fbpx

Stara cesta ili autocesta: Istražili smo koja opcija je isplativija

Autocesta znači preglednost i brži dolazak na cilj. Stara cesta je pak poseban doživljaj bez obzira na vremensku razliku. Koju opciju vi radije birate? 

Cestarine u Hrvatskoj jedne su od najviših u Europi pa je na vama da izračunate isplati li vam se do mora autocestom ili ne. Vožnju autocestom u prosjeku ćete platiti više nego starom cestom, no ako vam je važno stići na odredište čim prije, nema mjesta dilemi.

Za potrebe ovog članka, uzeli smo za primjer relacije Zagreb-Rijeka i Zagreb-Split. Putujete li osobnim automobilom, koji u prosjeku troši 7 litara goriva* na 100 kilometara, evo što se više isplati, put starom cestom ili autocestom.

*Točnu potrošnju goriva možete izračunati i na online kalkulatoru goriva, a na stranicama Hrvatskih autocesta pronađite cjenik cestarina.

Zagreb – Rijeka stara cesta: 

Prema HAK Planeru putovanja, od Zagreba do Rijeke starom cestom udaljenost je 180 kilometara, a na gorivo ćete potrošiti 103 kune u jednom smjeru. Naravno, uzmemo li u obzir da se radi o automobilu prosječne potrošnje goriva. Put, prema već spomenutom planeru, traje 3 i pol sata. Naravno, ako imate sreće pa nema zastoja i gužvi na cesti.

Zagreb – Rijeka autocesta: 

Želite li do Rijeke doći što prije, slažemo se da je autocesta idealan odabir. Jedino što vas može usporavati su gužve oko Bosiljeva te povremeni radovi na kolniku kada se promet odvija u jednoj traci. Udaljenost, prema HAK Planeru putovanja je 161 km, a potrošit ćete 93 kune za gorivo te 70 kn cestarina. Ukupan trošak u jednom smjeru autocestom tako je 162 kune, 60 kuna više nego starom cestom, ali do cilja stižete za 1 sat i 40 minuta.

Zagreb – Split stara cesta:  

351 kilometar udaljenost je od Zagreba do Splita starom cestom, no velike su šanse da ćete na ovoj relaciji dobar dio puta voziti u koloni među brojnim automobilima i šleperima. Prema HAK Planeru put traje 5 sati i 30 minuta a jedini trošak, uz vrijeme, vam je u prosjeku oko 208 kuna goriva.

Zagreb – Split autocesta: 

Za razliku od gotovo 6 sati starom cestom, do Splita će vam autocestom trebati 4 i pol sata. Uz 181 kunu cestarine u jednom smjeru, potrošit ćete 236 kuna goriva. Ukupan trošak puta je 417 kuna, no ako uzmete u obzir udobnost vožnje autocestom i manje šanse za zastoje i gužve, razlika u cijeni mnogima će biti isplativa.

 

foto

 

Zašto odabrati staru cestu:

– ušteda na trošku cestarine

– brojne atrakcije i mjesta u kojima možete uživati s obitelji (Plitvička jezera, Rastoke, Zeleni vir i Vražji prolaz, slapovi Krke, Kninska tvrđava) – bogata gastronomska ponuda

Zašto odabrati autocestu:

– brzina putovanja

– preglednost ceste

– manje šanse za zastoje i gužve

Nedostaci stare ceste:

– česti zastoji i radovi na cestama

– kamioni koji usporavaju promet

– nepreglednost ceste na određenim dionicama

– česte policijske i radarske kontrole

Nedostaci autoceste:

– visoke cijene cestarine

– nerijetko skuplje gorivo na benzinskim postajama

– skuplja (i slabija) ugostiteljska ponuda

– nedostatak popratnih sadržaja

Što ste nam vi rekli – stara cesta ili autocesta  

Na našoj Facebook stranici smo vas pitali koja vam je opcija do mora draža, stara cesta ili autocesta. Evo što ste rekli:

Dijana: Malo 60, pa malo prestižeš, u tome i je ljepota jer osjećaš totalnu slobodu, da ne govorim da si skoro cijele vrijeme tik uz more… na toj cesti popiješ kavicu iz termosice, kupiš burek u Senju i onda jedeš u Živim bunarima, onda staneš, pa dođeš do Starigrada gdje ti zažele dobrodošlicu u Zadarsku županiju i od tada pa nadalje uživaš fjaku…love this road. 

Damir: meni osobno je uvijek starom cestom , prvo prilagodim vožnju , drugo stanem di hoću. Po autoputu koda sam na normu. 

Nebojša Petrović: Nažalost sve više ljudi se odlučuje za magistrale, a možda bi htjeli autocestom.

Dean: Više volim staru cestu, možeš stati uz kraj, gledati pejzaž, pojesti i popiti nešto na miru i po normalnoj cijeni. Autoput izbjegavam koliko god mogu a i cijene su napucali. 

Renata Rožić: Pošto već godinama ljetujem u Istri stara cesta mi je draža od autoceste. Priroda Gorskog kotara predivna u bilo koje doba godine i kao što kaže reklama: KO TO MORE PLATIT. Definitivno stara cesta.

Dejan: Naravno da idem starom cestom. Nisam budala plaćati toliko za cestarinu a i starom cestom je uživancija putovati u odnosu na autocestu.

Danko: Autocesta – samo zato jer nema jelena, veprova, divljih svinja… USB s najboljim miksom pjesama, tempomat na 110km/h i na more. 

Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i mene, na vama je samo da odlučite trebate li negdje doći brže i komfornije, ili imate vremena putovati malo duže i uživati u popratnim sadržajima. Kojim god putem krenuli, važno je da ste osigurani. Provjerite ponudu obaveznog i kasko osiguranja, a naši stručni savjetnici će vam pomoći s odabirom najpovoljnije opcije za vas.

Ugovorite auto osiguranje odmah – online! →