Zbrajaju se štete nastale poplavom

Dok se još zbrajaju velike materijalne štete od poplave koje su izazvale ogromne količine kiše, a kojima su ugrožena velika površine sjeverozapadne Hrvatske koje su još pod vodom, Pokuplje i Posavlje kao i područje doline Neretve, stručnjaci Croatia osiguranja upozoravaju da je u Hrvatskoj osigurano samo 23,61 posto registriranih kućanstava.

„Prema podacima svjetskog reosiguravatelja Swiss Re (Sigma 2/2013) od 168 prirodnih katastrofa koje su se u 2012. godini dogodile u svijetu na prvom mjestu po učestalosti su bile upravo poplave kojih je bilo 63. U njima je život izgubilo 2979 osoba a štete su iznosile 2,7 milijardi USD. Na drugom mjestu po učestalosti bile su oluje, a na trećem potresi. U prirodnim katastrofama izgubljeno je lani 8948 života, a osiguravatelji su za štete isplatili ukupno 71,28 milijardi USD od čega najviše za štete od oluja. Ovi podaci upozoravaju da je rizik od poplave sve veći – naglasila je Anita Oreč, direktorica Sektora za osiguranje imovine Croatia osiguranja.

Na prirodne katastrofe ne možemo utjecati no osiguravateljnom zaštitom možemo spriječiti velike financijske izdatke kada se katastrofa jednom dogodi.  Osiguranjem stvari kućanstva koje građanima nudi Croatia osiguranje, obuhvaćena je zaštita naših domova od čak 14 najčešćih opasnosti, a među kojima je i poplava i bujica. Ovo osiguranje je doista povoljno i osigurava najširu zaštitu, a cijena police u prosjeku iznosi od 16,6 do 20 kuna mjesečno za stan od 50 četvornih metara. Podsjetimo, da premija osiguranja od poplave, bujice i visoke vode ovisi i o zoni izloženosti, odnosno učestalosti plavljenja na određenom području u proteklim razdobljima.

Osiguranje kućanstva, kao i dopunsko osiguranje objekata od rizika poplave, bujice i visoke vode, građani, poljoprivrednici, poduzetnici i obrtnici mogu ugovoriti i u sklopu posebnih paketa usluga s popustom koji može iznositi do 25 do čak 40 posto u odnosu na redovnu godišnju cijenu osiguranja.

Usprkos krizi i padu životnog standarda hrvatski građani su ipak sve svjesniji opasnosti od poplava. Od 2010. godine u Croatia osiguranju zabilježen je porast osiguranja od poplave posebice kod privatnih kuća. Povećan je i broj osiguranja gospodarskih subjekata iz neproizvodnih djelatnosti kao što su primjerice hoteli, trgovačka društva i zdravstvene ustanove. Protiv poplave sve više se osiguravaju i građevine u izgradnji i montažni objekti kao i stambene zgrade.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u 2012. godini građani su za police osiguranja stvari kućanstva, a koje obuhvaća i rizik poplave, izdvojili 84 milijuna kuna što je 3,6 posto više nego u 2011. godini. U Hrvatskoj je trenutno osigurano 362 tisuće kućanstava.

Croatia osiguranje bilježi najveće isplaćene štete od poplava upravo u 2010. godini kada su one iznosile 14,98 milijuna kuna. U 2011. godini za štete od poplava isplaćeno je oko sedam milijuna kuna, a u 2012. godini oko 6,5 milijuna kuna.

Inače, prema procjeni ugroženosti od poplava Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz 2009. godine, a koju je prihvatila i Vlada RH, za Hrvatsku su poplave veliki rizik jer je smještena unutar velikog dunavskog bazena i pod velikim je utjecajem Drave i Save i njihovih pritoka, a više od 50 posto teritorija nalazi se na nadmorskoj visini nižoj od 200 metara. Prema izvješću Vlade RH poplave u Hrvatskoj ugrožavaju više od 15 posto državnog kopnenog teritorija.

Croatia osiguranje je, prema podacima iz 2012. godine, lider na hrvatskom tržištu u svim vrstama imovinskih osiguranja s tržišnim udjelom od 59,4 posto.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber