fbpx

Porast ulaganja u dječju štednju

Ukupno stanje Medo Štedo dječje štednje na kraju 2011. godine iznosilo je više od 110 milijuna kuna, što predstavlja porast od preko 30 posto u odnosu na godine ranije. Istovremeno, broj ugovorenih dječjih štednji iznosio je više od 18.400.

Zanimljiv je podatak da se više od 51% ukupnog volumena Medo Štedo dječje štednje odnosi na štednju u kunama. Naime, u ukupnoj valutnoj strukturi depozita stanovništva prevladavaju devizni depoziti s udjelom većim od 81%, od čega se čak preko 90% odnosi na štednju u eurima.

Od deviznih depozita Medo Štedo dječje štednje, preko 95 posto čini štednja u eurima, a ostalo se odnosi na dolare. Prosječan rok Medo Štedo dječje štednje je 41 mjesec, a najčešće se oročava na rok od pet godina (60 mjeseci i jedan dan) gdje je i najveća stopa premije (50% premije na obračunatu kamatu).

Cilj Medo Štedo dječje štednje je ukazati djeci u najranijoj dobi i njihovim roditeljima na važnost štednje te ih tako motivirati i potaknuti da nauče kvalitetno raspolagati novcem. Jedna od prednosti takve štednje mogućnost je višekratnih uplata prema financijskim mogućnostima, s istim odabranim rokom dospijeća.

Erste banka općenito je tijekom prošle godine ostvarivala kontinuiran porast depozita. Tržište depozita stanovništva je tijekom 2011. zabilježilo rast od 4,8%, dok je u istom segmentu poslovanja Erste banka ostvarila rast od 8,4%, što je rezultiralo i rastom  tržišnog udjela s 12,60 na 13,04%. Tako su krajem 2011. godine depoziti stanovništva Erste banke premašili iznos od 21,69 milijardi kuna.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!