Provjerite pravu kilometražu rabljenog auta

Provjerite pravu kilometrazu rabljenog auta

Kupnja automobila nije jednostavan posao, posebno ako kupujete od druge privatne osobe. Trebate pripaziti na razne detalje i papirologiju, a jedan od važnih faktora je svakako stanje kilometara. Kako doznati točnu brojku?

Automobil je, slažu se mnogi, najbolje kupiti od nekoga koga znate i kome vjerujete ili na preporuku poznate osobe. To ne znači da ćete kod svojih poznanika i prijatelja naletjeti baš na onaj auto koji ste tražili, ali svakako ćete imati više informacija ‘iz prve ruke’. Odlučite li se za kupovinu rabljenog automobila primjerice u oglasnicima, budite posebno oprezni kad je riječ o točnoj kilometraži automobila.

Preko SMS-a do točne kilometraže automobila

Kilometraža se od 2006. godine, na redovnom tehničkom pregledu, zapisuje za svaki automobil. Dovoljno je da s prometnom dozvolom te trenutnim vlasnikom automobila odete u stanicu za tehnički pregled. Tamo platite izdavanje potvrde o prijeđenoj kilometraži 26 kuna i dobit ćete točno stanje kilometara vozila kojeg želite kupiti. Petljanje u kilometražu automobila spada pod kazneno djelo. Za obmanu pri prezentaciji kilometraže na vozilu osoba može biti kažnjena, od 6 mjeseci do 8 godina zatvora.

Kilometraža se može provjeriti za automobile koji su već bili registrirani u Hrvatskoj, ali ne i za polovne uvezene aute. Volkswagen grupu auta moguće je provjeriti samo ako je auto servisiran u ovlaštenim servisima. Umreženost vlada i kod drugih marki pa tako noviji modeli Volkswagena i Audija pohranjuju podatke u ključevima i ažuriraju se svakih 20 kilometara.

Za kupljeni VW ili Audi iz Njemačke/Austrije koji je servisiran u ovlaštenom servisu, dovoljno je provjeriti kilometražu preko čitača ključa. Ipak, s obzirom na to da su ti podaci tajni, kupac može dobiti informacije samo ako ima odobrenje vlasnika, odnosno uz njegovu osobnu iskaznicu.

Provjerite postoje li prepreke za prijenos automobila

Uz kilometražu, obavezno provjerite i je li željeni automobil predmet ovrhe te je li otplaćen kredit ili leasing za njega. Zašto? Kupili ste auto i odlazite u policijsku upravu na upis vlasništva, no evo iznenađenja – ne možete ga prenijeti na svoje ime jer je pod ovrhom. Što sad?

Pomislili biste da će vam policija pomoći oko ovog slučaja, ali će vas samo uputiti da problem riješite osobno s prodavačem. Kako biste izbjegli komplikacije, pa čak i sudske tužbe s neizvjesnim ishodom naplate i vremenom završetka, provjerite sve na vrijeme. Kako?

Ima li automobil na sebi teret možete provjeriti u Fini – pretragom njihove stranice Upisnika založnih prava pokretnina ili puno jednostavnije: pošaljite SMS poruku sadržaja “sas” razmak “broj šasije auta” na broj 818058 (npr. “sas D1K4JM23F7036714”). Cijena SMS-a je 12,50 kuna s PDV-om.

Za nekoliko minuta dobit ćete povratni odgovor s informacijom je li auto upisan u Upisnik založnih prava (registar svih sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika) te od kojeg datuma. Nije bitno dogovarate li kupoprodaju vikendom ili blagdanom jer ovu informaciju možete dobiti u bilo koje doba dana i na bilo koji dan.

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber