fbpx

Teška vremena ne trebaju biti prepreka štednji

U teškim vremenima, kad mnogi jedva podmiruju svakodnevne potrebe i očekuju od institucija pomoć i reakciju, štednja bi ipak trebala biti moguća. Mislite li da je drugima (naročito u zapadnim zemljama) bolje, evo aktualnih podatka: čak trećina Britanaca nema nikakvu ušteđevinu kojom bi platila neke izvanredne troškove, a čak 6 milijuna njih uopće ne štedi. No, ovo nam ne treba biti izgovor, već poticaj.

Štednja je od životne važnosti. Iako postoje iznimke i situacije u kojima je zaista nemoguće štedjeti, većina nas u mogućnosti je mjesečno odvojiti barem 100 kuna za štednju. Neki će reći – ali to je ništa! No, nije li bolje i 100 kuna nego ništa? Mirta (34) uspoređuje to s prestankom pušenja: „Prestala sam pušiti, no ne potpuno – ponekad bih zapalila cigaretu, dvije uz kavu, misleći kako sam zapravo „prestala pušiti“. No, prijatelj me osvijestio rekavši – ako možeš samo s te dvije cigarete, onda definitivno možeš i bez njih… Ne pušim već 8 godina i to mi je najbolja odluka koju sam donijela.“ Mnogi zapravo govore – ne štedim jer mi je svejedno i znam da neću nikada imati dovoljno. Pa, ako vam je svejedno, onda radije odaberite opciju štednje! To malo štednje ipak je korak prema dovoljnom.

Prvo platite svoj crni fond. Kao što redovito plaćate režije, prije svih plaćanja na listu stavite stavku „Moj crni fond“. No, dobro, ne mora baš biti crni. Tako ćete stvoriti naviku i obavezu, a dalje je lako. Otvorite račun na kojeg ćete mjesečno automatski prebacivati određenu svotu novca čim vam sjedne plaća na račun.
Kopajte, istražujte, uspoređujte – uvijek može povoljnije. Treba vam novi ormar? Odmah ćete otići u salon namještaja… Klasika. To je OK ako raspolažete s dovoljno sredstava, no ako morate paziti na svaku kunu, onda se potrudite proći jeftinije. Susjed, prijatelj ili mala stolarska radionica u naselju možda su vam u mogućnosti ponuditi dobru kvalitetu izrade po povoljnijoj cijeni. Tarifa mobilnog operatera možda može biti još više prilagođena vašim potrebama i mogućnostima – uspoređujte i donesite odluku.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!