Provjerite pravu kilometražu rabljenog auta

Kupnja auta nije jednostavan posao, posebno ako ste odabrali put kupovine od druge privatne osobe. Tu morate paziti na razne detalje procedure – papiri, stanje auta, provjere itd. Provjerite i savjete za kupovinu auta ovdje.

Provjerite pravu kilometrazu rabljenog auta

Polovnjak možda je sigurnije kupiti od provjerene autokuće, no ukoliko ste se odlučili na kupovinu od privatne osobe, donosimo što sve trebate pripaziti prije same kupovine.

Auto je najbolje kupiti od nekoga koga znate i kome vjerujete te za koga otprilike znate kako je koristio auto ili na preporuku druge poznate osobe. To ne znači da ćete kod svojih poznanika i prijatelja naletjeti baš na onaj auto koji ste i tražili pa se možda zato i okrenete slobodnoj ruci tržišta i nekog nepoznatog prodavača.

Preprodavači u oglasnicima nisu nužno loši, ali s njima (ne nužno sa svima, no takav glas prati struku) treba posebno pripaziti na točnu kilometražu i dokumente automobila.

Što sve paziti?
Prometna dozvola može reći samo neke informacije, a to je činjenica kupujete li vozilo od vlasnika vozila, međutim ne i koji je to vlasnik po redu – zato prodavača pitajte servisnu knjižicu ili čak račun za kupnju novog automobila ukoliko je riječ o novijem autu. Za bilo kakvu sumnju uz vlasništvo podatke možete provjeriti jedino u policiji.

Najčešća prijevara vezana je ipak za kilometražu, a ne vlasništvo. Kilometraža se zapisuje za svaki automobil na redovnom tehničkom pregledu od 2006. godine pa su podatci za provjeru dostupni otad. Tako s prometnom dozvolom auta i u par s vlasnikom ili korisnikom auta odete u stanicu tehničkog pregleda i plaćate potvrdu o prijeđenoj kilometraži 26 kuna.  Međutim, ono što ne možete predvidjeti je da netko prelazi mnogo kilometara godišnje, ali prije svakog tehničkog pregleda obavi vraćanje kilometraže što bi značilo da na tehničkom nije evidentirana stvarna kilometraža. Prema iskustvima čitatelja, ovo redovito rade poslovni subjekti čiji zaposlenici proputuju cijelu zemlju poslom, a prije prodaje se pobrinu da je kilometraža znatno niža od stvarne.

Ovakvo petljanje u kilometražu inače spada pod kazneno pravo i za obmanu pri prezentaciji kilometraže na vozilu osoba može biti kažnjena s od 6 mjeseci do 8 godina zatvora.

Veći problem mogao bi vas snaći ako ne provjerite je li auto predmet ovrhe, je li otplaćen kredit ili leasing za njega. Zašto? Kupili ste auto i odlazite u policijsku upravu na upis vlasništva, no evo iznenađenja – ne možete ga prenijeti na svoje ime jer je pod ovrhom. Mislili ste da zato što ste u policiji oni će vam moći pomoći kod ovog slučaja? Jok. Na vama osobno je da riješite problem s prodavačem auta, no budimo realno, kad vam je već ta osoba prešutila ovrhu i umjesto donošenja prometne u policiju na zabranu otuđenja ipak prodala auto, vrlo vjerojatno vam jedino preostaje sudska tužba s neizvjesnim ishodom naplate i vremenom završetka.

Ima li auto ovakav teret možete provjeriti u Fini – pretragom njihove stranice Upisnika založnih prava pokretnina ili puno jednostavnije: pošaljete SMS poruku sadržaja “sas” razmak “broj šasije auta” na broj 818058 (npr. “sas D1K4JM23F7036714”). Dobit ćete povratni odgovor kroz minutu dvije za 12,50 kuna s PDV-om, no ako ste poslali krivi broj šasije, SMS se ne naplaćuje. Informacija će vam otkriti je li auto upisan u Upisnik založnih prava (to je registar svih sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika) te od kojeg datuma ukoliko je. Nije bitno dogovarate li kupoprodaju vikendom ili blagdanom jer ovu informaciju možete dobiti u bilo koje doba dana i na bilo koji dan.

Što ako je auto izvana?
Kilometraža se može provjeriti za aute koji su ovdje već bili registrirani, no ne i polovne uvezene aute. Volkswagen grupu auta moguće je provjeriti samo ako je auto servisiran u ovlaštenim servisima. Umreženost vlada i kod drugih marki pa tako noviji modeli Volkswagena i Audija pohranjuju podatke u ključevima i ažuriraju se svakih 20 kilometara.

Za kupljeni VW ili Audi iz Njemačke/Austrije koji je servisiran u ovlaštenom servisu, dovoljno je provjeriti kilometražu preko čitača ključa u nekim kućama za auto servis gdje će vam izbaciti sve podatke o automobilu. Međutim, s obzirom da su ti podatci tajni, kupac može dobiti informacije samo ako ima odobrenje vlasnika, odnosno uz njegovu osobnu iskaznicu.

Ako ne provjeravate sve ovo, onda se oslanjate na prodavača i njegovu savjest da ne pokuša APP princip (ako prođe, prođe). Ako provjeravate informacije kod kupoprodaje, onda provjerite i kod auto osiguranja.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →