Osiguranje imovine – najčešći rizici i svakodnevni primjeri

Kada spomenemo osiguranje imovine, većina ljudi smatra da je to veliki trošak koji možda nije potreban. Međutim, sada više nego ikad, zbog potresa i raznih posljedica globalnog zatopljenja (razornih poplava, požara, oluja, pa čak i tornada), svijest o osiguranju imovine se ipak promijenila. Kada već na vrijeme i ponašanje zemlje ne možemo utjecati, na zaštitu svoje imovine možemo. U nastavku teksta donosimo vam najčešće rizike koji prijete vašoj imovini te primjere iz svakodnevnog života na koje treba obratiti pozornost.

osiguranje imovine, osiguranje kuće

Ako se pitate od čega se sve možete osigurati, odgovor je od puno raznih rizika. Većina osiguravajućih kuća predviđa razne situacije i moguće štete. U skladu s time, možete biti pokriveni u slučaju požara, eksplozije, direktnog udara groma, oluje i tuče, izljeva voda, odnosno puknuća cijevi u kućanstvu, loma stakla, provale, krađe, vandalizma, potresa, poplave itd.

Također je bitno napomenuti dvije vrste odgovornosti. Postoji odgovornost iz vlasništva nekretnine, tj. posjedovanja objekta ili zemljišta. Na primjer, može se dogoditi da vam pukne cijev u stanu i poplavi susjedov stan ili da crijep s vaše kuće padne na susjedov auto. S druge strane, postoji privatna odgovornost za koju primjer može biti razbijen prozor susjedove kuće od strane lopte s kojom se igra vaše dijete ili kada npr. s biciklom ogrebemo tuđi auto.

1. Požar

Požar se, nažalost, može vrlo lako dogoditi. Najčešće se događa upravo iz razloga jer osoba u zgradi zaboravi isključiti ručak, tj. plin ili ako zaboravite ugasiti peglu, a nakon toga otiđete iz stana/kuće. Također, ako dobro ne ugasite opuške od cigarete, a bacite ih u smeće, koš za smeće se može zapaliti i uzrokovati požar. Ako imate nekretninu koju iznajmljujete, svakako to napomenite najmoprimcima.

2. Izljev vode

Najčešća šteta u Hrvatskoj je upravo puknuće cijevi u zidu, npr. u kupaonici. U tom se slučaju moraju skidati pločice, štemati zid, staviti nova cijev i sve vratiti u prvobitno stanje. Ako imate policu osiguranja za taj rizik, polica će vam pokriti sve navedeno. Ako vaše puknuće cijevi prouzroči štetu stanu vaših susjeda, sve što morate napraviti je dati im svoj broj police i uputiti ih u svoju osiguravajuću kuću. Ne trebate se brinuti jer će oni sve dalje riješiti s njima.

3. Oluja i tuča

Zbog globalnog zatopljenja, vrijeme je često nepredvidljivo. Kako ste se osjećali zadnji put kada je vani padala tuča ili tutnjala oluja? Jeste li razmišljali o šteti na krovištu ili fasadi? Tijekom ljeta suočavamo se s čestim olujama i tučama pa je upravo zato pametno zaštititi, tj. osigurati svoju nekretninu. Cijena police osiguranja je puno manja naspram štete koja se može dogoditi vašoj nekretnini.

4. Lom stakla

Nema domaćinstva kojem se nije dogodilo puknuće stakla, bez obzira je li uzrok bio jači propuh, nestašna djeca ili nešto treće. Naravno, osiguravatelj svoje imovine ima pravo na naknadu takve štete. Znate li da m2 izo stakla košta cca 500kn? Za malo više od tog iznosa možete osigurati stan od 10ak rizika.

5. Krađa

Broj provalnih krađa raste iz godine u godinu. Ako na primjer dođete kući i pronađete obijenu bravu, razbacane stvari po stanu i primijetite da nema TV-a, laptopa i drugih vrijednih stvari, polica osiguranja će vam jako dobro doći. S policom možete pokriti trošak popravka vrata i nadoknaditi ukradene stvari te izbjeći trošenje nekoliko tisuća kuna za nadoknadu svega što ste izgubili.

Osiguranje imovine na mjesečnoj razini može koštati zaista malo, ali kad je najteže značit će puno. Osigurajte svoju imovinu na vrijeme i mirno spavajte.

Ako niste sigurni kakva vam polica osiguranja imovine treba, obratite se našim Kompare stručnjacima koji će vam vrlo rado sve pojasniti, dati savjete i pronaći najbolju policu za vaše potrebe, tj. za osiguranje stana, osiguranje kuće ili neke druge nekretnine. Ako vam treba specifično osiguranje, kao što je npr. osiguranje od potresa, u pravim ste rukama. Slobodno nam se javite na e-mail imovina@kompare.hr sa svim upitima ili ispunite ovaj upitnik i pričekajte poziv naših Kompareovaca.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber