokušaj pronalaska, ali i kako biste zaštitili svoju privatnost i onemogućili drugima dolazak do povjerljivih podataka.

1. Reprodukcija zvuka na mobitelu

Recimo da ste mobitel samo “privremeno” izgubili; negdje ste ga zametnuli. Ne možete ga pronaći, a baš ste u žurbi. Možda kasnite na rođendan, važan sastanak ili čak let. 
Ubrzajte si pronalazak mobitela uz reprodukciju zvuka. Ako koristite Android, jednostavno idite na Googleovu Find My Device uslugu (Android.com/Find) i odaberite opciju “Play Sound”.

Sličan postupak čeka vas i s iPhoneom. Idite na iCloud.com/find, odaberite izgubljeni uređaj i kliknite “Play Sound”.

Zvuk se reproducira 2 do 5 minuta.

2. Zaključavanje mobitela

Zaista ste izgubili mobitel, a ne ga samo zametnuli? Opcija je zaključati ga kako ga drugi ne bi mogli koristiti.

Ako imate Android, to ćete ponovno učiniti preko Google Find My Device usluge. Nakon što ste pronašli svoj mobitel u izborniku, odaberite opciju “Secure my Device”

Njome ćete zaključati mobitel, ali se i automatski izlogirati s Googleovog računa. Bez obzira na to, i dalje ćete moći locirati mobitel putem Find My Device usluge (ukoliko zadovoljava sve one druge uvjete, npr. upaljen je, spojen na Wi-Fi i slično).

Ako pak imate iPhone, zaključati ga možete putem Find My aplikacije ili iClouda. Odaberite “Lost Mode” (“izgubljeni” način rada) i time ćete automatski zaključati mobitel, ali i onemogućiti korištenje Apple Paya. 

Možete dodati i određenu poruku koja će se prikazivati na zaključanom zaslonu. Na primjer, možete ponuditi nagradu poštenom nalazniku.

3. Prijavite izgubljeni mobitel

Policiji možete prijaviti da ste izgubili mobitel, a savjetujemo da to i učinite. Nikad ne znate što netko može napraviti s vašim uređajem i za što bi se vas na kraju moglo okrivljavati. 

Najlakše je izbjeći takve situacije prijavom gubitka ili krađe na vrijeme.

4. Brisanje sadržaja mobitela

Ovo je svakako jedan od zadnjih koraka koje trebate učiniti, odnosno tek onda kad ste već isprobali sve drugo i gotovo ste sigurni da više nećete naći mobitel. 

Brisanjem sadržaja mobitela štitite svoju privatnost i smanjujete mogućnost eventualnih ucjena, pogotovo ako na njemu imate osjetljiv sadržaj.
Ako imate Android, ponovno ćete i ovaj korak napraviti na Android.com/Find. Odaberite svoj mobitel, a zatim kliknite na treću opciju, “Erase Device”. Nakon ovog, međutim, više nećete moći locirati svoj mobitel putem ove Googleove usluge.

Postupak je sličan ako imate iPhone. Idite na iCloud.com/Find, a zatim odaberite izgubljeni iPhone s popisa uređaja (ako ih imate više). Kliknite na “Erase This Device”.

5. Isključenje usluge

Naposljetku, najbolje je otkazati sve usluge teleoperatara kako biste dodatno smanjili mogućnosti da netko nešto loše napravi s vašim mobitelom – pogotovo ako ste na pretplati. 

Jednostavno nazovite teleoperatera, recite da mislite da je mobitel ukraden i da želite isključiti uslugu za isti. 

Osigurajte svoj mobitel za mirniji san

Jeste li znali da u sklopu osiguranja imovine možete osigurati i uređaje poput mobitela? Ovisno o polici, ono vas može štititi i od krađe i od oštećenja poput loma i napuknuća ekrana. 

Osiguranje znatno može ublažiti lošu situaciju jer barem možete računati na financijsku kompenzaciju ili servis o trošku osiguranja. Kontaktirajte naše agente za besplatne dodatne informacije i usporedbu ponuda različitih osiguravajućih društava.