Kasko osiguranje: Što je i zašto ga ugovoriti

kasko-osiguranje-automobili

Kasko osiguranje je vrsta dobrovoljnog osiguranja, za razliku od obveznog auto osiguranja s kojim osiguravate svoju odgovornost prema trećim osobama.

U slučaju prometne nezgode u kojoj ste vi krivi, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu, bili vi krivi ili ne. Izuzetak je jedino vožnja pod utjecajem alkohola ili opijata.

Zašto je dobro imati kasko?

Nažalost, svakome se može dogoditi šteta na autu koja može biti uzrokovana nesrećom, krađom, provalom ili nekom prirodnom nepogodom. Na sreću, zato postoji kasko osiguranje koje možete prilagoditi svojim potrebama. Pokriće za razne rizike najbolje je odabrati ovisno o tomu koliko se puno vozite i od čega sve svog limenog ljubimca želite zaštititi.

Na primjer, ako se često vozite na području na kojem možete naletjeti na divlje ili domaće životinje, pametno je uzeti pokriće koje vas štiti od šteta nastalih naletom ili sudarom sa životinjom. Također, uvijek je pametno imati pokriće za vuču automobila, a isplati se uložiti i u zamjensko vozilo, za slučaj da vam je automobil oštećen i nije u voznom stanju.

Kasko osiguranje ipak ne štiti neograničeno

Većina vozača odabire puni kasko, posebno za nove automobile jer je u njemu uključen rizik od krađe. Ipak, treba naglasiti kako ste time osigurali pokriće samo za prvu štetu ili nezgodu. S druge strane, ako promijenite osiguravajuću kuću nakon godinu dana, ostat će vam puni bonus.

Postoji i djelomični kasko

Ako želite pokriće samo za određene grupe rizika, uz isključenje rizika prometne nesreće, možete ugovoriti djelomični kasko uz nižu premiju za npr. pokriće osiguranja stakla. Ako se vozite iza kamiona koji prevozi šljunak, lako je moguće da vam doleti kamenčić i ošteti vjetrobransko staklo. Dođe li do toga, štetu prijavljujete po kombinaciji djelomičnog kaska, a puna polica i bonus vam ostaju netaknuti.

Osnovica za obračun kaska je nabavna cijena vašeg automobila

Ako imate dodatnu ili ugrađenu opremu, ona će podići ukupnu vrijednost vašeg auta. Na primjer, osiguranje od krađe ovisi i o rizičnosti vašeg vozila. Vozite li Opel vrijedan 150.000 kuna ili jednako vrijedan Renault, godišnja premija će vam biti veća za približno 500 kuna.

Kako odabrati najbolju opciju za sebe?

Na hrvatskom tržištu mnogi nude ovu vrstu osiguranja pa je važno dobro se informirati. Na kompare.hr brzo i online možete dobiti sve važne informacije.

Prije ugovaranja, važno je razjasniti:

  • od kakvih se točno rizika želite zaštititi
  • koliko vrijedi vaš automobil
  • koliko ste novaca spremni izdvajati za tu vrstu osiguranja

Javite nam se i za vas ćemo usporediti ponude svih osiguravajućih kuća, ovisno o kombinaciji pokrića koja vas zanimaju te vam poslati neobvezujuću ponudu za najbolje ili najpovoljnije kasko osiguranje. Na raspolaganju smo vam radnim danom od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati na broj 01 555 0666.