Vodič kroz stranice za usporedbu ponuda (osiguranja)

HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) objavila je vodič za posjetitelje te potencijalne korisnike kroz stranice za usporedbu ponuda u području osiguranja, ali i u drugim segmentima.

U Hanfi ističu da stranice za usporedbu ponuda, a kompare.hr svakako je među njima, u posljednje vrijeme postaju izvor informacija za sve veći broj korisnika. Kao prednosti navode jednostavan pregled i usporedbu većeg broja proizvoda koje nude različiti pružatelji usluga.

Takvo predstavljanje ponude povećava transparentnost tržišta i konkurenciju među ponuđačima. Osim toga, može rezultirati i nižim cijenama za potrošače, napominju regulatori.

Sveobuhvatne, kvalitetne i istinite informacije

Uz spomenute prednosti, u Hanfi upozoravaju i na potencijalne rizike. Postoji mogućnost, napominju, da potrošači na takvim stranicama ne prime nužno sveobuhvatne, kvalitetne i istinite informacije.

Korisnici financijskih usluga često nisu upoznati s obilježjima proizvoda, odnosno usluge koju namjeravaju koristiti. Nisu često upoznati ni s podacima o tome tko je ovlašten nuditi takve proizvode i usluge te koji su mogući rizici njihova korištenja.

Transparentnost je najvažnija

Stranice za usporedbu zbog veće transparentnosti i izbjegavanja mogućnosti sumnji u sukob interesa stoga trebaju jasno navesti sve subjekte uključene u ponudu financijskih proizvoda i usluga.

Potrebno je jasno navesti tko je distributer, osiguratelj, vlasnik stranice, ali i kome se korisnik može obratiti s pritužbama. Bitno je jasno naglasiti i koji su mogući mehanizmi rješavanja potencijalnih sporova.

Što stranice za usporedbu ponuda nude

Postoji razlika između stranica koje samo uspoređuju cijene na tržištu i onih koje i prodaju te usluge. Ako je riječ o stranicama kao što je kompare.hr, dakle onima na kojima je moguće ugovoriti određeni proizvod, stranica treba sadržavati cijenu proizvoda ili popust na cijenu ugovora. Jednostavno, treba sadržavati sve informacije za potrošače koje su sukladne čl. 432. Zakona o osiguranju.

Ako je riječ o komercijalnoj stranici, potrebno je navesti model njezina financiranja. Treba biti jasno prikazano je li model financiranja putem oglasa, donacija, određenog modela provizije i slično.

Kompare-auto-osiguranje

Zavaravajuće oglašavanje

Kako bi se izbjeglo zavaravajuće oglašavanje, na stranici treba istaknuti opseg tržišta osiguranja koje stranica pokriva. Dakle, jesu li ponudom obuhvaćena sva osiguravajuća društva u Hrvatskoj ili samo neka.

Jednako tako, potrebno je navesti opseg proizvoda, odnosno usluga u određenoj kategoriji osiguranja koji su ponuđeni na stranici. Treba eksplicitno izraziti nude li određeni tip osiguranja sva društva koja su uključena u ponudu na stranici ili ne. Usto, potrebno je navesti i posebne i povremene marketinške ponude uz jasno objašnjenje njihova značenja.

Korisnici uvijek trebaju biti na prvom mjestu

S namjerom poštenog pristupa prema korisnicima i nepristrane ponude proizvoda odnosno usluga na stranici jasno trebaju biti objašnjeni i istaknuti kriteriji koji se uzimaju u obzir. Pri tome se misli na kriterije po kojima se određeni proizvodi rangiraju u ponudi, naknade povezane s kupnjom i korištenjem proizvoda (kome se one isplaćuju uz navođenje ukupnog iznosa troška za potrošača) i datum posljednjeg ažuriranja stranice.

U kompare.hr-u korisnik je uvijek na prvom mjestu pa smo sve potrebne informacije objedinili u Obavijestima potrošačima.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber