Leasing: Razlike između operativnog i financijskog modela

Došao je i taj trenutak kada ste odlučili nabaviti službeni automobil. Nakon podužeg istraživanja odabrali ste odgovarajući, pa vam predstoji odabrati optimalan model financiranja.

Ako niste financijski stručnjak, odabir između operativnog i financijskog leasinga ovisi o brojnim okolnostima. S druge strane, pogrešna odluka može vam ugroziti poslovanje. Za donošenje kvalitetne poslovne odluke, srećom, nije potrebno znati karakteristike koje očekujete od službenog automobila, nego i želite li to vozilo zadržati u vlasništvu nakon isteka ugovora te, u konačnici, kako će se ugovor o leasingu odraziti na bilancu vaše tvrtke.

Razlika između leasinga i kredita

Iako je još prije desetak godina kredit bio najpopularniji način financiranja nabavke dugotrajne opreme, u posljednje vrijeme sve je popularniji leasing. Osnovna razlika između kredita i leasinga je u tomu što se leasing temelji na korištenju, a ne na posjedovanju. Međunarodni računovodstveni standard leasing definira kao „sporazum na temelju kojeg najmodavac prenosi na najmoprimca, kao zamjenu za najamninu, pravo na korištenje nekog sredstva za dogovoreno razdoblje”.

Kako funkcionira leasing?

Kada vozilo nabavljate putem leasinga, ugovor sklapate s auto-kućom koja vam daje automobil, ali i s davateljem leasinga. Kao poduzetnik predajete zahtjev za leasing. Leasing kuća nabavlja vozilo i s vama sklapa ugovor kojim se obvezujete plaćati im naknadu za vrijeme trajanja leasinga.

Razlika između financijskog i operativnog leasinga

Osnovna razlika između financijskog i operativnog leasinga je u vlasništvu. Financijski leasing obično se odabire kada se vozilo želi zadržati u vlasništvu i sličniji je podizanju kredita, dok je operativni leasing mnogo sličniji najmu. Kada isplatite posljednju ratu financijskog leasinga, vozilo prelazi u vaše vlasništvo.

Prednosti i mane, knjigovodstveni pristup

Osnovna prednost financijskog leasinga je to što najmoprimac može obračunati amortizaciju i na taj način umanjiti poreznu osnovicu. Istodobno, s obzirom da se financijski leasing provlači kroz bilancu, povećava se zaduženost tvrtke. Operativni leasing daje povoljniju financijsku sliku poduzeća i niže koeficijente zaduženosti.

Ostatak vrijednosti

Riječ je o pojmu koji predstavlja sporazumno utvrđenu vrijednost vozila u trenutku isteka ugovora. Temelji se na očekivanoj vrijednosti vozila nakon isteka ugovora, a pri mehaničkom, funkcionalnom i vizualnom stanju vozila primjerenom njegovom korištenju od strane dobrog gospodarstvenika. Ovisi i o prijeđenoj kilometraži, ako je ugovoreno ograničenje broja prijeđenih kilometara.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber