NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Obvezno auto osiguranje: vodič kroz sve što trebate znati

Kada ostvarujete bonus, koliki je maksimalni bonus? Što je kasko i zašto ga ugovoriti? Tek su neka od pitanja na koja ćete pronaći odgovore u ovom velikom vodiču o obveznom auto osiguranju.

laptop-kompare-usporedba-auto-osiguranja

Što je obvezno auto osiguranje?

Auto osiguranje, odnosno osiguranje od automobilske odgovornosti jedino je obvezno osiguranje u našoj zemlji. Obvezno auto osiguranje pokriva štete koje automobilom nanesete drugim osobama.

Međutim, ako nanesete štetu svom automobilu, troškove ćete snositi sami. Osim, naravno, u slučaju ako nemate dodatna pokrića uz policu auto osiguranja ili pak ugovoreno kasko osiguranje.

Koje troškove pokriva polica auto osiguranja?

Polica auto osiguranja pokriva, dakle, troškove štete koju nanesete drugim osobama. Međutim, u policu obveznog auto osiguranja moguće je ugovoriti i dodatna pokrića.

  • Osiguranje vozača i putnika

Riječ je o dodatnom osiguranju koje omogućuje isplatu štete vozaču i suvozačima u slučaju smrti ili trajnog invaliditeta kao posljedice prometne nezgode. U tom slučaju, vozač i putnici dobivaju isplatu bez obzira na to tko je skrivio prometnu nezgodu.

Naknada za ozljede koje nisu dovele do trajnog invaliditeta nikome se ne isplaćuju. Također, osiguranje se ne može ugovoriti na manji broj putnika nego što automobil ima sjedala, a isto tako u vozilu ne smije biti više putnika od broja koji je predviđen.

  • AO PLUS

Ovo dodatno osiguranje isplaćuje štetu vozaču koji je odgovoran za nezgodu prema trećim osobama, ali i njegovim putnicima. Osim toga, isplaćuje naknadu i za pretrpljeni strah sudionika prometne nezgode.

  • Pomoć na cesti

Pomoć na cesti pokriva štete nastale sudarom ili kvarom, a svaka osiguravajuća kuća nudi različita pokrića kod ovog dodatnog osiguranja.

  • Zaštita bonusa

U slučaju nezgode ovo dodatno osiguranje štiti premijski stupanj. Može se ugovarati na puni iznos štete ili na limitirane iznose. Također, ovo dodatno osiguranje se razlikuje od jedne do druge osiguravajuće kuće.

  • Pravna zaštita

Dodatno osiguranje se odnosi na naknadu troškova pravne zaštite kao posljedice upotrebe vozila. Dakle, ako skrivite prometnu nezgodu, ovo će vam dodatno osiguranje pokriti sudske troškove. Naravno, do određenog iznosa.

  • Puni kasko bez franšize

Osnovica za obračun pokrića kod ovog dodatnog osiguranja je novonabavna vrijednost vozila, a ono pokriva štete nastale zbog prometne nezgode, požara, udara groma, tuče ili oluje. Tu su i razlozi poput eksplozije, pada snijega, poplave, bujice ili zlonamjernih postupaka trećih osoba.

  • Puni kasko uz franšizu

Pokriva isto što i puni kasko bez franšize, no ovo osiguranje pokriva i svu štetu koja prelazi iznos franšize. Franšiza je inače 1 posto i računa se na novonabavnu vrijednost vozila.

  • Udar u divljač

Kao što sam naziv kaže, ovo dodatno osiguranje pokriva sve štete uzrokovane sudarom ili naletom vozila na divlje ili domaće životinje. Saznajte više o osiguranju od sudara s divljači.

kompare_sudar_divljac_auto osiguranje
Kako biste se zaštitili od naleta životinja, potrebno je ugovoriti dodatno osiguranje.

Što je bonus?

