Leasing: Razlike između operativnog i financijskog modela

Došao je i taj trenutak kada ste odlučili nabaviti službeni automobil. Nakon podužeg istraživanja odabrali ste odgovarajući, pa vam predstoji odabrati optimalan model financiranja.

Ako niste financijski stručnjak, odabir između operativnog i financijskog leasinga ovisi o brojnim okolnostima. S druge strane, pogrešna odluka može vam ugroziti poslovanje. Za donošenje kvalitetne poslovne odluke, srećom, nije potrebno znati karakteristike koje očekujete od službenog automobila, nego i želite li to vozilo zadržati u vlasništvu nakon isteka ugovora te, u konačnici, kako će se ugovor o leasingu odraziti na bilancu vaše tvrtke.

Razlika između leasinga i kredita

Iako je još prije desetak godina kredit bio najpopularniji način financiranja nabavke dugotrajne opreme, u posljednje vrijeme sve je popularniji leasing. Osnovna razlika između kredita i leasinga je u tomu što se leasing temelji na korištenju, a ne na posjedovanju. Međunarodni računovodstveni standard leasing definira kao „sporazum na temelju kojeg najmodavac prenosi na najmoprimca, kao zamjenu za najamninu, pravo na korištenje nekog sredstva za dogovoreno razdoblje”.

Kako funkcionira leasing?

Kada vozilo nabavljate putem leasinga, ugovor sklapate s auto-kućom koja vam daje automobil, ali i s davateljem leasinga. Kao poduzetnik predajete zahtjev za leasing. Leasing kuća nabavlja vozilo i s vama sklapa ugovor kojim se obvezujete plaćati im naknadu za vrijeme trajanja leasinga.

Razlika između financijskog i operativnog leasinga

Osnovna razlika između financijskog i operativnog leasinga je u vlasništvu. Financijski leasing obično se odabire kada se vozilo želi zadržati u vlasništvu i sličniji je podizanju kredita, dok je operativni leasing mnogo sličniji najmu. Kada isplatite posljednju ratu financijskog leasinga, vozilo prelazi u vaše vlasništvo.

Prednosti i mane, knjigovodstveni pristup

Osnovna prednost financijskog leasinga je to što najmoprimac može obračunati amortizaciju i na taj način umanjiti poreznu osnovicu. Istodobno, s obzirom da se financijski leasing provlači kroz bilancu, povećava se zaduženost tvrtke. Operativni leasing daje povoljniju financijsku sliku poduzeća i niže koeficijente zaduženosti.

Ostatak vrijednosti

Riječ je o pojmu koji predstavlja sporazumno utvrđenu vrijednost vozila u trenutku isteka ugovora. Temelji se na očekivanoj vrijednosti vozila nakon isteka ugovora, a pri mehaničkom, funkcionalnom i vizualnom stanju vozila primjerenom njegovom korištenju od strane dobrog gospodarstvenika. Ovisi i o prijeđenoj kilometraži, ako je ugovoreno ograničenje broja prijeđenih kilometara.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber