Kako uštedjeti u kuhinji i kupaonici?

Poslovica kaže – nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino. U većini slučajeva možemo se složiti s ovom izjavom. Iako smo se i sami puno puta uvjerili da su najbolje stvari na svijetu zapravo besplatne ili jednostavno nemaju cijenu, kako stvari funkcioniraju u svakodnevnom životu?

Ponekad je za kvalitetu življenja, zdravlje i mir u kući potrebno odvojiti nešto više novaca. No, postoje situacije i proizvodi koji zahtijevaju puno manje financijskih sredstava, a imaju isti ili čak bolji učinak nego oni skuplji. Istražili smo strane portale, ali uzeli u obzir i iskustva naših prijatelja, čitatelja kao i ona vlastita. Pogledajte rezultate – na što potrošiti više, a s čim možete i povoljnije proći.

Voće i povrće

Kad kupujete svježe namirnice poput voća i povrća, ali i mesa, dobro je platiti koju kunu više ako ona garantira da kupujete svježi, ekološki uzgojeni proizvod, koji nije tretiran pesticidima ili bilo kakvim drugim kemikalijama. Unatoč mnogim analizama koje prolaze ovakvi proizvodi prilikom njihovog uvoza ili stavljanja na tržište, činjenica je da se ne radi više o istraživanjima je li nešto špricano ili nije, već se provjerava kolika je točno količina pesticida u njima. Prelazi li granicu dopuštenog, neće biti stavljeni na tržište. Prođu li kontrolu, ponovno postoji bojazan što se dešava na putu od skladišta do polica trgovina i dalje do stolova i hladnjaka krajnjih potrošača – prskaju li se raznim fungicidima kako bi se spriječilo brzo kvarenje u skladištu, ili pak protiv raznih nametnika i glodavaca…

Prema ovogodišnjoj listi EWG-a  (Environmental Working Group), slijedi lista najmanje i najviše tretiranih namirnica.
Najviše tretirane (rizične) namirnice: jabuke, celer, crvena paprika, breskve, jagode, nektarine, grožđe, špinat, zelena salata, krastavci, borovnice iz uzgoja, krumpir. Na ove vrste povrća i voća dobro je potrošiti koju kunu više ako ona garantira da su namirnice iz organskog uzgoja i da nisu tretirane.
Najmanje tretirane (niskorizične) namirnice: luk, kukuruz šećerac, ananas, avokado, kupus, grašak, šparoge, mango, patlidžan, kivi, dinja, batat, grejp, lubenica, šampinjoni.

Dodatno možete uštedjeti i na osnovnim namirnicama kao što su tjestenina (može se naći po vrlo povoljnim cijenama kvalitetna tjestenina domaćih proizvođača), ulje, riža, sol, šećer, mliječni proizvodi, keksi, bomboni..

Sredstva za čišćenje

Kompromisa nema – kućanstvo mora biti čisto. No, mora li baš biti savršeno čisto? I, što točno znači – savršeno čisto? Zanimljivo je čuti neka zapažanja: „ako mi stan ne miriši na sredstvo za čišćenje, nemam osjećaj da je čisto“, „ako mi se prašak za pranje rublja ne pjeni, imam osjećaj da mi je rublje ostalo prljavo i neoprano“, „mislim da jeftiniji proizvod lošije čisti, bez obzira koliko snažno pritiskala spužvicom dok perem“… samo su neke od zabluda na koje smo naišli. Ključne su riječi – osjećaj i mislim.

Stvarna iskustva također govore da se u posljednje vrijeme u kućanstvima sve češće koriste prirodna i ekološka sredstva za čišćenje koja ne moraju nužno biti kupljena u specijaliziranim dućanima, već su napravljena u kućnoj radinosti, a donose izvrsne rezultate. Primjerice, čišćenje kamenca ili pranje prozora pripravkom od običnog alkoholnog octa, brisanje bijelih površina (npr. drvena bijela stolarija u stanu) spužvicom i sodom bikarbonom, skidanje mrlja ili pranje rublja mješavinom uobičajenog praška za rublje (četvrtina uobičajene količine) i sode bikarbone (jedna žlica u perilicu)… popis je dugačak a iskustva nevjerojatno pozitivna.

Na čemu ne štedjeti: kvalitetno sredstvo za strojno pranje posuđa koje je po mogućnosti i ekološko i apsolutno neškodljivo za zdravlje čovjeka te koje ne ostavlja ružne tragove ili ostatke hrane na posuđu, pa onda ponovno morate prati i trošiti.

Na čemu možete uštedjeti

Omekšivač: nekad ih nismo ni upotrebljavali, a mnogi ga sad upotrebljavaju samo zbog mirisa. Ukoliko koristite parfem ili dezodorans postavlja se pitanje – zbog čega bi vam i rublje trebalo mirisati i kakav je uopće dojam kad se svi ti mirisi zajedno pomiješaju?


Razne tablete protiv kamenca u strojevima za pranje rublja ili posuđa: koliko ste puta zaista naišli na slučaj da je nekome krepala mašina zbog nakupljenog kamenca? Za čišćenje ovakvih strojeva dovoljno je s vremena na vrijeme u njih nasuti ocat – litra običnog alkoholnog košta oko 5 – 6 kuna.
Razni deterdženti: perete li normalno prljavo rublje (pod tim podrazumijevamo da se svakodnevno presvlačite), postavlja se pitanje je li zaista svaki put potrebna planinska svježina, poletarac sa cvijećem ili neki drugi efekt kojeg naglašavaju proizvođači skupih praškova? Osim toga, znajte da sva istraživanja dokazuju kako količina pjene uopće ne garantira čistoću rublja. Pričamo li o tekućim deterdžentima za pranje posuđa, svi znamo da nam je uvijek dovoljna jedna mala kap ovog sredstva, puno ribanja i topla voda da posuđe bude čisto.
Razne maramice za čišćenje, svježinu, vrećice za smeće…: moramo priznati da smo puno puta naišli na situaciju da se žene hvale kako „čiste vlažnim maramicama“. Dakle, postoje vlažne maramice za čišćenje podova, stakla, raznih površina… Slažemo se da mogu biti praktične, ali što nedostaje običnoj dobroj krpici? Ili, prskanje raznih površina agresivnim mirisima i sredstvima za osvježenje – radije ju dobro operite nekim neutralnim neagresivnim sredstvom i dobro prozračite na svježem zraku. Kupovina vrećica za smeće – treba li tu što reći? Većina kućanstava ionako ima kante za odvoz smeća, a hrpu (još uvijek uglavnom) besplatnih vrećica ionako dobijete u većini trgovina.

Napomena: svrha ovih tekstova nije pametovanje – svatko drukčije slaže svoje prioritete u životu, pa tako i u trošenju. No, ukoliko želite na neki način optimizirati i racionalizirati potrošnju u svom kućanstvu, možda upravo na ovaj način osvijestite gdje griješite i gdje postoji još prostora za poboljšanje.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber