Što je franšiza u kasko osiguranju (i zašto je važna)

Ošteti li vam se automobil u nezgodi ili uslijed vremenskih neprilika, popravak ćete lakše financijski prevladati uz kasko. No, znate li što određuje koliki će iznos podmiriti osiguranje, a koliko ćete morati izdvojiti iz vlastitog džepa?

Kompare_kasko_blog_2

Što je to franšiza?

Franšiza u kasko osiguranju nema nikakve veze s pojmom franšize u poduzetništvu. Ona definira način na koji ćete sudjelovati u podmirenju štete. Primjerice, ako ukupna šteta na vašem vozilu iznosi 20.000 kuna, a franšiza je ugovorena na 3.000 kuna, osiguravajuća kuća platit će 17.000 kuna. Vi ćete morati podmiriti 3.000 kuna.

Nema kaska bez franšize

Važno je napomenuti da ne postoji kasko osiguranje bez franšize. Franšiza može biti obavezna ili dobrovoljna. Samo kod rijetkih osiguravajućih kuća moguće je izbjeći obveznu franšizu ako ugovorite dobrovoljnu franšizu.

Obavezna franšiza

Obavezna franšiza kod većine osiguravatelja kuća funkcionira na način da imate pravo na punu isplatu prve štete, ali već kod prijave sljedeće štete dolazi do novčanog partnerstva kod kojeg dio plaća osiguravajuća kuća, a dio vi. S koliko novca ćete sudjelovati, ovisi o uvjetima osiguravajuće kuće koju ste odabrali. Primjerice, 30 posto od iznosa pune premije (bez bonusa, doplatka ili popusta) ili od iznosa štete.

Ne žurite s prijavama malih šteta

Prije prijave malene ogrebotine na vozilu koja se može ispolirati i s kojom možete živjeti do isteka police – razmislite! Može se dogoditi druga, malo jača šteta na istom mjestu u istoj godini u čijem ćete saniranju morati sudjelovati. Obaveznu franšizu kod velike većine osiguravajućih kuća nećete moći izbjeći. No, pojedini osiguravatelji „oslobodit” će vas obavezne franšize ako ugovorite dobrovoljnu fiksnu franšizu.

Dobrovoljna franšiza – prednosti i mane

Dobrovoljna franšiza je iznos sudjelovanja u šteti koji možete odabrati prilikom ugovaranja auto kasko police. Dobra strana dobrovoljne franšize jest ta da je uvijek ista (ne raste čak i ako imate više šteta). Cijena kaska je nešto niža, a i kod nekih osiguranja možete izbjeći obveznu franšizu.

Nepovoljnija strana dobrovoljne franšize je to što već od prve štete i u svakoj daljnjoj u godini, sudjelujete s iznosom dobrovoljne franšize koju ste ugovorili. Doduše, uvijek s istim iznosom koji se ne mijenja, a piše na polici punog kasko osiguranja vozila. Primjerice, ako imate automobil vrijednosti do 80.000 kuna, a dobrovoljna franšiza kojom sudjelujete u eventualnoj šteti iznosi 1.400 kuna, cijena police kaska može vam biti povoljnija i do 500 kuna.

Što odabrati?

Ako ne želite sudjelovati u šteti, odaberite puni kasko bez dobrovoljne franšize, ali vodite računa o obveznoj franšizi propisanoj uvjetima osiguravajuće kuće koju birate. Želite li puni kasko, a zapravo ste zabrinuti zbog većih oštećenja vozila kod kojih vam neće biti problem sudjelovati s određenim iznosom novaca, na raspolaganju vam je jeftiniji puni kasko s dobrovoljnom frašizom.

Pritom, vodite računa da odaberete osiguranje koje ne primjenjuje istovremeno i dobrovoljnu i obveznu franšizu.

Imate li stariji auto ili vam je puni kasko preskup (čak i onaj s dobrovoljnom franšizom), ali i dalje vas brine kako popraviti auto ako se sudarite s divljači ili u slučaju tuče, razmotrite kupovinu djelomičnog kaska za ta pokrića na AO polici obveznog osiguranja. Platit ćete nešto više, ali ćete u slučaju da se dogodi taj neželjeni slučaj shvatiti koliko ste uštedjeli.

Najjeftinije nije uvijek najbolje

Na žalost, često se prekasno pokaže da najjeftinija opcija ustvari nije ona koju ste trebali, a odgovor je bio skriven u uvjetima osiguranja koje ste dobili. Naši Kompareovci mogu vas uputiti u sve tajne čak 10 osiguravajućih kuća i njihovih ponuda te vam pomoći u donošenju kvalitetne odluke pri kupnji auto i kasko osiguranja za vaše vozilo, ali i vaš novčanik.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber