Provjerite pravu kilometražu rabljenog auta

Provjerite pravu kilometrazu rabljenog auta

 

Kupovina automobila nije jednostavan posao. Posebno ako ste odlučili kupiti auto od druge privatne osobe. Čekaju vas razne procedure, provjera automobila i papira. Polovni je automobil često najsigurnije kupiti od provjerene autokuće. 

No, ako ste odlučili kupiti auto od privatne osobe, ovih nekoliko važnih informacija u nastavku bit će vam od pomoći. Usput pročitajte i naših 10 savjeta za kupnju novog ili polovnog automobila

Auto je najbolje kupiti od nekoga koga znate i kome vjerujete te za koga otprilike znate kako je koristio auto ili na preporuku druge poznate osobe. To ne znači da ćete kod svojih poznanika i prijatelja naletjeti baš na onaj auto koji ste i tražili pa se možda zato i okrenete slobodnoj ruci tržišta i nekog nepoznatog prodavača. Preprodavači u oglasnicima nisu nužno loši, ali s njima (ne nužno sa svima, no takav glas prati struku) treba posebno pripaziti na točnu kilometražu i dokumente automobila.

Tražite servisnu knjižicu ili račun za kupnju novog automobila 

Prometna knjižica može dati samo neke informacije, poput kupujete li vozilo od pravog vlasnika. No, ne možete doznati i koji je to vlasnik po redu. Zato prodavača tražite servisnu knjižicu ili čak račun za kupnju automobila, ako je riječ o novijem vozilu. Imate li bilo kakvih sumnji oko vlasništva, podatke možete provjeriti jedino u policiji. 

Kilometraža – najčešća prijevara 

Najčešća prijevara vezana je ipak za kilometražu vozila. Ona se pak zapisuje za svaki automobil na redovnom tehničkom pregledu od 2006. godine. Pa su podaci za provjeru dostupni od tad. Želite li provjeriti te zabilješke, s prometnom dozvolom automobila (i vlasnikom ili ovlaštenim korisnikom) odite u najbližu stanicu za tehnički pregled. Potvrda o prijeđenoj kilometraži vozila koštat će vas 26 kuna. 

No, ono što ne možete predvidjeti je da netko možda prolazi mnogo kilometara godišnje, ali prije svakog tehničkog pregleda napravi vraćanje kilometraže. U tom slučaju, na tehničkom nije evidentirana stvarna kilometraža. Prema iskustvima naših čitatelja, ovo često rade poslovni subjekti čiji zaposlenici proputuju cijelu zemlju poslom, a prije prodaje pobrinu se da je kilometraža znatno niža od stvarne. 

Zbog petljanja po kilometrima – zatvor! 

Vraćanja broja kilometara na automobilu spada pod kazneno pravo i za obmanu pri prezentaciji kilometraže na vozilu, osoba može biti kažnjena zatvorom u trajanju od 6 mjeseci do 8 godina. 

Osim činjenice da kupovinom auta s vraćenom kilometražom, zapravo kupujete potrošeniji i stariji auto nego što plaćate, postoji još jedna, potencijalno neugodnija situacija. A to je ovrha, odnosno ako ne provjerite je li automobil koji kupujete predmet ovrhe, je li otplaćen kredit ili leasing za njega. Zašto? 

Kupili ste automobil i odlazite u policijsku upravu na upis vlasništva, no evo iznenađenja. Ne možete ga prenijeti na svoje ime jer je pod ovrhom. No vi ste već u policiji i oni će vam pomoći oko te situacije? Jok. Na vama osobno je da riješite problem s prodavačem auta. Realno, kad vam je ta osoba već prešutjela ovrhu i umjesto donošenja prometne dozvole u policiju na zabranu otuđenja ipak prodala automobil, kolike su šanse da ćete to riješiti “ljudski”? Veće su šanse da vas čeka sudska tužba s neizvjesnim ishodom naplate i vremena završetka. 

Kako provjeriti je li automobil pod ovrhom 

Ima li auto ovakav teret možete provjeriti u Fini – pretragom njihove stranice Upisnika založnih prava pokretnina ili puno jednostavnije: pošaljete SMS poruku sadržaja “sas” razmak “broj šasije auta” na broj 818058 (npr. “sas D1K4JM23F7036714”). Dobit ćete povratni odgovor kroz minutu dvije za 12,50 kuna s PDV-om, no ako ste poslali krivi broj šasije, SMS se ne naplaćuje.

Informacija će vam otkriti je li auto upisan u Upisnik založnih prava (to je registar svih sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika) te od kojeg datuma, ako je. Nije bitno dogovarate li kupoprodaju vikendom ili blagdanom jer ovu informaciju možete dobiti u bilo koje doba dana i na bilo koji dan.

Što ako je automobil iz uvoza

Kilometraža se može provjeriti za aute koji su ovdje već bili registrirani, no ne i polovne uvezene aute. Volkswagen grupu auta moguće je provjeriti samo ako je auto servisiran u ovlaštenim servisima. Umreženost vlada i kod drugih marki pa tako noviji modeli Volkswagena i Audija pohranjuju podatke u ključevima i ažuriraju se svakih 20 kilometara.

Za kupljeni VW ili Audi iz Njemačke/Austrije koji je servisiran u ovlaštenom servisu, dovoljno je provjeriti kilometražu preko čitača ključa u nekim kućama za auto servis gdje će vam izbaciti sve podatke o automobilu.

Međutim, s obzirom da su ti podaci tajni, kupac može dobiti informacije samo ako ima odobrenje vlasnika, odnosno uz njegovu osobnu iskaznicu. Ako ne provjeravate sve ovo, onda se oslanjate na prodavača i njegovu savjest da ne pokuša APP princip (ako prođe, prođe). Ako provjeravate informacije kod kupoprodaje, onda provjerite i i sve detalje kod kupovine auto osiguranja.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Cijeniš svoj novac?

Doznaj ono što ti drugi neće reći!

Želiš povoljnije i kvalitetnije auto osiguranje?

Pridruži nam se pa ćemo ti reći kako!