Fiksni ili mobilni internet – koje su razlike?

Današnji je život nezamisliv je bez interneta. Više nije pitanje hoćemo li surfati ili ne, već hoće li nam brže surfanje omogućiti fiksni internet ili mobilni internet.

fiksni internet, mobilni internet

Obje opcije imaju svoje prednosti i mane, ali i specifične situacije koje će ponajviše utjecati na naš odabir. U nastavku saznajte više o čemu se točno radi.

Mobilni ili fiksni internet

Osnovne su prednosti fiksnog interneta stabilnost veze i brzina interneta. Ako ste ljubitelj/ica online igara, to će vam sigurno biti najvažnije. Na fiksni se internet spajamo putem parice, koaksijalnog kabla ili optike, a upravo to nam omogućuje stabilnost i brzinu.

Međutim, jedna od najvećih mana takvog načina spajanja je nedostupnost infrastrukture. U Hrvatskoj je i dalje najzastupljenija parica koja ujedno predstavlja najstariju tehnologiju. Osim toga, kao što mu sam naziv kaže – internet je fiksan što znači da ga ne možete prebaciti u vikendicu. Najdalje što može „dobaciti“ je onoliko koliko mu dopušta Wi-Fi signal ili mrežni kablovi.

Stoga, želite li fiksni internet, najbolje je prethodno provjeriti je li vam dostupan, odnosno koliku brzinu veze možete postići. Važno je znati da se s ugovornom obvezom određuje minimalna brzina, a u slučaju neisporuke iste, neki operatori će vam omogućiti raskid usluge bez penala, ako se na nju odlučite.

Fiksna veza vam također nudi cjelovitu ponudu pa tako uz internet možete dodatno ugovoriti fiksni telefon i TV, tj. trio paket.

Mobilni internet dostupan i izvan države

Mobilni internet ne treba žicu za prijenos signala. Možete ga staviti u džep i odnijeti kamo god želite, čak i izvan granica države. Nije toliko stabilan kao fiksni internet, a brzina ovisi o jačini signala. Koristite li ga u pokretu, recimo u vožnji automobilom, vjerojatno će vam „štekati” čim se maknete iz urbanog područja.

Želite li pak koristiti mobilni internet kod kuće, brzina i stabilnost također će vam varirati ovisno o signalu, ali i o opterećenosti mreže. Moguće je da ćete u popodnevnim satima, kada čitavo susjedstvo zasurfa, osjetiti da je veza usporena. Imajte na umu da u ovakvim situacijama nema garancije minimalne brzine, stoga na temelju toga raskid ugovora neće biti moguć.

Idealan odabir za ruralne krajeve

Iako je brzina interneta prednost kod fiksne veze, to ne znači da su mobilne veze spore. Što se tiče mobilnih veza, Hrvatska je pri samom EU vrhu, što znači da je kvalitetno pokrivena signalom koji vam omogućuje brzine do 150 Mbit/s.

Dodatna je prednost mobilnog interneta jednostavnija instalacija, odnosno veća dostupnost. Dok vam za fiksni internet treba dodatni uređaj, za mobilni internet vam ne treba ništa osim SIM kartice i mobitela ili tableta. Upravo iz tog razloga mobilni internet može predstavljati idealno rješenje za ruralna područja koja su slabije pokrivena telekom infrastrukturom.

Odaberite najbolji internet za sebe

Neovisno o tomu za što se odlučite, Kompareovci će vam sigurno pronaći najbolju opciju – ili za npr. najpovoljniji neograničeni mobilni internet ili fiksni internet bez ugovorne obveze. Ako niste zadovoljni s trenutnom uslugom, javite nam se da vam brzo, jednostavno i besplatno provjerimo i usporedimo cijene svih velikih operatora i ponudimo idealnu ponudu za vašu lokaciju.

Za sva vaša pitanja dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati na broj 01 555 0666.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber