NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Vjenčanje – dan iz snova bez bankrota

„Udajem se i na sto muka sam“ – jeste li to već negdje čuli? Dok netko od nas sanja o skromnom vjenčanju u krugu najbližih, drugi maštaju o raskošnom i luksuznom prijemu sa nekoliko stotina uzvanika.

Bez obzira na to kakvo vjenčanje vi priželjkujete, najvažnije je da se s tom odlukom osjećate dobro, opušteno i sigurno. Slušajte svoje želje i jednostavno radite po svom ukusu, a ne onako kako se to podrazumijeva, radi oduvijek ili kako kažu roditelji.

Vjenčanje je jedan od najvažnijih, ali i najstresnijih događaja u životu. No, mi sami najviše možemo utjecati na to hoće li to biti jedan od najsretnijih i najopuštenijih dana u životu ili ćemo ga pamtiti po lošim odlukama, negativnim osjećajima ili svađama i napetosti zbog brige o financijama. Realno sagledajte svoje financijske mogućnosti i uskladite ih sa svojim željama. kompare.hr donosi vam čak 14 korisnih i provjerenih savjeta koji vam mogu pomoći u planiranju vašeg najsretnijeg dana u životu. Sretno mladenci!

1. Odredite budžet kojim raspolažete: istražite preko interneta ili se posavjetujte s nekim tko je već organizirao vjenčanje oko cijena i stavite na papir koliko biste bili spremni izdvojiti za vjenčanje. Organiziranje detalja neće biti tako jednostavno i vjerojatno će vas svaki detalj u konačnici stajati više no što ste planirali. Iz tog razloga je bitno pridržavati se zacrtanog plana da ne biste umjesto unaprijed određene, platili puno veću svotu novca.

2. Okupljanje ispred crkve, a ne kod mladenaca pa kod mladenke: na taj način nemate troškova za hranu i piće za goste kod kuće, izbjegavate troškove kićenja automobila (baloni, mašne…), a ne trebate ni kititi revere gostiju (ionako većina njih ne voli one rupice od igle na svojim sakoima ili haljinama). Dobitak: manje stresa, veća posvećenosti sebi i pripremama za vjenčanje. Ušteda: 30 kuna po osobi.

3. Ušteda na cvijeću: cvijeće je samo po sebi prelijepo. Umjesto umjetničkih kreacija i instalacija koje vas mogu koštati i nekoliko tisuća kuna, cvijeće po svom ukusu nabavite na veleprodaji cvijeća. Za malo novaca, imati ćete i svoj jednostavni vjenčani buket, a ostati će i za ukrašavanje stolova za goste. Neka vam pri tome pomognu i prijateljice. Birajte uvijek sezonsko cvijeće; ne inzistirajte primjerice na bijelim kalama ili božurima, ako nije njihova sezona, jer će ih možda biti nemoguće nabaviti ili će im cijena biti paprena. Izbjegavajte termine oko prigoda i blagdana kao što su Valentinovo ili Svi sveti, jer su cijene cvijeća tada više i do 200%.  Ušteda: ovisno o cvijeću, 1000, pa čak i nekoliko tisuća kuna.

4. Organizirajte vjenčanje izvan sezone: sezona vjenčanja je u kasno proljeće i ljeto i tada su, s obzirom na veliku potražnju, i cijene najviše. Izvan sezone proći ćete znatno jeftinije. Također, uzmite u obzir vjenčanje petkom umjesto subotom – mnogo restorana i sala za vjenčanje baš za organizaciju svadbenih svečanosti petkom daje popust od 5-10% na cijenu menija. Osim toga, neke sale daju popuste za vjenčanja “izvan sezone” npr. u vrijeme korizme, ili pred božićne blagdane.

5. Što manje papira, to bolje: izbjegnite tiskanje skupih pozivnica i zahvalnica. One obično završe na dnu neke ladice ili u košu za smeće. Sami možete osmisliti efektne a jeftine pozivnice – potrebno je samo malo mašte, jedna lijepa fotografija na kojoj ste vas dvoje zajedno i tekst koji će sadržavati sve osnovne podatke: što, gdje i kada. Slično je i sa zahvalnicama – želite li svojim gostima pokloniti zajedničku fotografiju, učinite to jednostavno – fotografijom. Kuverta i podloga su sasvim nebitne. Ušteda: minimalno 20 kuna po osobi.

6. Konfeti su nepotreban trošak: gostima će biti dovoljno reći „hvala“. Konfeti, figurice, licitarska srca, čokančići s domaćom rakijom – kome to treba? Isto se odnosi i na dekoracije sale. Napravite sami dekoracije za stolove: zdjelica s vodom u kojoj je par plivajućih svjećica i cvjetova izgledati će odlično a vama će prepoloviti troškove dekoracija. Osim toga dajte prednost salama koje već same po sebi izgledaju lijepo i stilski skladno, pa vam neće trebati puno detalja i dekoracija. Ušteda: minimalno 10 kuna po osobi.

7. Otkrijte novu nadu hrvatske fotografije: vjerujemo da među vašim prijateljima ima i onih koji se amaterski ili ozbiljnije bave fotografijom. Ukoliko ste ih namjeravali pozvati na svadbu, dogovorite se da vam fotografiranje bude poklon od njih. Nemate li nijednog poznanika fotografa, potražite ga na web portalima koji se bave fotografijom – oni jednostavno vrve odličnim, ali samozatajnim fotografima koji jedva čekaju da njihov talent bude otkriven i monetiziran. Dogovorite s njima razumnu cijenu i obećajte im da ćete ih u slučaju da budete zadovoljni toplo preporučiti dalje. Osim toga, na raznim web portalima ili na grupnim kupovinama sami možete napraviti svoj „wedding book“ ili ga naručiti i to za vrlo razumne novce. Ušteda: cijene usluga fotografskih studija kreću od 5.000 do 15.000 kuna i više. Ovisno o tome kakav aranžman dogovorite sa svojim fotografom/amaterom, vaša ušteda može biti i nekoliko tisuća kuna.

8. Umjereno i pametno s hranom: rijetki su ljudi koji se na vjenčanje dolaze dobro najesti (ili nedajbože prejesti). Zbog toga je važno da hrana bude lagana, ukusna i poslužena u umjerenim količinama. Vjenčanja sa osam ili više sljedova hrane, hrpama mesa i gulašima davna su prošlost, potpuno neprimjerena za današnji način života. Mislite i na back up plan – u slučaju da vam ipak ostane višak hrane, organizirajte da ona bude dostavljena onima kojima je to potrebno – socijalno ugroženim obiteljima i osobama. Ušteda: ovisno o količini i vrsti jela od 10 do 50 kuna po osobi.
9. Pečenje kolača prepustite obitelji, susjedima ili prijateljima: možete li se osloniti na svoje bližnje da vam pomognu oko kolača, prihvatite njihovu pomoć. Birajte jednostavne vrste suhih kolača. Ponudite se da vi sami kupite potrebne sastojke. Ušteda: cijena kupovnih kolača kreće se od 50 – 100 kuna po kilogramu. Ovisno o tome kupujete li sastojke ili vas prijatelji „časte“ kolačima, uštedjeti ćete 40 ili više kuna po kilogramu kolača.

10. Muzika – DJ ili prijatelji: razvikani ili popularni svadbeni bandovi mogu vas koštati od 1000 pa do više tisuća eura. No, ukoliko se radi samo o jednoj osobi, DJ-u koji će puštati sve hitove kojih se sjetite, troškovi su znatno manji. A ako netko od vaših prijatelja lijepo svira i pjeva  ili možda čak ima bend, probajte dogovoriti da odsvira barem dva do tri seta pjesama i tako zabavi goste. Ušteda: nekoliko tisuća kuna.

11. Uštede na stylingu mogu biti velike: veće šanse za uštedu imaju muškarci. Naime, oni lako mogu odabrati odijelo ili styling koji će nositi i nakon vjenčanja. Kod mladenki je to teško, ali ne i nemoguće. Dečki – birajte jednostavne, klasične krojeve i boje koje možete nositi i nakon vjenčanja. Važno je da se osjećate ugodno i opušteno, a dobrom kombinacijom možete izgledati vrlo svečano. Za mladenke je također bitno da se osjećaju opušteno, ali i lijepo. Možda se možete osloniti na neku prijateljicu koja se bavi šivanjem ili modnim dizajnom. Povoljnije varijante su i iznajmljivanje vjenčanice ili kupnja putem interneta. Obzirom da za vjenčanje obično znate mjesecima unaprijed, ciljajte rasprodaje na kojima ćete povoljnije kupiti cipele, torbicu i još poneku sitnicu (donje rublje, ukrase, materijal za šivanje…). Haljina za poslije ponoći predstavlja dodatni trošak, ali i komplikaciju. Zbog toga je ovaj običaj postao sasvim neuobičajen i nepotreban. Ušteda: iznajmljivanje i kupnja vjenčanice ili šivanje u nekoj poznatoj modnoj kući može vas koštati od 5.000 do 15.000 kuna i više. Povjerite li šivanje dobroj krojačici, salonu vjenčanica ili prijateljici, trošak ne bi trebao prelaziti 2.000 kuna. Na cipelama je moguće uštedjeti nekoliko stotina kuna, kao i na odijelu.

12. Razumno s gostima: veliko vjenčanje s gostima koje niste vidjeli po nekoliko godina ili vjenčanje na koje ćete pozvati goste s kojima se i inače družite? Kada sastavljate popis, nemojte pozivati goste „reda radi“. Vjenčanje je važan dan u vašem životu i provedite ga s onima koji su vam zaista dragi. Također, imajte na umu i njihove potrebe. Primjerice, ako se vjenčanje organizira kod mladoženje u Splitu i pozivaju se gosti mladenke iz Slavonije, imajte na umu da gosti moraju imati na raspolaganju tri slobodna dana – jedan za putovanje na vjenčanje, jedan za sam dan vjenčanja i jedan za odlazak kući. Osim toga, oni imaju i dodatne troškove prijevoza (gorivo i cestarine) te smještaja (bez obzira plaćate li ga vi ili oni, netko ga mora platiti). U takvim situacijama možda je bolje organizirati „malo“ vjenčanje za najuži krug rodbine, a tjedan dana nakon vjenčanja skromno druženje za širi krug ljudi. Ušteda: ovisno o vremenu, prijevozu i smještaju  nekoliko stotina kuna.

13. Zaposlite organizatora vjenčanja: u skladu s ovim nesigurnim vremenima, vjerojatno u svojoj okolini imate prijatelja koji je nezaposlen i traži posao, a dobro mu leži organizacija. Osim toga, spreman je saslušati svaku vašu želju i potruditi se realizirati ju. Jednostavno mu ponudite posao. Dogovorite razumnu cijenu i jasne ciljeve. Organizacija vjenčanja za malo novaca iziskuje nešto više vremena. Ne kaže se uzalud – vrijeme je novac. Zbog toga nedostatak vremena nadoknadite uz pomoć prijatelja. Ušteda: puno vremena, a na dobitku može biti i vaš prijatelj kojem će se podići samopouzdanje, steći će dodatno iskustvo, a možda i „dobiti“ novi posao.

14. Počnite na vrijeme: pri tome ne mislimo samo na planiranje vjenčanja, nego i na štednju za vjenčanje. Planirate li vjenčanje godinu dana unaprijed, svaki mjesec odvojite za vjenčanje barem 500 kuna. Bolje išta nego ništa, a u svakom slučaju bolje nego dizanje kredita. Kalkulacije tipa „uloženo – dobiveno“ bolje je izbjegavati. Novac i ostali pokloni koje su vam darovali gosti trebali bi biti materijalna potpora vašem budućem životu, a ne instrument za krpanje dugova i kredita.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!