Microsoft kupuje Nokiju

Još od predstavljanja prvih Lumia Windows Phone pametnih telefona početkom 2011. i najave prislinog Nokia – Microsoft partnerstva, pojavile su se glasine kako Microsoft želi kupiti Nokiju. Iako su to iz Nokije redovito demantirali, jučer je službeno potvrđeno kako će do kupnje ipak doći.

Microsoft će u dogledno vrijeme preuzeti sve Nokia odjele proizvodnje i usluga, patente i usluge vezane uz navigacijske karte. Prema ugovoru, Microsoft će platiti 3,79 milijardi eura za Nokijine proizvodne odjele, te 1.65 milijardi eura za patente, što čini ukupnu brojku od 5,44 milijardi. Iznos će navodno biti plaćen u gotovini, a finaliziranje transakcije se očekuje do kraja prvog kvartala 2014 – te.

Microsoft je do sada brojio 99 tisuća zaposlenika u cijelom svijetu, a njima će se sada pridružiti 32 tisuće Nokijinih zaposlenika. U prilog ovoj vijesti ide činjenica da je nedavno Steve Balmer, CEO Microsofta najavio odlazak s te pozicije u narednih 12 mjeseci. Za očekivati je da će sadašnji Nokia CEO, Stephan Elop, nasljediti Balmera i postati budući CEO Microsofta.

Sada više nema sumnji zašto Nokia nije ponudila Android OS mobitel. Iako je ova finska tvrtka nekad bila lider u proizvodnji mobitela, uzlet Apple iPhona i Samsungovih pametnih telefona, uhvatio ih je nepripremljene za tadašnju smartpone revoluciju i bacio ih s trona.

Izvor: usporedi.hr

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →