fbpx

Uistinu osigurana nekretnina

Dom u kojem živimo, stan koji iznajmljujemo ili unajmljujemo, vikendica, poslovni prostor – samo su neke od vrsta nekretnina koje možemo osigurati. Kako možemo biti sigurni da nam je nekretnina uistinu osigurana?

Pokriveni svi rizici
Ako je nekretnina osigurana od poplave, to podrazumijeva i poplavu u stanu? Ako je osigurana od požara, pokrivena je i šteta u slučaju nepažljivo (ne)ugašene cigarete? Ovo su samo neke od situacija kada ljudi smatraju da ne trebaju brinuti jer će nastala šteta biti pokrivena. No, to nije uvijek slučaj. Naime, poplava nije isto što i izljev vode. Poplava je stihijsko i neočekivano poplavljivanje terena od stalnih voda kao što su rijeke, jezera i mora u slučaju kad se voda izlije iz korita ili provali nasip. Poplava može biti i poplavljivanje terena od naglog stvaranja velike količine vodene mase u slučaju izvanredno jake kiše i proloma oblaka. Poplava je, ukratko, voda koja u vaše kućanstvo uđe izvana. S druge strane, izljev vode je nešto što se dogodi u kućanstvu, kao što je primjerice puknuće cijevi sustava za grijanje ili neke vodovodne cijevi. Iako mogu biti posljedice požara, štete nastale zbog cigarete, zapaljenog lonca ili pegle najčešće neće biti pokrivene. Zaključak? Dobro se informirajte, pročitajte opće uvjete i ako je potrebno i više puta utvrdite i potvrdite koji su vam rizici uistinu pokriveni policom osiguranja imovine koju ćete ugovoriti.

Pokriveni svi predmeti
Jesu li policom osigurani baš svi predmeti u stanu? Ili, bolje pitati – jesu li policom uopće osigurani predmeti u stanu? Imovinu je moguće osigurati na slijedeći način: osiguranje građevinskog dijela nekretnine, osiguranje kućanstva i stvari kućanstva, osiguranje od odgovornosti, osiguranje stakla od loma… Osiguranje građevinskog dijela pokriva sve dijelove građevinskog objekta kao što su temelji, krov, zidovi, ugrađene instalacije. Ukoliko osiguravate kuću, dobro se raspitajte ulazi li u pokriće i osiguranje popločenih staza, ograde i slično. Osiguranje kućanstva ili stvari kućanstva podrazumijeva sve one predmete i stvari koji bi ispali iz vašeg stana ili kuće da ju okrenete naglavce. No, i tu ima iznimaka. Primjerice, ne možete osigurati (ili morate posebno ugovoriti) dokumente i isprave, životinje, motorna vozila i prikolice, automobilskih dijelova i guma. Staklena vrata, staklene pregrade i stijene, te drvene obloge i tapete kod nekih osiguratelja također mogu biti predmetom posebnog ugovaranja.

Provjerite, pitajte, pročitajte
Kada dođe do štete prekasno je razmišljati o tome što ste mogli, a niste osigurali i tko je za to kriv. Uvijek budite sigurni i nikad ne podrazumijevajte da je nešto onako kako ste vi zamislili. Provjerite, pitajte i pročitajte.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!