Bonus je zapravo postotak popusta na ukupni iznos premije osiguranja koji ostvaruje vozač. Maksimalni zakonski dozvoljeni bonus u RH iznosi 50 posto, bez obzira na različito tumačenje koje imaju pojedine osiguravajuće kuće.

Tko ima pravo na bonus?

Vozač koji prvi puta registrira, točnije osigurava vozilo na svoje ime nema pravo na bonus. Ostvaruje ga tek sljedeće godine, i to samo ako prethodne godine nije imao nijednu zabilježenu štetu koju je skrivio.

Vozač svake godine ima pravo na povećanje bonusa od 5 posto, sve dok ne dođe do maksimalnih 50 posto i ostvari najveći mogući popust. To zapravo znači da je vozaču potrebno 10 godina da bi došao do maksimalnog bonusa, uz uvjet da u tih 10 godina nema niti jednu štetu.

Može li se bonus smanjiti?

Ako vozač skrivi prometnu nezgodu bilo koje vrste, bonus će se smanjiti za 3 stupnja. Naravno, što je bonus manji, premija osiguranja je skuplja. Međutim, moguće se osigurati od ovakvih situacija ugovaranjem zaštite bonusa.

Može li se odjednom doći do 50 posto bonusa?

S obzirom na to da se pravilnici po pitanju bonusa razlikuju kod svake osiguravajuće kuće, omogućujemo svojim klijentima povećanje bonusa bez da čekate 10 godina.

Bonus je moguće prenijeti s neke druge police, duplicirati s člana obitelji i sl. Samim tim ćete drastično skratiti razdoblje u kojem standardnim putem dolazite do maksimalnog bonusa.

Važno je naglasiti da pritom osoba koja vam poklanja bonus ne gubi ništa. Svakako provjerite kako doći do većeg bonusa na polici auto osiguranja.

Što je kasko osiguranje?

Kasko osiguranje je vrsta dobrovoljnog osiguranja, za razliku od obveznog auto osiguranja koje služi tomu da osigurate svoju odgovornost prema trećim osobama.

U slučaju prometne nezgode u kojoj ste krivi, obvezno auto osiguranje pokriva vam štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu, bili vi krivi ili ne. Izuzetak je jedino vožnja pod utjecajem alkohola ili opijata.

kasko auto osiguranje
Za razliku od police obveznog auto osiguranja, kasko pokriva i troškove štete na vašem autu, bez obzira jeste li krivi ili ne.

Što je djelomični kasko?

Ako želite pokriće samo za određene grupe rizika, uz isključenje rizika prometne nesreće, možete ugovoriti djelomični kasko uz nižu premiju.

Primjerice – pokriće osiguranja stakla. Ako se vozite iza kamiona koji prevozi šljunak, lako je moguće da vam kamenčić ošteti vjetrobransko staklo. Dođe li do toga, štetu prijavite po kombinaciji djelomičnog kaska, a puna polica i bonus vam ostaju netaknuti.

Koje su kazne za neosiguran automobil?

Auto osiguranje je obvezno osiguranje. Unatoč tomu, mnogi se “igraju” pa ne shvaćaju ozbiljno policu osiguranja od automobilske odgovornosti. Možda kada pročitate da je kazna za vožnju neosiguranog automobila između 5 i 15 tisuća kuna, neće vam pasti na pamet da ga ne osigurate.

Taj nemali iznos može i narasti u slučaju da s neregistriranim autom skrivite prometnu nesreću. U tom slučaju kazna može dosegnuti i 50 tisuća kuna plus troškove odštete.

Kako vam Kompare može pomoći?

U svega nekoliko klikova možete doći do police auto osiguranja koja baš kao da je krojena po vašoj mjeri. Naime, na www.kompare.hr za vas ćemo usporediti 10 ponuda koje se nalaze na našem tržištu i za vas pronaći baš najbolju.

Jamčimo vam sigurnu i ugodnu online kupovinu, a za sva vaša pitanja tu smo od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati. Javite nam se putem web stranice ili na besplatni telefon 01 555 0666.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →